Ház, táj
Ház, táj

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

Agrofórum Online

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

Természetesen, ha a nagy hótakaró és a hosszantartó fagyok engedik a tevékenykedést. Akad olyan tennivaló, amihez nem is kell a házból vagy fészerből kimozdulni, de számos olyan elfoglaltság adódik, amelyet meghatároz az időjárás – legfőképp a csapadék és a hőmérséklet. Nézzük, milyen munkálatok várnak minket a ház körül az év első két hónapjában!

Tervezzünk!

Mielőtt bármilyen tennivalónak nekilátunk, gondoljuk át az idei kerti munkákat! Fontos tudnunk, milyen növényfajokat szeretnénk a veteményesbe, azokat mikor vetjük-szüreteljük, gyümölcsfáink ápolását, tápanyag-utánpótlását és növényvédelmét mikorra ütemezzük, milyen növényeket kell pótolni az idén, melyiket szeretnénk áttelepíteni, mikor végezzük a gyep gondozását, és így tovább. Hónapokra lebontva a munkálatokat örömmel, kapkodás nélkül végezhetjük el.

Dísznövényeink és gyümölcsfáink ápolása

A kerti növények körüli téli tevékenységeket nagyban meghatározza az időjárás. Fagy- és csapadékmentes időben hozzáláthatunk a növények ápolásához.

– Kezdjük kertünk idősebb gyümölcsfáinak szemrevételezésével! A fák koronáját megszabadíthatjuk az egymást keresztező, elszáradt, esetleg beteg vesszőktől, így optimális ágsűrűséggel indulnak majd neki a tavasznak.

– Fokozottan ügyeljünk az előbb említett beteg ágrészekre! A lisztharmatos, tűzelhalással fertőzött, illetve pajzstetves ágakat azonnal távolítsuk el! Különösen almafáinkat vizsgáljuk meg tüzetesen!

– Meggy-, cseresznye- és szilvafánál szedjük le a fáról, illetve szedjük össze a talajra hullott, moníliával fertőzött terméseket, ha tavaly nem tettük meg!

– A korán rügyező gyümölcstermő bokraink (pl.: málna, egres) is meghálálják a januári metszést – amennyiben szükséges ritkítani vagy kórokozó ütötte fel a fejét

– A téli fagy ellen takarással ellátott növényeket (pl.: kiültetett banán, kivi, füge, gránátalma, pampafű stb.) ellenőrizzük, illetve a rájuk helyezett levéltakarót a nagy téli hidegek lezajlásával meglazíthatjuk.

– A védett helyen teleltetett növényeinket alaposan vizsgáljuk meg! Ilyenkor a legtöbb esetben szűk helyen kell elhelyeznünk sok és sokféle növényünket, így megvan annak az esélye, hogy áttelelő kártevők vagy kórokozók elszaporodnak.

Induljon a leltározás!

Ha egy kemény téli napot tevékenyen és hasznosan szeretnénk tölteni, akkor keresve sem találhatnánk megfelelőbb időt arra, hogy szétnézzünk a kerti raktárunkban: vetőmagok, szerszámok, tápoldatok, trágyák, növényvédő szerek…, miből mennyi van, milyen állapotban, mi hiányzik feltétlenül az idei kerti munkákhoz? Ha ennek márciusban szeretnénk nekiállni, összecsúsznak a feladatok, idegeskedéssé és nyűggé válhat a mindig örömet szerző kerti munka. Vegyük elejét a tavaszi rohanásnak, készítsük fel a raktárunkat is az évre!

Kezdjük a leltárt a még hasznosítható maradékok összeírásával! A vetőmagokat illetően azokra a tasak-tartalmakra, amiket tavaly megbontottunk, nem érdemes idén alapozni a veteményest, hiszen mire kiderül, hogy idén nem egyenletesen vagy egyáltalán nem csíráznak ki a magok, már lekéstük a vetésidőt, nem tudjuk pótolni azoknak a magoknak a helyét, amik cserbenhagytak minket.

A vetőmagokat megbízható forrásból szerezzük be, és bár biztosak lehetünk benne, hogy rokonainkat és szomszédainkat is a legjobb szándék vezérli, amikor magot adnak nekünk, nincs arra garancia, hogy csíraképesek, illetve kórokozóktól mentesek is – ettől függetlenül én a közel 50 éve kertészkedő nagypapámban maradéktalanul megbízom, csalódás még nem ért.

A forgalomból kivont növényvédő szerek, illetve sokáig tartogatott műtrágyák helyett is érdemes idén frisset, újat használni. A növényvédő szerek biztonságos vásárlásáról és használatáról, valamint szállításáról és tárolásáról tavaly májusban készült rövid összefoglaló. A növényvédő szerek vásárlásával és használatával kapcsolatban nem lehet elégszer kiemelni, hogy kiválasztásuk és használatuk nagy körültekintést igényel, és nagy felelősséget jelent a házikertekben is – gondoljunk csak a kisgyermekes vagy állattartó családokra.

Ne vásároljunk egyszerre nagy mennyiségű növényvédő szert! Érdemes permetezési naplót vezetni, így az elmúlt évek tapasztalatára nagy biztonsággal támaszkodhatunk.

Ne feledkezzünk meg a segédeszközökről sem, például kötözőről, faseb-kezelőről, benzinről, a vetést jelölő táblácskákról, munkaruházatról (különösen a permetezéshez használt védőfelszerelésről) és nem utolsó sorban szerszámainkról.

Vizsgáljuk meg a kapák, ásók nyelét: legyen mindegyiknek hibátlan, erős nyele, mentes legyen a fejük szennyeződéstől, növénymaradványoktól. Ha szükséges, élezzük meg a kaszákat, fűnyírót, fűrészeket. A kerti szerszámok kiválasztásáról és helyes tárolásáról bővebben itt olvashatunk. A gépek átvizsgálását célszerű szakemberekre bízni.

Mire ügyeljünk kifejezetten?

Amennyiben van lehetőségünk komposztálásra, itt az ideje még egyszer megforgatni és átrostálni, így a tápanyag-utánpótlást tavasszal már homogén, tökéletes állapotú humusszal végezhetjük el.

Azokon a napokon kerüljük kertünk gyeptakaróját, amikor a fű fagyott. Ha rálépünk, vagy autóval ráhajtunk, nagy eséllyel a merev fűszálak eltörnek, és ezzel akkora kárt is okozhatunk, hogy tavasszal kiritkul a gyep.

A kertünket látogató rovarevő madarak tavasztól őszig ritkítják a kártevő hernyók és egyéb rovarok populációját, főként fiókáik etetésének időszakában. Télen viszont rászorulnak a segítségünkre, miután az utolsó fellelhető bogyókat is lecsipegették a díszbokrokról.

Helyezzünk ki kertünkbe madáretetőt, bele olajos magvakat, illetve almát, cinkegolyót – amit akár házilag is elkészíthetünk. De lebegjen szemünk előtt, hogy ha egyszer elkezdtük a madarak téli etetését a kertünkben, ne hagyjuk abba!

Ne feledkezzünk meg kertünk nemkívánatos „lakóiról”, illetve „betelepülőiről”!

Érdemes felmérni, mennyire gyomosak az ágyások, ahova tavasszal már a haszonnövények magjai kerülnek. Ha most eltávolítjuk őket, jelentős mértékben csökkentjük az idei elszaporodásukat. Az elsőként megjelenő kártevők a meztelencsigák. Ha már az első egyedek megjelenésétől ügyelünk az eltávolításukra, sok bosszúságtól és rágott salátalevéltől megkíméljük magunkat.

Eredményes, örömteli kertészkedést kívánok mindenkinek!

Mindent a hóvirágról

Én még ahhoz a szerencsés generációhoz tartozom, akiket gyerekkorunkban a szüleink jól felöltözve bepakoltak a kocsiba, elfurikáztunk az erdőszélre, és egy hatalmas kirándulás alkalmával szép kis csokor hóvirágot vihettünk haza emlékbe. Kisiskolás korom óta a hóvirágot tartom az egyik legbájosabb és legkülönlegesebb növénynek, róla szól ez az összefoglaló.

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?

Szárazságtűrő dísznövények I. rész – évelő dísznövények

Az időjárás egyre gyakrabban produkál elképesztő fordulatokat, és nagy kérdése a jövőnek, vajon kertünk növényei mennyi ideig viselik el a folyamatos szélsőségeket. A hosszan tartó száraz időszakok jelentik az egyik legnagyobb próbát – lehet, hogy érdemes megfontolni a strapabíró, szárazságtűrő növények előnyben részesítését a kerttervezésnél?

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő évelő és egynyári dísznövények

Hogyan tehetjük kertünk árnyékos szegleteit is pompás színkavalkáddá? Milyen évelő és egynyári dísznövényeknek felelnek meg a félárnyékos helyek, vagy a teljes árnyékba borult zugok?

RAPOOL-REPCÉK: DALTON – a trón örököse

A DALTON egy igazán impozáns és különleges repcehibrid a RAPOOL kínálatában. Csúcstermésre kódolt, magas olajtartalommal rendelkező típus.

2018. július 21. 05:54

Hibridválasztásból a maximumot

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

2018. február 16. 14:12

Clearfield Plus - napraforgóhibridekben is elöl

Napraforgó-vetőmag – akár rovarölő szerrel csávázva is!

2018. március 7. 14:19

Hamarosan: Új repceszakkönyv

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.

2018. augusztus 8. 08:28