Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

A hannoveri Agritechnica precíz gazdaszemmel

A hannoveri Agritechnica precíz gazdaszemmel

Agrofórum Online

Az idei évben volt szerencsénk részt venni az Európa-szerte, de talán világviszonylatban is legjelentősebb mezőgazdasági gépkiállításon. A kétévente megrendezett a hannoveri Agritechnicán a nemzetközi szinten ismert és jelentős gyártók mindegyike képviselteti magát. Ezért is vettük nyakunkba a majdnem 1000 km-es utat, hogy idén mi is belekóstolhassunk az Agritechnica világába.

Holmer cukorrépa-tisztító és -átrakó

Indulás előtt körüljárva a témát, megállapítottuk, hogy egy nap nem lesz elég a vásár bejárására, így kétnaposra terveztük a rendezvény látogatását. Kedd este indultunk Magyarországról, és az éjszakai forgalomnak köszönhetően szerdán reggel 7 órakor már a kávénkat ittuk egy Google által ajánlott reggelizőben az expo környékén. A korai érkezéssel a bejárathoz közeli parkolóhelyet is garantáltuk magunknak, amit reggeli után el is foglaltuk, majd a 9-es nyitásig még volt időnk szusszanni egyet az autóban.

A német precizitás az első pillanatoktól kezdve érződött a szervezésen. Azon túl, hogy a parkolást is már az elejétől profin szervezték és irányítva tehette le mindenki a kocsiját, a beléptetésnél sorbaállás nélkül jutottunk a kiállítás területére.


Holmer cukorrépa-felszedő

Tekintve, hogy korábban még nem jártunk a kiállításon, így azt a stratégiát követtük, hogy első nap teszünk egy átfogóbb sétát a teljes területen, míg a második nap nézzük végig tudatosan azon standokat, amelyek felkeltették az érdeklődésünket. Az első nap során folyamatosan körvonalazódott bennünk, hogy mely kiállítókat keressük fel másnap. Elsőként a Holmer standján haladtunk keresztül, ahol a cukorrépa felszedés gépei azonnal magukra terelték a látogató figyelmét, valamint az önjáró hígtrágya kijuttató monumentális szerkezete is tiszteletet parancsoló volt. Ezután a kertészeti árumozgatás gépeit látva megbizonyosodtunk arról, hogy mennyire jól szervezett logisztikát igénylő ágazatról van szó. A következő pavilonban a szerves- és hígtrágya-kezelés eszközeit járhattuk körbe, és néztük sorra a szeparálástól a kijuttatásig.

Majdnem teljes pavilont töltött meg az AGCO vállalat, amely több márkát bemutatva szemléltette, hogy meghatározó szereplője a mezőgépgyártásnak.  A hazai termelők körében is méltán népszerű Fendt termékeket végignézve megállapítottuk, hogy teljes gépsorral rendelkeznek, többek között a zöldtakarmány készítéshez szükséges eszközökkel is.


Fendt IDEAL kombájn

A Fendt idei talán legnagyobb újdonsága az IDEAL névvel címkézett kombájn volt, amelynek fülkéjébe csak hosszas sorban állást követően lehetett bejutni. A standjuk népszerű eleme volt az 1000-es szériából kiállított gumihevederes traktor. Érdekességként jegyeztük föl, hogy önjáró permetezővel is rendelkeznek már a piacon.


Fendt önjáró permetezőgép

A többi hazai viszonylatban is jelentős gépgyártó szintén monumentális méretű standokkal képviseltette magát, a Case IH standján népszerű volt az 540 lóerős, Quadtrac-kal szerelt Steiger gép, valamint a 9240-es rotoros kombájn.


Case IH Steiger 540


Case IH kombájn

Sárga-kék színekben pompázó standdal jelezte a New Holland, hogy hozzájuk készülünk betérni, ahol szintén mindent megtalálhattunk. A különböző traktorszériák képviselőit, kombájnokat, silózókat. Külön tematikus pavilonban kaptak helyet a tárolás, szárítás gépei, illetve az egyik legszínesebb pavilont alakították a növényvédelemhez kapcsolódó gépgyártók, ahol többek között az Amazone és a Damman is kiállított. Az eddigieken kívül még három pavilon volt, ahova úgy gondoltuk, hogy a második napon is feltétlenül érdemes betérnünk, az egyik a talajművelés magasiskoláját képviselő Väderstadt és Horsch standjainak helyet adó csarnok. Mind a két gyártó a forgatásnélküli talajművelő eszközei mellett a magas szintű vetéstechnikáját is felvonultatta.

A Damman új permetezője

A másik épületben a John Deere és a Claas került egymás mellé, ahova szintén kétszer tértünk be. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legnagyobb érdeklődésnek örvendő pavilon volt ez. Az előbbi kiállító egyik legnagyobb látványossága a gyapotbetakarító gép volt (annak ellenére, hogy Németországról nem feltétlenül a gyapot ugrik be mindenkinek elsőre), de monumentalitásával minket is lenyűgözött. A Claas standjánál a kiállított Lexionok előtt külön szemügyre vehettük a 3D rostaszekrényt, valamint ezek mellett az újonnan bemutatott rakodógépük aratott nagy sikert.

Végül a harmadik stand, ahova többször is visszatértünk a két nap alatt, a 15-ös pavilon volt, ahol a precíziós mezőgazdasághoz kapcsolódó megoldásokat szállító gyártók mutatkoztak be.

Horsch szemenkéntvető egységek gabonavetőgépen

Összességében nagyon hasznos és látványos kiállítást járhattunk be a két nap alatt, amely során hihetetlenül precíz szervezést tapasztaltunk, jókat ehettünk és sokat informálódtunk. Mindezek tükrében büszkék lehetünk a hazai szervezésű gépkiállításunkra, amely a maga volumenében ugyanilyen színvonalon mutatja be a legújabb fejlesztéseket.

Kauser Jakab

Precíziós Gazda blog

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Digitalizáció nélkül nincsen agrárium

2023. január 25. 07:39

Az agrárium minden területén a precíziós gazdálkodás a jövő útja, a hatékonyság egyik fő feltétele – hangzott el Ócsán a Bio-Fungi Kft. telephelyén tartott, a PREGA konferenciához kapcsolódó, rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón és üzembejáráson.

Megéri precíziós gazdálkodással foglalkozni? Megéri!

2020. január 21. 04:36

Az általunk használt térinformatikai program segítségével összehasonlítottuk, hogy a változtatott mennyiségű tápanyag-kijuttatás (VRA) a homogén kijuttatással szemben realizálhat-e többlet jövedelmet?

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

2019. január 9. 08:32

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Agritechnica 2022 kiállítási előzetes a Väderstad csoporttól

2021. november 5. 04:36

A Mattias Hovnert által vezetett sajtótájékoztatón ismertették azokat az új fejlesztéseket, amelyek a nagyközönség számára, a hannoveri Agritechnica kiállításon (2022. február 27., Hall 13) kerülnek bemutatásra.

AMAZONE - AGRITECHNICA Innovations 2022

2021. október 20. 06:36

Az Amazone Group által a közelmúltban tartott igen gazdag virtuális bemutató eredményeit, tömörítve, két részletben mutatjuk be.

Agritechnica: bemutatkozik a központi magfeltöltésű Tempo L modellváltozat

2019. november 11. 14:20

Az új központi magfeltöltésű funkció a Tempo L vetőgép egyes modelljeihez lesz rendelhető, úgymint Tempo L 12, Tempo L 16, Tempo L 18 és Tempo L 24.  

Még magasabb termékminőség, új termékvonal: beruházott a Güttler

2023. november 10. 09:10

Jól sikerültek a Güttler Kft. idei szántóföldi gyakorlati bemutatói, így a prizmahengereiről (is) ismert cég jövőre még inkább az ilyen rendezvényekre, a gazdákkal való személyes találkozásokra koncentrál. Hódmezővásárhelyen új termékvonal is készül, tovább bővítik a már így is széles gépkínálatot.