Termőföldtől az asztalig
Termőföldtől az asztalig

Húsvéti sonka

Húsvéti sonka

Agrofórum Online

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

Amikor kicsi voltam, akkor még szinte évente volt egy-egy disznóvágás a rokonainknál, és így meg is volt oldva pár hónapra a hús-ellátmány, amiből még húsvétra is jutott persze. Mostanában már nagyon ritka, hogy sikerül ilyen sonkához hozzájutni, de azért gondos kis kutatómunkával igyekszem mindig jó minőségű sonkát beszerezni, hogy aztán kb. egy nap alatt el is fogyjon az egész.

Sonka és húsvéti fonott kalács – fotó: Kis-Varga judit

Nálunk így készül a húsvéti sonka:

  • Hozzávalók:
    Comb sonka
    Víz
    ízlés szerint fűszerek

Én nem szoktam beáztatni, nálam a főzés a méréssel kezdődik. Lemérem a sonkát, ahány kg, annyiszor 75 perc lesz a főzési idő. Egy nagy fazékba beleteszem a sonkát, és felengedem annyi vízzel, amennyi ellepi. Lassú tűzön, fedő alatt főzöm a súlya alapján meghatározott ideig.  Nem forr, csak csendben gyöngyözik a víz, ha egy része elpárolog, pótolom, hogy végig ellepje a sonkát. Sót nem szabad beletenni, de fűszerekkel és zöldségekkel lehet kísérletezni.

Tehetünk a vízbe vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsszemeket, sőt, akár fahéjjal is ízesíthetjük a főzővizet – én ezt az utóbbit még nem próbáltam, de a többit tényleg tanúsíthatom, hogy érdemes kipróbálni. Ha kész, akkor a főzővízben hagyom kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor előbb leszedem a víz tetejéről a megdermedt zsírt, és ezután emelem ki a sonkát. Megszárítgatom, és így teszem el alufóliába csomagolva a hűtőbe.

A főzővizet is érdemes megtartani: meg lehet főzni benne a tojásokat például, vagy akár le is lehet fagyasztani kisebb adagokban: jól fog jönni később levesekhez, töltött káposztához, rizottóhoz.

Húsvéti fonott kaláccsal tálalom.

Húsvéti fonott kalács

2019. április 19. 07:37

Ha valamikor, hát húsvétkor tényleg érdemes nekiállni a kalács-sütésnek. Szerintem a házi péksütemény készítés az egyik legjobb dolog, ami a konyhában történhet.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ha péntek, akkor halas recept: Halchips

2019. április 12. 13:08

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

2018. június 11. 13:50

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Érintés

2018. október 10. 13:31

Október van. A talaj, a föld még meleg, bár az éjszakák, de különösen a hajnalok már hűvösek, és néha dérszőnyeget terítenek a bokrok aljára, amely azonban a Nap első sugaraira harmattá olvad.

Mit kell tudni a betegszabadságról?

2019. március 14. 12:16

A munkavállalót munkáltatójánál az adott naptári évben betegsége miatti keresőképtelensége idejére - ide nem értve a társadalombiztosítási szabályok szerint üzemi baleset és foglalkozási betegség miatti keresőképtelenséget, valamint a veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti kereső képtelenséget - tizenöt nap betegszabadság illeti meg, melyre az ellátást a munkáltató fizeti. 

Borban az igazság

2018. szeptember 14. 11:34

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.