Házikert

Ezeket biztosan nem tudta a csalánról!

Agrofórum Online

A csalán végigkíséri az életünket, főleg, ha valaki sokat van a kertben vagy jár kirándulni, akkor a csalánnal biztosan találkozott már nem is egyszer. De vajon mit érdemes róla tudni? Összeszedtem pár érdekességet!

A csalán (Urtica dioica) igen univerzális növény és rengeteg területen hasznát tudjuk venni. Biokertészek csodaszere az ázaléka, de ezen kívül számos más dologra is jó!

Éget, de gyógyít

A csalán levelei apró szőrszálakkal borítottak, amelyek érintésre hisztamint és hangyasavat bocsátanak ki, ezért csípős, égető érzést okoznak. Ennek ellenére régóta használják gyógyászati célokra, például gyulladáscsökkentőként és vértisztítóként.

Teának is kiváló

A csalánból készült tea rendkívül egészséges, támogatja a veseműködést, méregtelenít és gyulladáscsökkentő hatású. Oxálsavtartalma miatt vesebetegek viszont óvatosan fogyasszák!

Szuperélelmiszer

Rengeteg vasat, C-vitamint, káliumot és kalciumot tartalmaz, így kiváló természetes ásványianyag- és vitaminforrás. Emiatt gyakran ajánlják vérszegénység ellen is. Sokféle étel készülhet belőle, például saláta, párolt csalánként köret, de még főzelék is. Ha izgalmas receptekre vágyik valaki a csalánról, érdemes Halmos Monika könyveit és kertészfüzeteit bújni, hiszen rengeteg szuper csalános receptje van!

A fiatal csalánhajtásokat érdemes szüretelni, melyeket ételkészítésnél levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz használhatunk fel. A hőkezelés hatására a csípőssége eltűnik.

A fiatal csalánhajtásokat levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz is felhasználják
A fiatal csalánhajtásokat levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz is felhasználják

Ruhát is lehet belőle készíteni

A csalán szárából erős rostokat lehet nyerni, amelyeket régen textilgyártásra használtak. Egyes helyeken ma is készítenek belőle szöveteket!

A természet kertésze

A csalán fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, hiszen több lepkefaj (pl. a nappali pávaszem) hernyói táplálkoznak vele.

Régi hiedelmek

A középkorban úgy hitték, hogy a csalán elűzi a gonosz szellemeket, ezért házak köré ültették. A római katonák pedig állítólag csalánnal csapkodták a bőrüket, hogy javítsák a vérkeringésüket!

Kiemelt kép: Pixabay

Melyik árvácska éli túl a telet? Mutatjuk!

2025. szeptember 24. 16:10

Nem minden árvácska bírja a hideget! Mutatjuk, mely fajták maradnak szépek még télen is.

Így válasszon robotfűnyírót a kert méretéhez!

2025. szeptember 24. 07:10

A robotfűnyíró nemcsak időt spórol, hanem a gyep egészségét is védi – tudja meg, melyik típus illik legjobban a kertjéhez!

A 6 legnépszerűbb virágos növény az ablakpárkányban

2025. szeptember 23. 08:10

Az ablakpárkány nemcsak dekorációs felület, hanem egy mini virágoskert is lehet – ha tudja, mely növények érzik ott a legjobban magukat.

Vadrózsa szaporítása kezdőknek – lépésről lépésre

2025. szeptember 22. 14:10

Szeretne saját vadrózsát nevelni? Cikkünkben bemutatjuk a legegyszerűbb szaporítási módszereket – kezdőknek is.

A magyar szürkemarha olasz diadala

2018. október 20. 03:36

Öt nap alatt a világ különböző pontjairól érkező érdeklődők közül, közel 50.000-en kaptak direkt információt a magyar kultúráról és az idei évben kiemelt három régióról (EGER, MÁTRA, SZEKSZÁRD) és közel 15.000-en látogatták meg a magyar standot és kóstoltak a Farm to Table jegyében.

Egy sajtmester, aki együtt lélegzik a tejjel

2021. október 3. 08:39

Pozsa Panni sajtmesterrel beszélgettünk sajtokról, elhivatottságról és a Sajtmustráról.

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

2023. február 19. 05:38

A csípős paprikáknak számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel ennek tudományos alátámasztására.

Fontos a gasztronómiai kultúra fejlesztése! - Megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület

2019. április 22. 06:35

A szervezet céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a gasztronómiai kultúra fejlesztése.