Ház, táj blog

Fűszernövények szárítása otthon

Agrofórum Online

A friss fűszerek használata sokkal finomabb, élénkebb ízeket ad az ételeknek és csodás illatokkal gazdagítja az étkezéseket is. A saját magunk által termesztett és szárított fűszernövényeket pedig „leszüretelni” és kiszárítani sem nehéz. Lássuk, mire érdemes figyelnünk!

Mikor „szüreteljünk”?

Mivel a fűszernövények többsége augusztus első heteiben tartalmazza a legtöbb értékes illóolajat, így ezekre a hetekre érdemes időzíteni a szüretet. Annyit érdemes megjegyezni, hogy virágzás előtt vágjuk le a hajtásokat, azon belül is reggel érdemes nekiállni, mert a növények illóolajtartalma még a napszakok között is változik. A megfigyelések szerint, miután a reggeli harmat már felszáradt, de még nem tűzi az erős nyári nap a növényt, akkor a legideálisabb az idő a szüretre.

Hogyan szárítsunk?

Első lépésként alaposan mossuk meg a leveleket a szárítás előtt, majd papírtörlővel vagy konyharuhával óvatosan itassuk le a fölösleges nedvességet. Eközben a leveleket kicsit át is kell néznünk, mivel csak az egészségeseket szabad megszárítva eltárolni. A sárga, száradó, kártevők által megrágott vagy beteg növényi részeket válogassuk ki, és tegyük komposztra!

A fűszernövények hajtásait érdemes a reggeli órákban leszedni

Általánosságban elmondható, hogy a hazánkban termesztett fűszernövények alapvetően jól viselik a szárítást, mert a többi termesztett növényhez képest nem túl magas a nedvességtartalmuk. Az oregánó, a borsikafű, a rozmaring, a majoránna, a kakukkfű, a babér és a kapor is mind jól tűri a levegőn szárítást.

Mindenhol úgy tanácsolják, hogy szárításhoz a levágott növényhajtásokat össze kell kötözni és fel kell akasztani, de ha erre valamilyen oknál fogva nincs lehetőség, akkor egy tiszta fóliára leterítve, gondosan elrendezve is ki lehet szárítani a hajtásokat (idén kipróbáltam, sikerült).

Egy „adag” fűszernövény összekötözéséhez 6-8 hajtást vágjunk le a növényről, és a tövüknél fogva jól kötözzük össze spárgával. A kötés minél szorosabb, annál jobb, mert ahogy a hajtások száradnak, az átmérőjük fokozatosan csökken, így a lazább kötésből kipotyoghatnak. Az így elkészült csokrokat akasszuk fel egy szellős, portól és szennyeződéstől mentes, és lehetőleg ne túl világos helyre. A tűző nap hatására a levelek elveszítik a színüket, és a beltartalmuk is jelentősen módosul. A szárításhoz mindössze 4-5 nap elegendő. (A tárkonynál tapasztaltam, hogy ennél kétszer-háromszor több idő is szükséges lehet.)

A szárítás során bátran írjuk a növény mellé a nevét

Jó tanács, főleg ha most szárítunk először fűszernövényeket, hogy egy kis cetlire jegyezzük fel a növényfajtákat és -fajokat, amiket szárítunk, nehogy az eltevés során összekeverjük őket.

A szárítás után

A szárítás után sokféleképpen eltehetjük a teljesen, csontszárazra kiszáradt leveleket. A rozmaring keskeny leveleit eltehetjük egészben is és felaprítva is, ahogy a majoránnát vagy az oregánót is hagyhatjuk nagyobb darabokban. Ha viszont morzsolt formában szeretnénk eltenni őket, ehhez kitűnő segítség egy többélű olló, amivel alaposan összevagdossuk a leveleket, vagy egy mozsár is kiváló lehet.

Érdemes gondolni a szűk „esztendőkre” is!

Sajnos nem mindegyik fűszernövény tartható egész évben olyan állapotban, hogy bármikor friss hajtásokat csipegethessünk le róluk, így érdemes gondolni a téli hónapokra is. Ha van lehetőségünk, most nyár vége felé szüreteljünk le egy kicsit nagyobb mennyiséget, hogy tavaszig kitartson a készlet!

A tárolást többféleképpen is megoldhatjuk

A fűszernövények azon túl, hogy utánozhatatlan ízeket adnak az ételeknek, és a magyar konyha szerves részét képezik, rendkívül egészségesek is, számos gyógyhatással bírnak, és a hazánkban termeszthető, fagytűrő növényeket nem is nehéz gondozni. Ezzel kapcsolatban az alábbi cikkek nyújthatnak segítséget.

Mindenkinek szép időt, kellemes pihenést kívánok, a nyári munkákhoz pedig kitartást és jó egészséget!

Kapcsolódó cikkek:

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Szesszionátusok legelője

2018. november 2. 10:08

Tudja-e vajon száz ember közül csak egy is hogy mit jelent a fenti latin vagy angol eredetű szó: szesszionátus.

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.

Karácsony hava

2018. december 23. 04:33

A természet fázósan húzza össze megkopott kabátját. Hol van már az elmúlt ősz ezerszínű ragyogása?! A szántások egyhangúságát is csak itt-ott töri meg egy-egy zöldülő vetés, vagy a fakóra száradt kukoricatarló és az erdők is belesüppednek valami borongós szürkeségbe.

Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

2019. május 29. 08:58

Az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat, köszönhetően az újabb pályázati kiírásnak és a kedvező Agrárminisztériumi döntésnek is. Azonban még így is gyorsabb a fogyasztók bioélelmiszerek iránti igénye, mint az ökoterületek növekedési üteme. Tavaly írtak ki egy új ökológiai pályázatot, amelynek keretéből több hazai gazdálkodó plusz forrást nyert.