Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Március

Agrofórum Online

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Minden hónapnak vannak szezonális termékei, köztük talán a legfontosabbak a zöldségek és a gyümölcsök. Ha figyelünk arra, hogy idényszerű élelmiszereket fogyasszunk, akkor nemcsak a hazai növénytermesztést támogatjuk, hanem éves szinten jelentősen csökkenthetjük a kiadásunkat, hiszen az éppen szezonális gyümölcsök és zöldségek alacsonyabb áron kaphatók, mint az év többi szakában.

Ahogy ígértem, minden hónapban megismerkedünk az idényszerű (szezonális), tehát a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt, vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listájával. Ezen kívül legalább két, különlegesebb zöldséggel vagy gyümölccsel is megismerkedünk, amelyek kevesebbet fordulnak meg a konyhánkban, de érdemes beiktatni az étrendünkbe. Márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel tegyünk egy rövid kört.

Íme a márciusi választék

A tavasz első hónapjában jöhetnek többek között a szezonális hagymafélék (a póréhagymától az újhagymán át a vöröshagymáig), a salátafélék (cikória-, madár-, jégsaláta, rukkola), a gyökérzöldségek (petrezselyem, zeller, sárgarépa), a rebarbara, a kígyóuborka és így tovább.

A gyümölcsök közül az eltárolt alma és a körte mindig jó választás márciusban, illetve az importált (vagyis más országokból behozott) gyümölcsök, amelyek az azokat termesztő országokban éppen szezonálisak (pl. banán, citrom, narancs, kivi, mangó).

Összességében ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk márciusban:

ZöldségekGyümölcsökImportból származó szezonális gyümölcsökEgyéb
Póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma, újhagyma, jégsaláta, cikóriasaláta, madársaláta, rukkola (borsmustár), bébi spenót, kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó, kínai kel, jégcsapretek, cékla, spárga, sárgarépa, petrezselyem, zeller, édesburgonya rebarbara, paradicsom*, kígyóuborka*  Alma, körteBanán, ananász citrom, narancs, mandarin, vérnarancs, grapefruit, kivi, mangó, pomeló  Csiperkegomba
*Üvegházi termesztésből származó

A Földközi-tenger térségében őshonos rukkola mindig biztosíthatja a “saláta kellene a vacsora vagy ebéd mellé” probléma megoldását. Ennek a növénynek az egyik idegen neve terjedt el nálunk (rukkola, vagy rukola, rukkoli), de ha borsmustárral találkoznánk a boltban vagy egy receptben, tudjuk, hogy az a rukkolát takarja.

A rukkola tökéletes saláta-alapanyag, és könnyen termeszthető a kertben is

A rukkola igénytelen növény, a kertünkben is bátran, sikerrel termeszhetjük. Leveleinek magas az ásványianyag- és rosttartalma, emellett kutatások igazolják vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató, valamint vértisztító hatását. A leveleket apróra aprítva használják fűszerként is, mivel a növénynek jellegzetes borsos-mustáros íze van.

Sajnos a rukkolával ellentétben a spárga termesztése nagyon sok türelmet és kitartást igényel, ugyanis nem könnyű megtermelni. Viszont a kitartást hosszú időre koronázhatja siker: egy tő ugyanis akár húsz évig is élhet! Európában és Ázsiában is őshonos növény, tele vitaminokkal (A, B1, B2, C, E) és folsavval. Vesekő-eltávolító és vízhajtó hatása évszázadok óta ismert. Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatók, amelyek színe alapján megkülönböztetünk halványító (más néven fehér), lila és zöld spárgát.

A spárgának zsenge hajtását fogyasztjuk, ami vitaminokban és folsavban gazdag

Magvetés helyett érdemes gyöktörzsről nevelni, bakhátas műveléssel. Kedveli a teljes napfényt, az egyenletes vízellátást, a termékeny, jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajt és a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Betegségei és kártevői közül a rozsdagomba, a spárgabogár és a poloskafélék a legfontosabbak.

Ebben a hónapban választottam egy importból származó gyümölcstermő növényt is, az egyik személyes kedvencemet: a kivit. A kivi (eredeti nevén “kínai egres”) Földünk szubtrópusi területein termesztett, fagytűrő növény, ezért hazánkban is sikerrel kísérletezhetünk vele a kertben. Dél-Kína nemzeti gyümölcse ez a kívülről barna színű, szőrözött felszínű, belül zöld húsú, fekete magvú termés, amely vitaminokban (A, E, K), káliumban és folsavban is gazdag.

A kivi sokrétűen felhasználható, támrendszerrel termeszthető gyümölcs

Ha a kertünkben szeretnénk kivit termeszteni, érdemes 1 porzós és 2 termő növényt vásárolni. Az öntermékeny (vagyis nincs szükség másik növény beporzására) fajták terméshozása elég bizonytalan, ezért ajánlják, hogy külön vásároljunk porzós és termő növényeket. A konténeres kivi márciustól novemberig ültethető, egymástól két méteres távolságban. Támrendszert igényel, ezen kívül csak a kora tavaszi metszéssel és az őszi szürettel kell terveznünk.

Kapcsolódó cikkek:

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket?

2023. február 27. 04:36

Kérem segítségüket abban, hogy hogyan alakítsuk ki a zöldségeskertünket? Mire kell figyelnünk a tervezés során?

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusa

2021. szeptember 11. 06:36

A betegség megjelenésének megelőzése a levéltetvek legrövidebb úton történő kiiktatása, a termesztőberendezések vektorhálóval történő védelme útján valósítható meg.