26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Házikert

Készíts házilag savanyúkáposztát az ünnepi töltött káposztához

Agrofórum Online

A savanyított káposzta receptje mindig azon az elven működik, hogy ahány ház annyi szokás. Anyósomék nagy nejlonzsákokba tömködték a káposztaszálakat és úgy került savanyításra, mások a fahordóra esküsznek, de ugyanígy készítettünk már mi is befőttesüvegben, cserépedényben is savanyúkáposztát, mint műanyaghordóban.

Klasszikus befőttesüveges

Nem véletlen, hogy így december elején szeretnék mindenkit arra sarkallni, hogy kezdjen el savanyúkáposztát készíteni. A lakásunk hőmérsékletétől függően ez akár 3 hét is lehet. Mivel mi meleget tartunk itthon többnyire, így 14-15 nap is elegendő szokott lenni az elkészüléshez.

Az alap, hogy jó minőségű fejeskáposztát válasszunk, ha nincs saját vegyszermentesünk. Egy éles késre is szükségünk lesz, ha nem géppel vágjuk majd. Jó vékony szálakat kell vágni, hogy hamar ropogósan ugyan, de kellőképpen átsavanyodjon. A felöntőlé 2%-os sóoldat lesz majd, miután megtömködtük a befőttesüvegeket szálra vágott káposztával.

A befőttes üvegek alá tegyünk tányért és a kupakot annyira tegyük csak rá az üvegekre, hogy szuszogni tudjon majd erjedés közben.

Mit kell tudni a savanyított káposztáról?

Régi, köztudott tény, hogy a savanyúkáposztában rengeteg a C-vitamin, ezért a téli időszakban is kedvelt élelmiszer. Ráadásul a skorbut elleni is pont emiatt ajánlják, nem csak a téli hónapokban. Magas hisztamintartalma miatt arra érzékeny embereknél rossz közérzetet, migrént okozhat a fogyasztása. Másoknál éppen ellenkezőleg, szilveszteri másnaposság ellen fogyasztják. A skorbut, vagyis a kóros C-vitamin hiány ellenes hatását már a 18. században megállapították, így ha hosszabb útra indultak a hadihajók, akkor kötelezően fogyasztották is. Bár a brit konyhától igen távol állt az íze, így a matrózok főleg parancsra ették csak.

Kovászolással is készíthetjük

Sokan az egyszerűbb utat választják és nem bogarásznak külön felöntőlével, hanem a megmaradt kenyércsücsköt teszik a befőttesüveg tetejére, amikor megtömték az üvegeket. Itt is sós vízre lesz szükség, de mivel a kenyér már tartalmaz élesztőgombákat, a folyamat felgyorsítható. Az elv ugyanaz lesz, mint a kenyérrel készült kovászos uborkánál.

Milyen ételekhez illik a savanyú káposzta?

Természetesen a töltött káposzta az a klasszikus étel, ami savanyú káposzta nélkül nem az igazi. Ugyanígy a székelykáposzta, lucskoskáposzta vagy a disznótoros idején köretként paprikával kikeverve és összepirítva klasszikus magyar étel.

A mediterrán országokban nem annyira ismerik és más kontinenseken sem annyira ismert étel. Amerikában főleg hot dogokban találkozhatunk vele.

Egy gereblye nem elég – őszi kerti eszközkalauz házikerthez

2025. szeptember 18. 16:10

Ősszel nemcsak a kertet, hanem a szerszámokat is rendben kell tartani – így a munka könnyebb, az eszközök pedig tartósabbak lesznek.

Hány fokig nő a fű? – a fűnyírás őszi dilemmái

2025. szeptember 18. 14:10

Meddig kell nyírni a füvet ősszel? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes befejezni a munkát, hogy tavasszal üde gyep fogadja.

Hasznos zöldfelületek – amik hozzáadnak a természethez

2025. szeptember 18. 05:40

A hasznos zöldfelületek létrehozása nemcsak a természetnek tett szívesség, hanem befektetés is a saját jövőnkbe.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kertészek karácsonya – legjobb ötletek felnőtt kertészeknek

2024. december 19. 05:40

A kertünk folyamatos ápolása, bővítése, a haszonnövények termesztése, vagy a dísznövények szaporítása sok eszközt igényel. Miért ne kerülhetne ezekből a szerszámokból, kellékekből egy pár a karácsonyfa alá?

Egyre többen keresik a minőségi szaloncukrokat

2022. november 21. 12:32

A szaloncukor az adventi időszak hagyományos terméke. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol. A legkedveltebb hagyományosan a zselés, a marcipános, a kókuszos, a karamellás és a csokoládékrémes.

4 meglepő tény a mikulásvirágról

2023. november 17. 08:10

A legtöbben azt gondoljuk, már mindent tudunk a Mikulásvirágról, hiszen sokszor vásároljuk meg télen, és akkor mindig elmondják nekünk, amiről úgy vélik, tudnunk kell, ám meglehet, van azért új a nap alatt. Az alábbiakban olyan tényeket sorolunk fel erről a szépséges ünnepi növényről, ami lehet, mégiscsak újdonságként hat.

7 egyszerű kertész-ajándékötlet karácsonyra

2023. december 6. 09:10

Szeretne saját készítésű, szerény bekerülési árú, mégis szellemes és egyedi „kertész” ajándékokat készíteni a szeretteinek? Vagy csak inspirálódna, mit lehet adni a kert szerelmeseinek? Az alábbiakban bemutatunk néhány tippet, hogy az ünnepek előtt legyen ideje mindent elkészíteni.