Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Szaktanácsadás

Miért alakult ki a paprikatermés csúcsának rothadása?

2025. augusztus 8.

Miért alakult ki a paprikán a képen látható tünet? Köszönöm.

Szakcikkek / Növénytermesztés

10 nyereséges kiskultúra: ezek a növények aranyat érnek

2025. július 24.

Levendula, sáfrány vagy csípős paprika – ezek a kultúrák lehetnek a kulcs egy sikeres vidéki vállalkozáshoz akár pár száz négyzetméteren.

Szakcikkek / Zöldség

Térdre kényszeríti a kapszaicin – íme a világ legcsípősebb paprikái!

2025. július 12.

Tudta, hogy egyes paprikákat már csak védőfelszereléssel szabad kezelni? Íme a 2025-ös toplista a világ legcsípősebb fajtáiról!

Szaktanácsadás

Milyen kártevő támadhatta meg a paprikát?

2025. július 6.

Egy növényvédelmi kérdéssel fordulok Önökhöz. Mi károsítja a képen látható paprikát? Mit tehetek a probléma kezelésére?

Szakcikkek / Zöldség

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6.

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

Szaktanácsadás

Mennyi vizet igényelnek a paprika- és paradicsompalánták?

2025. június 6.

Mennyi vizet igényelnek a kertbe ültetett paprika- és paradicsompalánták? Válaszukat nagyon várom!

Szakcikkek / Zöldség

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30.

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Videó
Miért olyan drága a paprika?

16:07

Miért olyan drága a paprika?

2025. április 30.

Biztosan sokakban felmerül a kérdés, hogy miért olyan magas a korai, hajtatásból származó zöldségek ára... A kérdés megválaszolásához Kaponyás Ilona független szaktanácsadó szakértelmét kölcsönöztük, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hajtatásban termesztett növények tápanyag-utánpótlása, termesztése, növényvédelme területén is.

Szaktanácsadás

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a palánták a fólia alatt ne károsodjanak?

2025. március 15.

Hány fok kell ahhoz éjjel, hogy a jelenleg cserepekben növő paradicsom- és paprikapalánták a fóliában éjszaka kinn maradhassanak károsodás nélkül? Nem fóliába kívánom kiültetni, hanem majd szabadföldbe, és kiültetésig tartanám ott, mivel nincs már máshol hely számukra.