Házikert

Hogyan készítsünk organikus molyirtót?

Agrofórum Online

Aki veszített már el úgy értékes szőnyeget vagy drága kasmírpulóvert, mert az egyébként gondosan elzárt szöveteket kirágták a molyok, az pontosan tudja, milyen fontos minden évben gondoskodni az apró kártevők elleni hatékony védelemről.

A molyok étvágya ugyanis lankadatlan, és előszeretettel rágják ki nem csak a szőnyegeket, de rajonganak a gyapjú és kasmír holmikért is, amiket aztán nemigen lehet megjavítani, nem beszélve a régiségekként falon tartott antik szőnyegekről, amelyek molyrágta formában gyorsan értéküket veszítik. De mit tehetünk a molytámadások ellen? Milyen illatokat, aromákat utálnak a molyok, és hogyan tudjuk ezekkel tartósan megóvni a ruháinkat?

A molyok távoltartására ma már számos módszer létezik, de a legtöbb ember szereti természetes alapanyagokkal kiűzni a kártevőket a lakásból, nehogy a ruhák és a szekrények átvegyék a bolti kemikáliák gőzét és szagát. Az organikus alapanyagoknak megvan az az előnye, hogy nem okoznak allergiát, és nem kell attól tartanunk, hogy illóolajaik nem csak a molyokban, de hosszú távon a bútorban vagy a kelmékben is kárt tehetnek.

Molyok elleni fűszerzacskó

Hozzávalók: 100 g friss rozmaring, levendula és üröm keveréke (amennyiben nem tudunk friss fűszernövényeket használni, vásároljunk 50 grammnyi szárítottat, ugyanezekből), 25 g nőszirompor, 2 rúd fahéj, 2 teáskanál szegfűszeg, 3 csepp levendulaolaj, 1 csepp rozmaringolaj, pamut zsebkendők, szalagok

Elkészítés:

  1. A frissen vágott fűszernövényeket felaprítjuk, a kemény szárakat kidobjuk. A fahéjrudakat apróra vágjuk vagy törjük, így lesz a legillatosabb.
  2. Egy tálba öntjük az összevágott fűszereket, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, legvégül a rozmaring- és levendulaolajat. Alaposan összekeverjük az egészet.
  3. Kiterítünk egy pamut zsebkendőt, és a keverékünkből rákanalazunk 1 evőkanálnyit a közepére. Felemeljük az anyag 4 csücskét és az így keletkezett apró zsákot összekötjük az egyik szalaggal. A keverék maradékát ezzel a módszerrel becsomagoljuk a többi zsebkendőbe. A mennyiség igény szerint növelhető, egy-egy fűszerzacskó egy-egy szekrénybe elegendő.

Tipp: Ha a fűszerzacskó illata elillanna, érdemes időnként levendulaolajat és rozmaringolajat rácsepegtetni, hogy a zsákocska hatását felfrissítsük.

Hogyan ismerhetjük fel a molylepkét?

Egyrészt nem olyan látványosan szép és színes, mint a kertben szálldosó lepkék: a színűk barnás árnyalatú, a hátukon szürkés csík. Két leggyakoribb fajtája méretre is kisebb, mint a virágok körül repkedő társaik, így legfeljebb 0,5-1 centisre nőnek és előszeretettel legyeskednek a konyha és a kamra körül. A nyitva felejtett lisztek, müzlik, tésztafélék és fűszereket kedveli, de ráfanyalodik a rizsre és a hüvelyesekre is. A másik gyakori molylepkefaj szintén pici, 5-10 mm-es, szürkés színű és a ruhásszekrényekben eltett, ritkán használt szöveteket rágja. Hogy mit tehetünk ellenük? Gyakran kell szellőztetni, a ruhákat átmozgatni, mosni, az ételeket rendesen elzárni – és házi vagy boltban kapható molyirtót használni.

Ezt SOHA ne adja a mókusoknak – életveszélyes számukra!

2025. november 18. 14:10

A mókusok érzékeny emésztésű állatok, több hétköznapi étel komoly veszélyt jelent számukra. Így etessük őket biztonságosan!

Anyagok, melyek a gyökeresedést is segítik őszi telepítésnél

2025. november 18. 05:40

Az őszi fa- és cserjetelepítési időszakban mindenki azon aggódik, hogy nehogy kicsússzon a szezonból, a gyökeresedés tökéletes legyen. Íme pár ötlet, hogy sikerrel járjon!

Szárad az orchidea? Így hozza vissza az utolsó pillanatban!

2025. november 17. 14:10

Szárad a szár, ráncos a gyökér? Ne adja fel! A valódi okok ismeretében az orchidea újra életre kelhet.

Őszi kertgondozás: nagy hiba lehet az ásás

2025. november 16. 11:10

Az ásás ősszel régi kertészeti rutin, de a modern talajtani kutatások szerint sokszor többet árt, mint használ.

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.

Keresőkutyák találhatják meg az invazív, mérgező növényeket

2024. június 7. 09:10

Izgalmas kísérletben vizsgálják, hogy a kutyák megtalálják-e a termés minőségét veszélyeztető, mérgező gyomnövényeket a szántóföldi kultúrákban.

Lisztharmat a rozmaringon

2024. március 2. 16:10

A lisztharmat az egyik legkönnyebben felismerhető növénybetegség. A levél felszínén fehér, porszerű burjánzásként látható a gomba; az alacsonyabb és árnyékosabb leveleken azonban észrevétlen maradhat.

Fűszernövények télen: ezt tegyük, hogy tavasszal újra hajtsanak!

2024. október 16. 11:40

A nyár folyamán jó néhány cserép fűszernövény összegyűjtésére volt lehetőség. Megmutatjuk, milyen igényeik vannak, hogy túléljék a telet.