Házikert

Ezeket biztosan nem tudta a csalánról!

Agrofórum Online

A csalán végigkíséri az életünket, főleg, ha valaki sokat van a kertben vagy jár kirándulni, akkor a csalánnal biztosan találkozott már nem is egyszer. De vajon mit érdemes róla tudni? Összeszedtem pár érdekességet!

A csalán (Urtica dioica) igen univerzális növény és rengeteg területen hasznát tudjuk venni. Biokertészek csodaszere az ázaléka, de ezen kívül számos más dologra is jó!

Éget, de gyógyít

A csalán levelei apró szőrszálakkal borítottak, amelyek érintésre hisztamint és hangyasavat bocsátanak ki, ezért csípős, égető érzést okoznak. Ennek ellenére régóta használják gyógyászati célokra, például gyulladáscsökkentőként és vértisztítóként.

Teának is kiváló

A csalánból készült tea rendkívül egészséges, támogatja a veseműködést, méregtelenít és gyulladáscsökkentő hatású. Oxálsavtartalma miatt vesebetegek viszont óvatosan fogyasszák!

Szuperélelmiszer

Rengeteg vasat, C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, így kiváló természetes ásványianyag- és vitaminforrás. Emiatt gyakran ajánlják vérszegénység ellen is. Sokféle étel készülhet belőle, például saláta, párolt csalánként köret, de még főzelék is. Ha izgalmas receptekre vágyik valaki a csalánról, érdemes Halmos Monika könyveit és kertészfüzeteit bújni, hiszen rengeteg szuper csalános receptje van!

A fiatal csalánhajtásokat érdemes szüretelni, melyeket ételkészítésnél levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz használhatunk fel. A hőkezelés hatására a csípőssége eltűnik.

A fiatal csalánhajtásokat levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz is felhasználják
A fiatal csalánhajtásokat levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz is felhasználják

Ruhát is lehet belőle készíteni

A csalán szárából erős rostokat lehet nyerni, amelyeket régen textilgyártásra használtak. Egyes helyeken ma is készítenek belőle szöveteket!

A természet kertésze

A csalán fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, hiszen több lepkefaj (pl. a nappali pávaszem) hernyói táplálkoznak vele.

Régi hiedelmek

A középkorban úgy hitték, hogy a csalán elűzi a gonosz szellemeket, ezért házak köré ültették. A római katonák pedig állítólag csalánnal csapkodták a bőrüket, hogy javítsák a vérkeringésüket!

Kiemelt kép: Pixabay

Árnyéktűrő balkoncsodák: virágok és díszlevelek

2025. május 10. 13:10

Árnyékos erkélye van? Ezek a növények nemcsak túlélnek, de színes virágokkal vagy dekoratív levelekkel díszítenek egész nyáron.

Szamóca legjobb társnövényei: így lesz bő a termés

2025. május 9. 13:10

A jól megválasztott növénytársak nemcsak segítik a szamóca fejlődését, de a kártevők ellen is természetes védelmet nyújtanak.

Tavaszi kert gondozása: eszközök és trendek

2025. május 8. 14:10

Szakértők szerint egy 30-100 négyzetméteres kis konyhakertet már heti néhány óra munkával szépen karban lehet tartani.

Tiszafa: sokan félnek tőle, pedig értékes örökzöld

2025. május 8. 05:40

Érdemes közelebbről megismerkedni a tiszafával, ezzel a különleges örökzölddel, mert sok előnyös tulajdonsága révén kincs lehet a kertjében.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.

#ZöldségGyümölcsHős: 100 kilogramm zöldségnek és gyümölcsnek örülhettek a győri gyerekek

2022. október 15. 06:38

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat keretében hirdette meg, idén már második alkalommal.

A palackba zárt természet

2021. október 23. 07:35

A Grál Pincészet a csúcsgasztronómiába, illetve a hozzáértő magán vásárlók számára forgalmaz a kezdetektől fogva.

D, mint Dubicz, M, mint Mátra

2022. február 23. 04:36

A Mátrai borvidék hazánk második legnagyobb bortermelő vidéke. Kevesen tudják, de többezer éves múltra tekinthet vissza. A XX. századig a szőlőművelés, borkészítés volt ezen a környéken a legfontosabb tevékenység, ám a II. világháborút követő időszakban úgy vélték a döntéshozók, hogy a legjobb, ami ezzel a vidékkel történhet az, ha ipari terület lesz. Mindez érthetően kevéssé kedvezett a borkultúrának. Mint ahogy az sem, hogy mind a Rákosi-, mind a Kádár-korszakban a Mátrai borvidéket az Egri borvidék részeként kezelték, és az itt termelt szőlő egri borként került forgalomba.