23℃ 14℃
július 11. Nóra, Lili, Nelli, Benedek
Zöldség-Gyümölcs

A gombatermesztés mellett a fogyasztás is növekedik

NAK

Itthon a legjelentősebb termesztett gombafaj a csiperke és a laska. A minőségi magyar gomba iránt külföldön is nagy a kereslet, a jelenlegi termelés duplájára is igény lenne az exportpiacon, de ehhez komoly technológiai fejlesztések szükségesek – derül ki a NAK körképéből.

A hazai gombatermesztés az utóbbi évtizedben növekedett, a 2008-as 18 ezer tonnás mennyiségről mintegy 30 ezer tonnára bővült, az elmúlt egy-két évben a gombafogyasztás mértéke is növekedést mutat. A megtermelt gomba 90 százaléka csiperke-, 7-8 százaléka (közel 3000 tonna) laskagomba, ezek közel 60 százaléka exportra megy. A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv; frissáruként megtalálható még – a csiperke és a laska mellett – jóval kisebb mennyiségben a shiitake gomba.

Magyarországon 18-20 nagyobb és mintegy 250 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat hozzávetőlegesen 4500 főt foglalkoztat. Gombát zárt termesztő-berendezésekben, gombatermesztő házakban, sátrakban, és kisebb részben pincékben termesztenek. A legtöbb csiperkegombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Kecskemét a legnagyobb termőhely.

A magyar gombára jelentős igény mutatkozik külföldön, a hazai termesztés a belföldi igényeket kielégíti, de az exportigény miatt akár a többszörösére is lehetne növelni, amihez jelentős fejlesztések szükségesek. E téren a Vidékfejlesztési Program keretében már indultak el fejlesztések, ugyanakkor minél több gazdaságnak javasolt átállnia a növényházi termesztésre, ami sokkal nagyobb hozammal jár a pincés termesztésnél, de természetesen komoly beruházást igényel.

A magas ásványianyag- és vitamintartalmú (például az egyetlen növényi D-vitamin forrás), értékes fehérjéket és zsírsavakat tartalmazó gomba itthon inkább ősszel-télen keresett, pedig az év további időszakában is érdemes felvenni az étrendbe. Sajnálatos tapasztalat, hogy sokan meghámozzák a gombát, elveszítve így az értékes táp- és ásványi anyagokat. A termesztett gombát elegendő csak folyó víz alatt alaposan megmosni. A gombával bizonyos mértékben helyettesíthetőek a hús tápanyagai, valamint olyan fontos aminosavakat vihetünk be vele a szervezetünkbe, amelyek a zöldségekben nem találhatóak meg. Glükóztartalma rendkívül alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Továbbá a gomba könnyen beilleszthető a fogyókúrás étrendbe, hiszen testsúlycsökkentő hatású, élelmi rostban gazdag, emellett rendkívül alacsony a kalóriatartalma: 100 g csiperkegomba csupán 39 kalóriát tartalmaz, a laskagomba pedig csak 33-at, emellett a szénhidráttartalmuk is elenyésző.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Mitől lett fekete foltos a dióbél?

2023. február 6. 04:37

Bár az idei évben jó diótermést szüreteltem, sajnos a termés tisztítása során sok foltos dióbelet találtam. A foltok sötétszürkéből feketébe hajlanak és letörölhetetlenek. Az interneten található fotók és leírások alapján nem tudom azonosítani a foltosodás okát. Kérem szíves véleményüket!

Mi okozza narancssárga foltok kialakulását a körtefa levelein?

2019. július 17. 05:36

Sz. Endre kérdése: Körtefám levelein narancssárga színű foltok jelentek meg. Mi okozza a tüneteket?

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.