Ház, táj blog

A komposzttea alkalmazása a kertben

Agrofórum Online

A házilag elkészült komposztteát számos célra felhasználhatjuk a házikertben: palántanevelésnél, levéltrágyaként, vetőmagkezelésre. A sikeres alkalmazáshoz vegyük végig a legfontosabb szabályokat!

Röviden a komposztteáról

Az előző cikkben részletesen volt szó a komposzttea jellemzőiről és jótékony hatásairól. Röviden a komposzttea hígítással alkalmazandó, tápanyagokban rendkívül gazdag, folyékony oldat, amelyet a jó minőségű kerti komposzt vízbe áztatásával készíthetünk el – tehát gyakorlatilag a komposztból hozunk létre egy természetes összetételű tápoldatot.

A kerti növények számára azért hasznos az alkalmazása, mert a segítségével a komposzt hasznos mikroorganizmusai és a tápanyagok könnyen felvehető formában válnak elérhetővé a növények gyökérzónájában.

A komposzttea készítését összefoglalva, a megfelelő minőségű oldat elkészítésének sikere a felhasznált komposztanyag és víz minőségétől függ a leginkább. Az elkészült komposztteát kijuttathatjuk a veteményeskertbe, a gyümölcstermő növényeinknek, a díszkert növényeinek és a gyep számára is. Ezzel zártuk az előző cikket, most pedig a kijuttatás szabályaival és módjaival folytatjuk.

Minél előbb!

A komposzttea felhasználásának első és legfontosabb szabálya, hogy az elkészítését követően rövid időn belül fel kell használni. Ez a legfőbb magyarázata annak, hogy nem kapható a kereskedelemben, mert nagyon rövid az eltarthatósági ideje.

Mégis mit jelent a rövid idő alatt? Ez attól is függ, hogy melyik évszakban alkalmazzuk a komposztteát:

  • a legmelegebb hónapokban nyáron a legjobb 12 órán belül, de maximum 24 órán belül kijuttatni;
  • kora tavasszal és ősszel 48 órán belül fel kell használni.
A komposzttea talajra öntözéséhez használjunk öntözőkannákat!
A komposzttea talajra öntözéséhez használjunk öntözőkannákat!

Tavasz elején és ősszel tehát 2 napig tárolhatjuk, ezenkívül ha lehűtjük az oldatot 2-6 oC közötti hőmérsékletre, akkor legfeljebb 5 napig tárolhatjuk. Fontos, hogy hűtés után és alkalmazás előtt hagyjuk pár órát fokozatosan felmelegedni, majd levegőztessük újra 2-3 órán át a komposztteát!

Miért kell ilyen hamar felhasználni?

A komposzttea gyors felhasználására azért van szükség, hogy:

  • a benne lévő tápanyagok maradéktalanul hasznosulni tudjanak (minél később használjuk fel, annál kevesebb az oldatban a hasznos mikroorganizmusok, illetve a tápanyagok mennyisége);
  • kiküszöböljük azt, hogy az idő előrehaladtával az oldat ülepedésnek induljon, levegőtlenné váljon, és elszaporodjanak benne a kórokozók.
Fóliasátorban vagy üvegházban heti rendszerességgel öntözhetjük be a komposztteát
Fóliasátorban vagy üvegházban heti rendszerességgel öntözhetjük be a komposztteát

A komposzttea felhasználási területei

Mint korábban említettük, az elkészült komposztteát kijuttathatjuk a gyümölcsfák részére, a veteményeskertbe, a díszkert növényeinek és a gyep/pázsit tápanyag-utánpótlását is megoldhatjuk vele.

NövénykultúraAlkalmazás
ZöldségfélékVetőmagkezelés: kis kézi permetezővel fújjuk be a magokat a teával a vetés napján.
Vetés előtt permetezhetjük az ágyás talajára, vagy palántanevelés esetén a szaporítóláda földjébe.
Fóliasátorban vagy üvegházban heti rendszerességgel öntözhetjük be a növények számára.
Stresszhatás esetén megelőző vagy utókezelés: aszály, hőhullámok, hirtelen időjárásváltozás, túl sok csapadék vagy kórokozók megjelenése esetén.
Gyümölcstermő növényekLevéltrágyaként: márciustól minimum nappali 8 oC-os, és éjszakai 3-4 oC-os hőmérséklet esetén.
Vegetációs időszakban havi rendszerességgel lombra permetezve.
Áprilisban (8-12 oC-os talajhőmérséklet esetén) a fa cseppvonalába locsolva (a fa ágainak legtávolabbi része alatti talaj), így a tápanyagok pont a gyökércsúcsokhoz kerülnek.
Stresszhatás esetén megelőző vagy utókezelés: aszály, hőhullámok, hirtelen időjárásváltozás, túl sok csapadék vagy kórokozók megjelenése esetén.
Ősszel egy záró lombkezelés (okt.-nov.) és a fa tövében a talajra permetezés.
Díszkert növényei, gyepÁprilisban (8-12 oC-os talajhőmérséklet elérése után) a talajra permetezve.
Vegetációs időszakban havi rendszerességgel / gyepre permetezve.
Ősszel egy záró lombkezelés (okt.-nov.) és a fa tövében a talajra permetezés.

A komposzttea hígítása

Egyedül akkor használjuk a komposztteát hígítatlanul, ha a kezelendő növényeken már megjelent betegségre juttatnánk ki, vagy hirtelen időjárásváltozás miatti elváltozásokat tapasztalunk a növényen (pl. perzselt levelek).

Beöntözésnél, lombkezelésnél, havi rendszerességű kezeléseknél 1:3 arányban hígítsuk a komposztteát vízzel! Ne felejtsük, hogy egy erős, tápanyagokban gazdag oldatot készítettünk, amelyet egyenletesen el kell juttatnunk a talajra vagy a levelekre!

A reggeli harmat segíti a komposzttea hasznosulását a növényeken és a talajban is
A reggeli harmat segíti a komposzttea hasznosulását a növényeken és a talajban is

Melyik napszakban juttassuk ki a komposztteát?

A komposzttea kijuttatásának ideje azért fontos, mert a benne élő élőlények számára minél kedvezőbb körülmények közé lesznek kijuttatva, annál nagyobb arányban tudják kifejteni jótékony hatásukat. Ehhez tudnunk kell, hogy a komposztban lakó élőlények talajlakók, és nedvességre van szükségük a túléléshez.

Éppen ezért:

  • Használjuk kora reggel vagy késő délután a komposztteát, hogy az UV sugárzás káros hatását minimalizáljuk az alkalmazáskor.
  • Ha levélre permetezzük, akkor minimum 20-30 percig vizes környezetben kell maradnia a teának (nem szabad ennél gyorsabban felszáradnia), mert ennyi idő kell a mikroorganizmusoknak, hogy egy úgynevezett biofilmet képezzenek maguk körül, ami megvédi őket az UV-tól, és rögzíti őket a felületre. Kora reggeli használat esetén a leveleken lévő harmat segíti ezt a folyamatot.
  • Lombkezelésnél a reggeli időpont megfelelőbb, mert ilyenkor a talaj anyagcseréje következtében felfelé ható erők a jellemzők a növények körül, így gyorsabban felszívódik a levelekre kijuttatott oldat.
  • A nyári kezelések esetén is kora reggeli időpontot érdemes választani, mivel a napközben jelentősen felmelegedő talaj- és levélfelület is gátolhatja a komposzttea hasznos szervezeteinek munkáját.

Ez utóbbi azért fontos, mert az oldat készítése során a mikroorganizmusok akklimatizálódnak az őket körülvevő közeg (vagyis a víz) hőmérsékletéhez. Viszont, ha a kijuttatási felület hőmérséklete ettől jelentősen eltér (pl.: forró talaj, naptól izzó növényi szövetek), akkor bizonytalan, hogy a mikroorganizmusok mennyire tudnak ehhez a gyors hőmérséklet-változáshoz alkalmazkodni.

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

A metrafenon hatása a csiperketermesztésben megjelenő gomba kórokozókra

2020. május 29. 04:36

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben csiperkegombát fogyasztunk, aminek nagy előnye, hogy nem szezonális termék, termesztése az év 12 hónapjában folyamatosan zajlik. Ez a termesztési mód azonban kedvez a gomba károsítóinak a felszaporodásban.

Hová tűnik a mulcs a kertben?

2024. október 31. 12:10

A legtöbb kerttulajdonos bosszankodott már azon, hogy a drága mulcsnak lassan nyoma sem marad, rendszeresen pótolni kell. De vajon baj ez?

Komptech: Topturn X5000 komposztkeverőgép

2018. április 19. 06:38

Az 1,20 m, szándékosan nagy átmérőjű átforgató dob nagy áteresztőképességet és így a lehető legjobb keverést biztosít a komposztálás során.

Pajorok a komposztáló ládában - elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?

2018. május 14. 08:48

S. Mária kérdése: kibontottuk a komposztáló ládánkat, és rengeteg pajor volt benne. Ellentétes véleményeket lehet olvasni, hallani róluk. Károsak vagy „barátaink”? Elpusztítsam őket vagy hagyjam élni?