Címke: Paprika

paprika

A paprika (Capsicum annuum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, ahonnan a 16. században került át Európába. A paprika világviszonylatban nem számít jelentős zöldségnövénynek, hazánkban azonban népélelmezési szereppel bír, az egy főre jutó paprikafogyasztás igen magas, 10 kg/fő/év feletti. A KSH adatai szerint Magyarországon a zöldpaprikát 2425 hektáron, a fűszerpaprikát 1971 hektáron, a paradicsompaprikát pedig 409 hektáron termesztették 2017-ben. A zöldpaprika termésátlaga 40-50 t/ha között, a fűszerpaprikáé pedig 14-20 t/ha között alakult az elmúlt esztendőkben (KSH, 2017). A Capsicum nemzetségben 20–30 paprikafaj található. A felhasználás célját figyelembe véve friss étkezési, tartósítási célú és fűszerpaprikafajtákat különíthetünk el. Egész évben, folyamatosan állítanak elő paprikát a két legfontosabb technológiával, a hosszú tartalmú termesztéssel és a szabadföldi termesztéssel, valamint az ezekhez kapcsolódó tavaszi és őszi hajtatással. A legáltalánosabb vetésidő szabadföldi termesztéshez március közepe, a palánták ültetésére a legmegfelelőbb időpont május 16-18. között van. A fehér fajták első szabadföldi szedésére július végén lehet számítani. Főbb kórokozói, károsítói: paprikamozaik vírus, paprika „újhitűség”, paprika sárga mozaik vírus, paprika klorotikus foltosság, paprika gyökérnekrózis, baktériumos bogyórothadás, levélfoltosság, palántadőlés, gyapottok-bagolylepke, somkóró-bagolylepke, szélesatka.  A paprikát nyers fogyasztásra, savanyításra, fűszernek egyaránt termesztik. C-vitamin tartalma magas. Termesztési technológiájáról, hajtatásáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportál  Zöldség és Zöldség-gyümölcs rovataiban.

Szakcikkek / Zöldség

Milyen esetekben kell ősszel is nitrogént adni a zöldségeknek?

2017. október 16.

Sok szabadföldön gazdálkodó kertész is ősszel használ összetett műtrágya formájában jelentős mennyiségű nitrogént.

Szakcikkek / Zöldség

Az őszi túlöntözés tápanyag-ellátási zavarokat okozhat

2017. szeptember 28.

Sok esetben a fényviszonyok romlását követő gyors vízfelhasználás-csökkenést a termesztők nem veszik figyelembe.

Szakcikkek / Zöldség

Tájfajták és házikerti fajták helye a zöldségtermesztésben

2017. augusztus 8.

Táfajtáink, házikerti fajtáink ma még elérhetők, felkutathatók. A génmegőrzés program keretében számos tájfajta és tájfajtából szelektált fajta, házikerti fajta szaporítóanyaga megőrzésre került.

Szakcikkek / Zöldség

Paprika – beteg termések eltávolítása

2017. július 27.

A piacképtelen bogyók meghagyása jelentős tápanyagmennyiséget von el a növénytől.

Szakcikkek / Zöldség

Magnéziumhiány zöldségféléken

2017. július 25.

A magnézium, a növények által hasznosított mennyiséget figyelembe véve, nem sorolható a mikroelemek közé.

Szakcikkek / Zöldség

Párásítás, páratartalom szabályozása, fénytelen paprika termések

2017. július 16.

Kevesen fordítanak figyelmet a páratartalomra, fóliák alatt is csak elvétve lehet hygrométerrel találkozni.

Szakcikkek / Zöldség

Árnyékoló hálóval a zöldségnövények napégése ellen

2017. július 3.

Nőtt a nyári hőhullámok hossza és gyakorisága, nőtt a földfelszínre érkező sugárzási energia mennyisége, és ezzel együtt nőtt az UV sugárzás aránya, különös mértékben az UV-B sugárzás.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Megkezdődött a szabadföldön termesztett paprika szedése

2017. június 26.

Megkezdődött a korai fehér paprika szedése a földeken, amelynek mintegy negyven százaléka étkezési célokat szolgál.