Ház, táj
Ház, táj

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

Metszés tavasztól télig II. rész – mit metsszünk tavasszal?

Agrofórum Online

Az idő felmelegedésével és a nappalok hosszabbodásával a kerti munkák száma és időigénye is sokszorosára nő. Már februárban megkezdhettük egyes növényeink idei metszését. Ebben a cikkben sorra vesszük, melyek azok a kertlakók, akiknek a metszését a tavaszi hónapokra kell időzítenünk.

Merthogy minden az időzítésen múlik! Ennek kapcsán a részletesebb tudnivalókat a cikk előző részében kifejtettem. Még mielőtt bármibe belekezdenénk, szeretném megköszönni az előző cikkemhez írt összes pontosítást és véleményt, hiszen így áll össze a lehető legteljesebb kép egy adott témáról. Az ebben a cikkben ismertetett gyakorlatok és körülmények is elsősorban a házikerti, háztáji viszonyok közt valósíthatók meg sikeresen.

Mi történik tavasszal?

A hazánkra jellemző kontinentális éghajlat „szabályai” szerint márciustól melegebbek és hosszabbak lesznek a nappalok, kevesebb lesz a dércsípte hajnal. A növényeket a megváltozott időjárás a nedvkeringés megindulására és gyors növekedésre késztet: a növényi szervezetben az elraktározott keményítő cukorrá alakul át, ennek köszönhetően indul meg az említett nedvkeringés, és fejlődésnek indulnak a rügyek. A napsütötte órák számának gyarapodása támogatja ezeket a folyamatokat, így a növények megkezdhetik vegetatív és generatív növekedésüket.

A tavasszal történő metszések időzítését – hasonlóan a téli hónapokban végzett műveletekhez – mindig a körülmények határozzák meg: már meglepett minket márciusban egy-egy éjszakai fagy, és érkezhetnek még tartósabb hidegfrontok. Arra ügyeljünk a növények metszésénél, hogy minél kisebb felületen végezzük el a vágást, így a lehető legkisebb metszési sebet ejtjük rajta. Ezenkívül ne hagyjuk ki még ilyenkor sem a fasebkezelő alkalmazását, hiszen meglephetnek még minket az éjszakai lehűlések vagy a kórokozók.

Itt az idő!

A március és május közti időszak a lombhullató cserjék erőteljes visszavágásának, díszfák és díszbokrok lombszépítő és fiatalító metszésének, illetve a gyümölcsfák (beleértve az őszi- és kajszibarack fajtákat is) metszésének az időszaka.

A következő táblázatban a különböző tulajdonságú növényfajok (egy-egy faj vagy fajtacsoport külön kiemelve), illetve a metszésükre vonatkozó tudnivalók kerültek ismertetésre. A teljességre törekedve a következő növények metszhetők, alakíthatók tavasszal:

Lágyszárú évelők A télen örökzöld lombjukkal vagy korai virágzásukkal díszítő évelőink elszáradt hajtásait tövig visszavágjuk, így helyet kapnak a z új hajtások.
Nyár végén virágzó évelők (Pl.: lángvirág, őszi napfényvirág, varjúháj) Tavasz végén vágjuk vissza ezeknek a fajoknak a hajtását: kb. a hajtások felét-egyharmadát távolítsuk el, a növény fejlettségétől és egészségi állapoíától függően.
Díszfüvek (Pl.: pampafű, zebrafű) Azokat a díszfüveket, melyeket ősszel összekötöttünk – így saját magát védi a fagytól, a hólétől -, már márciusban jelezhetik új hajtásaik nevelésével az ébredésüket. Ekkor a tavalyi hajtásokat egyenes vágással vágjuk el 15-30 cm magasan, de ügyeljünk a friss hajtásokra, ne tegyünk bennük kárt!
Kései virágzású iszalagok (pl.: olasz iszalag) Az iszalagok csak az új hajtásaikon nevelnek virágokat, így az előző évi hajtásokat visszavághatjuk, hogy a friss hajtások nevelésére több energiája maradjon a növénynek. Hagyjunk meg 1-2 látható rügyet, vagy támaszték mellett nevelve térdmagasságig is igazíthatjuk a hajtásokat.
Gyümölcsfák Elérkezett a kajszi és az őszibarack koronaformáló-metszésének ideje is az almatermésűek mellett. A különböző koronaformák kialakítását a fajtából adódó lehetőségek és mi magunk határozzuk meg. Gribek Dániel videói szakszerű segítséget nyújtanak az alma, a kajszi és az őszibarack metszéséhez.
Lombhullató, levelükkel díszítő cserjék (Pl.: cserszömörce, hólyagvesszőfélék, fürtös bodza, egyéb cserjének nevelt bodzafélék) A leveleikkel díszítő cserjék lombja akkor ékeskedik legnagyobb pompájában, ha kevesebb régi hajtás fenntartására kell koncentrálnia erejét. Ezért fontos a tél végi, tavasz eleji fiatalító metszés, amit akkorra időzítünk, mikor még nem indult meg a nedvkeringés: a talajtól kb. 15 cm-re (vagy idősebb növényeknél akkorára, amekkorára tetszik), végezzük el a metszést ezeknél a fajoknál!
Lombhullató, ősztől tavasz végéig virágzó cserjék (Pl.: aranycserje, babarózsa, japánbirs) Ezeknek a cserjéknek nagy része sövénynek is nevelhető. Ebben az esetben a virágzás után rögtön vágjuk vissza. Egyedülálló bokorként még kora tavasszal metsszük le róla az öreg vesszőket, akár a talaj felett 10-15 cm-re (kivéve a japánbirset, akit virágzás után mettszünk!)
Örökzöld cserjék (Pl.: korallberkenye, babérmeggy, magyal, mahónia) Ezeknek a fajoknak a legidősebb hajtásait eltávolíthatjuk, ha már elmúltak a fagyveszéllyel fenyegető napok. Ezzel újabb, intenzívebb színű és egészségesebb levélzet kialakítására ösztönözzük a növényt.
Lombhullató díszfák (Pl.: szivarfa, lepényfa, császárfa Felesleges, sérült vagy beteg hajtások visszavágását időzíthetjük tavasz elejére ezeknél a fajoknál. Igazíthatjuk a koronaformát, szellősebbé tehetjük az ágrendszer szerkezetét.
Eukaliptusz Metszését abban az esetben végezzük el, ha ritkítani szeretnénk a koronáját, vagy levágni a túl nagyra nőtt ágakat. Rendszeres visszavágásával akár cserjét is nevelhetünk belőle.
Som (fehérsom, óriástermésű som, veresgyűrű som, selymes som, sárga lombú som) Kora tavasszal metsszük meg a somot, abban az esetben is, ha díszítő értékéért tartjuk, és akkor is, ha terméséért lakik a kertünkben! Egészen addig metsszük vissza a hajtásokat, amíg a talaj felett csak egy 5-10 cm-es rész marad!

A lombhullató díszfák és díszcserjék metszését már tél végén is elvégezhetjük, de ha lekéstünk róla / nem volt időnk eddig elvégezni, még most belevághatunk (szó szerint), ezen apropóból került bele a táblázatba.

NE metsszük!

A fiatal (pl.: frissen vásárolt és ültetett) dísznövényeket, gyümölcstermő cserjéket és fákat néhány évig ne metsszük meg (kivéve sérülés, illetve kórokozó vagy kártevő jelenléte esetén), hagyjunk időt a növénynek megerősödni, új helyét megszokni.

Ne metsszük meg továbbá a tavasz végén, kora nyáron virágzó növényeket (pl.: gyöngyvirágcserje)! Ezeket a fajokat virágzás után vágjuk vissza!

A tavaszi munkálatokhoz türelmet, kitartást és gyönyörű időt kívánok!

Küzdelem a meztelencsigákkal I. rész

2019. július 18. 09:05

Hogyan védekezhetünk házikertünkben a meztelencsigák inváziója ellen? Milyen agrotechnikai, mechanikai és fizikai növényvédelmi módszerek állnak a rendelkezésünkre?

Integrált növényvédelem a házikertben – a gyakorlat

2019. július 11. 09:20

Milyen eszközökkel és hogyan valósítható meg az integrált növényvédelem a házikertben? Milyen gyakorlati példáival találkozhatunk nap, mint nap?

Integrált növényvédelem a házikertben – az elmélet

2019. július 9. 09:13

Az integrált növényvédelem nem más, mint tudatos megtervezése, végrehajtása és értékelése a legmagasabb szintű növényvédelmi gyakorlatnak. De mit takar pontosan a megfelelő növényvédelmi intézkedések integrálása? Miért van rá szükség? Milyen alapelvekre épül?

Mindent a parlagfűről

2019. június 29. 10:47

A fejlett növények magassága elérheti a 130-150 cm-es átlagmagasságot is, és nemegyszer találkozni versenytárs nélkül maradt 2 méteres növénnyel is.

Hátunkra vett szép kötelességek

2018. február 14. 12:30

Szükség van arra, hogy egyre több fiatal ismerje fel a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket és szép kötelességeket.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

2018. június 7. 07:48

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

Ház, táj Képgaléria

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

2018. szeptember 17. 13:44

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! II. rész – a talaj fizikai félesége

2019. január 10. 05:37

Ne a növényhez válasszuk a helyet, hanem a helyhez válasszuk a növényt! A körülmények diktálnak, nem elsősorban az ízlésünk! – ezzel az intelemmel búcsúzott a cikk első része. Most a terítékre kerülő talajtextúrák megismerésénél is szem előtt kell tartanunk, hogy azok a megvásárolt növények fejlődhetnek a kertünkben egészségesen, amelyeknek megfelel kertünk talajának fizikai félesége.