Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Március

Agrofórum Online

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Minden hónapnak vannak szezonális termékei, köztük talán a legfontosabbak a zöldségek és a gyümölcsök. Ha figyelünk arra, hogy idényszerű élelmiszereket fogyasszunk, akkor nemcsak a hazai növénytermesztést támogatjuk, hanem éves szinten jelentősen csökkenthetjük a kiadásunkat, hiszen az éppen szezonális gyümölcsök és zöldségek alacsonyabb áron kaphatók, mint az év többi szakában.

Ahogy ígértem, minden hónapban megismerkedünk az idényszerű (szezonális), tehát a (hazánkban vagy külföldön) frissen megtermelt, vagy arra az időszakra eltárolt, abban az időszakban aktuális zöldség- és gyümölcsfélék listájával. Ezen kívül legalább két, különlegesebb zöldséggel vagy gyümölccsel is megismerkedünk, amelyek kevesebbet fordulnak meg a konyhánkban, de érdemes beiktatni az étrendünkbe. Márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel tegyünk egy rövid kört.

Íme a márciusi választék

A tavasz első hónapjában jöhetnek többek között a szezonális hagymafélék (a póréhagymától az újhagymán át a vöröshagymáig), a salátafélék (cikória-, madár-, jégsaláta, rukkola), a gyökérzöldségek (petrezselyem, zeller, sárgarépa), a rebarbara, a kígyóuborka és így tovább.

A gyümölcsök közül az eltárolt alma és a körte mindig jó választás márciusban, illetve az importált (vagyis más országokból behozott) gyümölcsök, amelyek az azokat termesztő országokban éppen szezonálisak (pl. banán, citrom, narancs, kivi, mangó).

Összességében ezeket a szezonális gyümölcsöket, illetve zöldségeket fogyaszthatjuk márciusban:

ZöldségekGyümölcsökImportból származó szezonális gyümölcsökEgyéb
Póréhagyma, fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma, újhagyma, jégsaláta, cikóriasaláta, madársaláta, rukkola (borsmustár), bébi spenót, kelkáposzta, lila káposzta, kelbimbó, kínai kel, jégcsapretek, cékla, spárga, sárgarépa, petrezselyem, zeller, édesburgonya rebarbara, paradicsom*, kígyóuborka*  Alma, körteBanán, ananász citrom, narancs, mandarin, vérnarancs, grapefruit, kivi, mangó, pomeló  Csiperkegomba
*Üvegházi termesztésből származó

A Földközi-tenger térségében őshonos rukkola mindig biztosíthatja a “saláta kellene a vacsora vagy ebéd mellé” probléma megoldását. Ennek a növénynek az egyik idegen neve terjedt el nálunk (rukkola, vagy rukola, rukkoli), de ha borsmustárral találkoznánk a boltban vagy egy receptben, tudjuk, hogy az a rukkolát takarja.

A rukkola tökéletes saláta-alapanyag, és könnyen termeszthető a kertben is

A rukkola igénytelen növény, a kertünkben is bátran, sikerrel termeszhetjük. Leveleinek magas az ásványianyag- és rosttartalma, emellett kutatások igazolják vizelethajtó, emésztésserkentő, nyugtató, valamint vértisztító hatását. A leveleket apróra aprítva használják fűszerként is, mivel a növénynek jellegzetes borsos-mustáros íze van.

Sajnos a rukkolával ellentétben a spárga termesztése nagyon sok türelmet és kitartást igényel, ugyanis nem könnyű megtermelni. Viszont a kitartást hosszú időre koronázhatja siker: egy tő ugyanis akár húsz évig is élhet! Európában és Ázsiában is őshonos növény, tele vitaminokkal (A, B1, B2, C, E) és folsavval. Vesekő-eltávolító és vízhajtó hatása évszázadok óta ismert. Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatók, amelyek színe alapján megkülönböztetünk halványító (más néven fehér), lila és zöld spárgát.

A spárgának zsenge hajtását fogyasztjuk, ami vitaminokban és folsavban gazdag

Magvetés helyett érdemes gyöktörzsről nevelni, bakhátas műveléssel. Kedveli a teljes napfényt, az egyenletes vízellátást, a termékeny, jó vízelvezetésű, laza szerkezetű talajt és a folyamatos tápanyag-utánpótlást. Betegségei és kártevői közül a rozsdagomba, a spárgabogár és a poloskafélék a legfontosabbak.

Ebben a hónapban választottam egy importból származó gyümölcstermő növényt is, az egyik személyes kedvencemet: a kivit. A kivi (eredeti nevén “kínai egres”) Földünk szubtrópusi területein termesztett, fagytűrő növény, ezért hazánkban is sikerrel kísérletezhetünk vele a kertben. Dél-Kína nemzeti gyümölcse ez a kívülről barna színű, szőrözött felszínű, belül zöld húsú, fekete magvú termés, amely vitaminokban (A, E, K), káliumban és folsavban is gazdag.

A kivi sokrétűen felhasználható, támrendszerrel termeszthető gyümölcs

Ha a kertünkben szeretnénk kivit termeszteni, érdemes 1 porzós és 2 termő növényt vásárolni. Az öntermékeny (vagyis nincs szükség másik növény beporzására) fajták terméshozása elég bizonytalan, ezért ajánlják, hogy külön vásároljunk porzós és termő növényeket. A konténeres kivi márciustól novemberig ültethető, egymástól két méteres távolságban. Támrendszert igényel, ezen kívül csak a kora tavaszi metszéssel és az őszi szürettel kell terveznünk.

Kapcsolódó cikkek:

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

Helyezzünk ki fészekalapanyagot a madaraknak!

2025. április 8. 05:40

A megfelelő fészekanyag összegyűjtése energia- és időigényes feladat a kertünkben fészkelő madarak számára is, éppen ezért már ezekben a hetekben is kevesebb idejük van a leendő madárszülőknek eleség után nézniük.

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

2025. március 28. 05:40

Milyen hibák miatt válhat büdössé a komposzt? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.