Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

Agrofórum Online

Az idő felmelegedésével és a nappalok hosszabbodásával a kerti munkák száma és időigénye is sokszorosára nő. Már februárban megkezdhettük egyes növényeink idei metszését. Ebben a cikkben sorra vesszük, melyek azok a kertlakók, akiknek a metszését a tavaszi hónapokra kell időzítenünk.

Merthogy minden az időzítésen múlik! Ennek kapcsán a részletesebb tudnivalókat a cikk előző részében kifejtettem. Még mielőtt bármibe belekezdenénk, szeretném megköszönni az előző cikkemhez írt összes pontosítást és véleményt, hiszen így áll össze a lehető legteljesebb kép egy adott témáról. Az ebben a cikkben ismertetett gyakorlatok és körülmények is elsősorban a házikerti, háztáji viszonyok közt valósíthatók meg sikeresen.

Mi történik tavasszal?

A hazánkra jellemző kontinentális éghajlat „szabályai” szerint márciustól melegebbek és hosszabbak lesznek a nappalok, kevesebb lesz a dércsípte hajnal. A növényeket a megváltozott időjárás a nedvkeringés megindulására és gyors növekedésre késztet: a növényi szervezetben az elraktározott keményítő cukorrá alakul át, ennek köszönhetően indul meg az említett nedvkeringés, és fejlődésnek indulnak a rügyek. A napsütötte órák számának gyarapodása támogatja ezeket a folyamatokat, így a növények megkezdhetik vegetatív és generatív növekedésüket.

A tavasszal történő metszések időzítését – hasonlóan a téli hónapokban végzett műveletekhez – mindig a körülmények határozzák meg: már meglepett minket márciusban egy-egy éjszakai fagy, és érkezhetnek még tartósabb hidegfrontok. Arra ügyeljünk a növények metszésénél, hogy minél kisebb felületen végezzük el a vágást, így a lehető legkisebb metszési sebet ejtjük rajta. Ezenkívül ne hagyjuk ki még ilyenkor sem a fasebkezelő alkalmazását, hiszen meglephetnek még minket az éjszakai lehűlések vagy a kórokozók.

Itt az idő!

A március és május közti időszak a lombhullató cserjék erőteljes visszavágásának, díszfák és díszbokrok lombszépítő és fiatalító metszésének, illetve a gyümölcsfák (beleértve az őszi- és kajszibarack fajtákat is) metszésének az időszaka.

A következő táblázatban a különböző tulajdonságú növényfajok (egy-egy faj vagy fajtacsoport külön kiemelve), illetve a metszésükre vonatkozó tudnivalók kerültek ismertetésre. A teljességre törekedve a következő növények metszhetők, alakíthatók tavasszal:

Lágyszárú évelők A télen örökzöld lombjukkal vagy korai virágzásukkal díszítő évelőink elszáradt hajtásait tövig visszavágjuk, így helyet kapnak a z új hajtások.
Nyár végén virágzó évelők (Pl.: lángvirág, őszi napfényvirág, varjúháj) Tavasz végén vágjuk vissza ezeknek a fajoknak a hajtását: kb. a hajtások felét-egyharmadát távolítsuk el, a növény fejlettségétől és egészségi állapoíától függően.
Díszfüvek (Pl.: pampafű, zebrafű) Azokat a díszfüveket, melyeket ősszel összekötöttünk – így saját magát védi a fagytól, a hólétől -, már márciusban jelezhetik új hajtásaik nevelésével az ébredésüket. Ekkor a tavalyi hajtásokat egyenes vágással vágjuk el 15-30 cm magasan, de ügyeljünk a friss hajtásokra, ne tegyünk bennük kárt!
Kései virágzású iszalagok (pl.: olasz iszalag) Az iszalagok csak az új hajtásaikon nevelnek virágokat, így az előző évi hajtásokat visszavághatjuk, hogy a friss hajtások nevelésére több energiája maradjon a növénynek. Hagyjunk meg 1-2 látható rügyet, vagy támaszték mellett nevelve térdmagasságig is igazíthatjuk a hajtásokat.
Gyümölcsfák Elérkezett a kajszi és az őszibarack koronaformáló-metszésének ideje is az almatermésűek mellett. A különböző koronaformák kialakítását a fajtából adódó lehetőségek és mi magunk határozzuk meg. Gribek Dániel videói szakszerű segítséget nyújtanak az alma, a kajszi és az őszibarack metszéséhez.
Lombhullató, levelükkel díszítő cserjék (Pl.: cserszömörce, hólyagvesszőfélék, fürtös bodza, egyéb cserjének nevelt bodzafélék) A leveleikkel díszítő cserjék lombja akkor ékeskedik legnagyobb pompájában, ha kevesebb régi hajtás fenntartására kell koncentrálnia erejét. Ezért fontos a tél végi, tavasz eleji fiatalító metszés, amit akkorra időzítünk, mikor még nem indult meg a nedvkeringés: a talajtól kb. 15 cm-re (vagy idősebb növényeknél akkorára, amekkorára tetszik), végezzük el a metszést ezeknél a fajoknál!
Lombhullató, ősztől tavasz végéig virágzó cserjék (Pl.: aranycserje, babarózsa, japánbirs) Ezeknek a cserjéknek nagy része sövénynek is nevelhető. Ebben az esetben a virágzás után rögtön vágjuk vissza. Egyedülálló bokorként még kora tavasszal metsszük le róla az öreg vesszőket, akár a talaj felett 10-15 cm-re (kivéve a japánbirset, akit virágzás után mettszünk!)
Örökzöld cserjék (Pl.: korallberkenye, babérmeggy, magyal, mahónia) Ezeknek a fajoknak a legidősebb hajtásait eltávolíthatjuk, ha már elmúltak a fagyveszéllyel fenyegető napok. Ezzel újabb, intenzívebb színű és egészségesebb levélzet kialakítására ösztönözzük a növényt.
Lombhullató díszfák (Pl.: szivarfa, lepényfa, császárfa Felesleges, sérült vagy beteg hajtások visszavágását időzíthetjük tavasz elejére ezeknél a fajoknál. Igazíthatjuk a koronaformát, szellősebbé tehetjük az ágrendszer szerkezetét.
Eukaliptusz Metszését abban az esetben végezzük el, ha ritkítani szeretnénk a koronáját, vagy levágni a túl nagyra nőtt ágakat. Rendszeres visszavágásával akár cserjét is nevelhetünk belőle.
Som (fehérsom, óriástermésű som, veresgyűrű som, selymes som, sárga lombú som) Kora tavasszal metsszük meg a somot, abban az esetben is, ha díszítő értékéért tartjuk, és akkor is, ha terméséért lakik a kertünkben! Egészen addig metsszük vissza a hajtásokat, amíg a talaj felett csak egy 5-10 cm-es rész marad!

A lombhullató díszfák és díszcserjék metszését már tél végén is elvégezhetjük, de ha lekéstünk róla / nem volt időnk eddig elvégezni, még most belevághatunk (szó szerint), ezen apropóból került bele a táblázatba.

NE metsszük!

A fiatal (pl.: frissen vásárolt és ültetett) dísznövényeket, gyümölcstermő cserjéket és fákat néhány évig ne metsszük meg (kivéve sérülés, illetve kórokozó vagy kártevő jelenléte esetén), hagyjunk időt a növénynek megerősödni, új helyét megszokni.

Ne metsszük meg továbbá a tavasz végén, kora nyáron virágzó növényeket (pl.: gyöngyvirágcserje)! Ezeket a fajokat virágzás után vágjuk vissza!

A tavaszi munkálatokhoz türelmet, kitartást és gyönyörű időt kívánok!

Kerti kalendárium - tennivalók az év utolsó hónapjában

2019. december 2. 04:37

Egy gazdag, sokrétű kert gondozója decemberben sem pihenhet. Számos teendő sorakozik még a feladatlistánkon, amit még idén tető alá kell hozni. Vegyük sorra, milyen „négyfalközti” és milyen kerti munkák várnak még ránk az ünnepek előtt.

Teleltetésre fel! III. rész – a muskátli, az encián, a kínai hibiszkusz és a murvafürt megfelelő téli védelme

2019. november 29. 04:36

Idén december első hete meghozza a fagyokat: a jövő hét éjszakáin országszerte mérhetünk -1, vagy akár -3 ℃-ot is. Nem késlekedhetünk tovább, ez a hétvége az utolsó időpont, hogy védett helyre vigyük a fagyérzékeny növényeinket. Mi a teendőnk az enciánbokorral, a murvafürttel, a kínai hibiszkusszal és a muskátlival?

Teleltetésre fel! II. rész – a citrusfélék, a leander, a sétányrózsa, a kefevirág és az angyaltrombita megfelelő téli védelme

2019. november 28. 05:36

Mik a pontos teendők fagyérzékeny növényeink megfelelő téli védelmének biztosításában? Hogyan oldjuk meg a leander, a sétányrózsa, a kefevirág, az angyaltrombita és a citrusfélék teleltetését?

Mindent a krizantémról

2019. november 23. 20:11

Hogyan lett a temető virágából mára házikertekben is kedvelt dísznövény, ami cserepes növényként balkonon, de bent a lakásban is megállja a helyét? Mit kell tudnunk az eredetéről? Mi a titka a sikeres gondozásának?

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kártevői?

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Borkrémleves

2018. december 19. 03:47

Mi mással is indíthatnánk a karácsonyi menüt, mint egy jó levessel? Márpedig ha karácsony és leves egy mondatba kerül, akkor az egyik első dolog, ami eszembe jut, az a borkrémleves.

Miért tart valaki struccot?

2018. július 16. 13:12

A szomódi Nagy Gábor hivatásos tűzoltóként dolgozik, hobbiként pedig állatokat tart, kisállat simogatót üzemeltet.

Miből legyen sövény? III. rész – a kerti korallberkenye és a babérmeggy

2019. június 27. 09:43

Milyen alternatívái léteznek a tuja- és ciprusféléknek, ha örökzöld sövény telepítéséről van szó? Jó ötlet-e az Európa nyugati részéről vagy Délkelet-Ázsia mediterrán térségeiről származó örökzöld növények ültetése? Most minderre fényt derítünk, ismerjük meg a kerti korallberkenyét és a babérmeggyet!