Házikert

Készíts házilag savanyúkáposztát az ünnepi töltött káposztához

Agrofórum Online

A savanyított káposzta receptje mindig azon az elven működik, hogy ahány ház annyi szokás. Anyósomék nagy nejlonzsákokba tömködték a káposztaszálakat és úgy került savanyításra, mások a fahordóra esküsznek, de ugyanígy készítettünk már mi is befőttesüvegben, cserépedényben is savanyúkáposztát, mint műanyaghordóban.

Klasszikus befőttesüveges

Nem véletlen, hogy így december elején szeretnék mindenkit arra sarkallni, hogy kezdjen el savanyúkáposztát készíteni. A lakásunk hőmérsékletétől függően ez akár 3 hét is lehet. Mivel mi meleget tartunk itthon többnyire, így 14-15 nap is elegendő szokott lenni az elkészüléshez.

Az alap, hogy jó minőségű fejeskáposztát válasszunk, ha nincs saját vegyszermentesünk. Egy éles késre is szükségünk lesz, ha nem géppel vágjuk majd. Jó vékony szálakat kell vágni, hogy hamar ropogósan ugyan, de kellőképpen átsavanyodjon. A felöntőlé 2%-os sóoldat lesz majd, miután megtömködtük a befőttesüvegeket szálra vágott káposztával.

A befőttes üvegek alá tegyünk tányért és a kupakot annyira tegyük csak rá az üvegekre, hogy szuszogni tudjon majd erjedés közben.

Mit kell tudni a savanyított káposztáról?

Régi, köztudott tény, hogy a savanyúkáposztában rengeteg a C-vitamin, ezért a téli időszakban is kedvelt élelmiszer. Ráadásul a skorbut elleni is pont emiatt ajánlják, nem csak a téli hónapokban. Magas hisztamintartalma miatt arra érzékeny embereknél rossz közérzetet, migrént okozhat a fogyasztása. Másoknál éppen ellenkezőleg, szilveszteri másnaposság ellen fogyasztják. A skorbut, vagyis a kóros C-vitamin hiány ellenes hatását már a 18. században megállapították, így ha hosszabb útra indultak a hadihajók, akkor kötelezően fogyasztották is. Bár a brit konyhától igen távol állt az íze, így a matrózok főleg parancsra ették csak.

Kovászolással is készíthetjük

Sokan az egyszerűbb utat választják és nem bogarásznak külön felöntőlével, hanem a megmaradt kenyércsücsköt teszik a befőttesüveg tetejére, amikor megtömték az üvegeket. Itt is sós vízre lesz szükség, de mivel a kenyér már tartalmaz élesztőgombákat, a folyamat felgyorsítható. Az elv ugyanaz lesz, mint a kenyérrel készült kovászos uborkánál.

Milyen ételekhez illik a savanyú káposzta?

Természetesen a töltött káposzta az a klasszikus étel, ami savanyú káposzta nélkül nem az igazi. Ugyanígy a székelykáposzta, lucskoskáposzta vagy a disznótoros idején köretként paprikával kikeverve és összepirítva klasszikus magyar étel.

A mediterrán országokban nem annyira ismerik és más kontinenseken sem annyira ismert étel. Amerikában főleg hot dogokban találkozhatunk vele.

A legtrendibb évelők sziklakertekbe

2025. augusztus 8. 05:40

A modern sziklakert stílusa nem feltétlenül a zsúfolt, mindenféle növénnyel teli forma. Egyre divatosabbak a szellős, átgondolt elrendezésű sziklakertek, ahol néhány jól megválasztott évelő dominál.

Verbéna ültetése augusztusban – így virágzik őszig

2025. augusztus 7. 14:10

A verbéna augusztusi ültetése sem késő, ha betartja a legfontosabb szabályokat. Így biztosítható a gyors begyökeresedés és a hosszú virágzás.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

5 kedvelt díszfa, melyek kellemes árnyékot adnak

2025. augusztus 6. 05:40

Az alábbiakban olyan díszfákat mutatunk be, amelyek kedveltek a kertbarátok körében, és kellemes árnyékot biztosítanak a melegebb hónapokban.

4 meglepő tény a mikulásvirágról

2023. november 17. 08:10

A legtöbben azt gondoljuk, már mindent tudunk a Mikulásvirágról, hiszen sokszor vásároljuk meg télen, és akkor mindig elmondják nekünk, amiről úgy vélik, tudnunk kell, ám meglehet, van azért új a nap alatt. Az alábbiakban olyan tényeket sorolunk fel erről a szépséges ünnepi növényről, ami lehet, mégiscsak újdonságként hat.

Tiszai halászléért 200 kilométerről is eljönnek

2020. december 16. 09:31

A tiszacsegei halászcsárda elődjét az 1900-as évek elején építették, mondhatnánk közkívánatára, a komppal átkelő éhes utazók részére, a helyi halászok pedig folyamatos ellátást biztosítottak a konyhának. Azóta igencsak sok víz lefolyt a Tiszán, a friss hal sem a csárda előtti folyóból kerül már az asztalra, de az egykori népszerűség mit sem változott.

Frissen vágták ki karácsonyfának a fenyőt? Egyszerűen eldönthető!

2024. december 14. 08:10

A díszítés előtt érdemes a fát hűvös, árnyékos helyen, lehetőség szerint a szabadban tárolni. Folyamatosan szoktassa a hőmérsékletváltozáshoz!

Karácsonyi adományokat gyűjtöttek a Bayer Hungária Kft. munkatársai

2019. december 17. 05:37

74 darab ajándékkal teli cipősdobozt adott át Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója Gál Dávidnak, a Baptista Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatójának a Deák téri Cipősdoboz Várban. Az ajándékdobozokat a magyar Bayer munkatársai állították össze és csomagolták be.