Növénytermesztés
Növénytermesztés

Új innovációs és növekedési lehetőségek a BASF-nél

Új innovációs és növekedési lehetőségek a BASF-nél

Agrofórum Online

EGY SIKERES VÁLLALAT SZÁMÁRA ELENGEDHETELEN A FOLYAMATOS FEJLŐDÉS, ÚJ PIACOK MEGHÓDÍTÁSA, INNOVATÍV TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE. MÉG A VILÁG VEZETŐ VEGYIPARI VÁLLALATA IS AZON DOLGOZIK NAP MINT NAP, HOGY MÉG TÖBBET NYÚJTHASSON ÜGYFELEI SZÁMÁRA.2018. augusztusában a BASF sikeresen lezárta több mezőgazdasági üzletág akvizícióját. A BASF részévé vált minden glüfozinát-ammónium-totális gyomirtóra épülő üzletág, a zöldség-vetőmagüzletág, a hibrid búza K+F platform mellett a szabadalmaztatható fajtajellegek kutatási és nemesítési lehetőségei, a Bayer teljes repce-, gyapot- és szójavetőmag-üzletága, a vetőmagcsávázásra használt termékek bizonyos köre és egy digitális gazdálkodási platform, továbbá totális herbicidekhez és nematicidekhez kapcsolódó kutatási projektek.

Ezen üzletágak és eszközök jelentősen bővíthetik a BASF lehetőségeit a mezőgazdaságban. Ahogy dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke és technológiai igazgatója mondta:

„Ez a stratégiai jelentőségű lépés kiváló eszközökkel gyarapítja az egyébként is jelentős mezőgazdasági megoldásokat biztosító portfóliónkat, még innovatívabb megoldásokat lehetővé téve. Ezáltal változatosabb és vonzóbb ajánlatokat tudunk kínálni ügyfeleink számára”.

Az akvizícióval a BASF lett a világ legnagyobb repcevetőmagos cége, mely termékeivel Magyarországon is jelen van. A repcevetőmag piac az egyik legdinamikusabban változó mezőgazdasági input piac, ahol az innovációnak kulcsszerepe van. A BASF új megoldásai ezután már nem csak a vegyipari laborokban születnek, hanem a nemesítő műhelyekben is. A felvásárlással több, mint 4500, zömében a kutatásban, fejlesztésben dolgozó munkatárssal gyarapodott a BASF. Olyan új megoldások kerültek a palettára, mint a szabadalmi oltalommal védett kipergésellenálló repce, mely óriási sikert arat Kanadában. Hazai aktualitás, hogy Európában elsőként Magyarországon került bejelentésre az első kipergésellenálló InVigor őszi káposztarepce. Ez az új repcefajta jelentős előrelépés a hazai repcetermesztésben.

Az InV1030-as hibriddel sikerült elhagyni egy újabb mérföldkövet. Az InV1030 az első hibridrepce Magyarországon, amelynek olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot. A kísérleti eredmények azt is mutatják, hogy termőhelytől függetlenül az InV1030 adta a legmagasabb olajtartalmat, bizonyítva, hogy a genetika meghatározó alapja a magas olajtartalomnak.

A másik, már forgalomban lévő InVigor repce az InV1022. Ez a repcehibrid kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával hívja fel magára a figyelmet. Az elmúlt időszakban az őszi káposztarepcénél különösen felértékelődött a termésbiztonság. Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extremitások és ezzel párhuzamosan repcetermesztésünk is egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat pedig növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás. A NÉBIH független kísérletei is bizonyították az InV1022-es kiváló tulajdonságait. 2014-ben, amely jó repcés évnek számított, középérésű kategóriában az InV1022 volt a legnagyobb termőképességű hibrid. 2015-ben is a legnagyobb termésű, top hibridek között végzett, amely év meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan a 2017/18-as termelési szezonhoz. Jellemző az InV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni azokat a sztenderdeket, amelyek épp stabilitásuk miatt érhettek el Magyarországon jelentős piacrészt.

Nem kétséges, hogy a vetőmag üzletágakkal is kibővült paletta jelentős változást hoz a BASF életében. A változás jelentőségét jelzi az is, hogy BASF új nevet adott az agrodivíziónak: a korábbi Növényvédelmi Megoldások elnevezést felváltotta a Mezőgazdasági Megoldások név.

„A most végrehajtott akvizíció átalakítja a BASF szerepét a mezőgazdaságban. Megerősíti a mezőgazdasági megoldások terén elfoglalt piaci pozíciónkat, és megteremti a növekedés új lehetőségeit.”

– hangsúlyozta Saori Dubourg, a BASF SE igazgatótanácsának tagja.

A lóbab felhasználásáról és termesztéséről

Az egyik legrégibb kultúrnövényünk, a lóbab felhasználási területe igen széles. Az abraktakarményként, zöldtakarmányként és élelmiszerként hasznosítható hüvelyes növény környezeti igényeit és termesztéséről való tudnivalókat gyűjti csokorba a Szerző.

Agrárexport: a gabonán áll vagy bukik?

Agrárexportunk 2018 első félévében, az előző év azonos időszakához képest gyengébb teljesítményt mutatott. Elsősorban a feldolgozatlan mezőgazdasági termékek, így például a gabona kivitele csökkent drasztikusan, miközben az exportunk túlnyomó többségét, közel 70%-át kitevő termékek kivitele számottevően bővült.

A mákról és termesztéséről

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

A tőszám, mint a kukorica termesztéstechnológia lényeges, de ki nem használt eleme

A szerző azt a kérdést járja körül, hogy milyen esetekben van lehetőség a kukoricaállomány sűrítésére, a tőszám emelésére. Vajon a mai modern hibridek hogyan reagálnak e termesztéstechnológiai tényezőre?

Terménypiac: folyamatosan csökkennek a jegyzések

Továbbra is meglehetősen csendes a kereskedés, és főként ennek tudható be, hogy a jegyzések folyamatosan csökkennek.

2018. június 20. 09:19

Innováció, teljesítmény, minőség és megbízhatóság

A hazai napraforgó-termesztés több mint 80%-a herbicidtoleráns hibridekkel folyik, így a legnagyobb hangsúlyt az EURALIS is erre a szegmensre helyezi.

2018. március 1. 21:17

Jön az eső - bajban lesznek, akik aratnak

A hétvége hűvös, de a legtöbb helyen száraz időjárása után a hét közepén csak kis mértékben melegszik az idő, és egy mediterrán ciklon hatására szerdán sokfelé kell esőre, majd csütörtökön és pénteken az eső mellett záporokra, zivatarokra is számítani.

2018. június 26. 06:42

Clearfield Plus - napraforgóhibridekben is elöl

Napraforgó-vetőmag – akár rovarölő szerrel csávázva is!

2018. március 7. 14:19