11℃ 7℃
október 28. Simon, Szimonetta, Szimóna, Júdás, Tádé
Házikert

Komposztáljuk vagy sem? – A rozmaring dilemmája

Agrofórum Online

A konyhakert egyik illatos kedvence a rozmaring, amelynek metszése után gyakran keletkezik egy maréknyi ág és levélmaradvány. Sokan ilyenkor automatikusan a komposzthoz nyúlnak – hiszen „zöld anyag”, tehát biztosan hasznosítható. A valóság azonban árnyaltabb.

Különleges növényi szerkezete miatt nem minden része bomlik le egyformán, ezért érdemes átgondolni, hogyan kezeljük a levágott ágakat, ha valóban értékes komposztot szeretnénk.

A rozmaring fás szárú félcserje – nem mindegy, mit dobunk a kupacra

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az ajakosvirágúak családjába tartozó, örökzöld félcserje, amely idővel erősen fásodó hajtásokat nevel. A fiatal, zöldes szárak még hajlékonyak, gyorsan lebomlanak, de a vastagabb ágak már ligninesek, nehezen apríthatók és akár több évig is eltarthat, mire a komposztban teljesen lebomlanak.

Az angol Royal Horticultural Society (RHS) a rozmaringot a „woody waste” kategóriába sorolja, vagyis a fás növényi hulladékok közé, amelyek csak megfelelő előkészítéssel kerülhetnek a komposztba. Ez azt jelenti, hogy ha a rozmaringágakat aprítás nélkül dobjuk a halomra, a komposzt szerkezete levegőtlenné válhat, és a lebomlás folyamata lelassul.

Aprítás, keverés, türelem – így lesz a rozmaringból jó komposzt

A kulcs az előkészítés. A levágott, megfásodott rozmaringágakat először érdemes metszőollóval 2–3 centiméteres darabokra vágni, esetleg aprítógépen áthajtani. A kisebb darabok nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, a mikroorganizmusok pedig gyorsabban tudják megkezdeni a lebontást.

A rozmaring vastagabb ágainak akár több év is kell, mire a komposztban teljesen lebomlanak

A másik fontos szempont a keverés. A rozmaring levelei és ágai illóolajokban gazdagok, amelyek természetes fertőtlenítő hatásúak – emiatt bizonyos mikroorganizmusokat gátolhatnak. Ezért mindig érdemes a rozmaringot más, nedvesebb, nitrogénben gazdag zöld anyagokkal (pl.: fűnyesedék, konyhai zöldségmaradék) keverni. Így kiegyensúlyozottabb lesz a komposzt C/N aránya, és az illóanyagok hatása is csökken.

Mikor ne tegyük a komposztba?

Ha a rozmaring betegséggel fertőzött volt – például levélfoltosság, gombásodás, szürkepenész – akkor a levágott részeket ne komposztáljuk. Az alacsony hőfokon zajló házikerti komposztálás ugyanis nem mindig éri el azt a 60-65 °C-os hőmérsékletet, ami biztosan elpusztítja a kórokozókat.

Ezek a részek inkább a zöldhulladék gyűjtőbe vagy egy külön, hőkezelt komposztba kerüljenek. Szintén érdemes kerülni a túlzott mennyiségű rozmaringot: ha a komposzthalom 10-15%-ánál többet teszünk be belőle, az gátolhatja a természetes lebontó folyamatokat.

Lassú anyag – de értékes végeredmény

Aki rendszeresen aprítja és keveri a rozmaring-maradványokat más növényi anyagokkal, az egy év alatt jó minőségű, illatmentes, homogén komposztot kap. Ebben a lebomlási folyamat során az illóolajok is eltűnnek, a visszamaradó szerves anyag pedig értékes talajjavítóvá válik. A rozmaringból készült komposzt különösen jól alkalmazható laza, homokos talajokon, ahol segít a humusztartalom növelésében és a vízmegtartó képesség javításában.

Képek: Pixabay.

Inváziós növények, melyeket kiskertbe sem szabad ültetni

2025. október 28. 05:40

Az inváziós növények ültetése – még kiskerti környezetben is – igen komoly ökológiai kockázatot jelent.

Fás szárú növények, amelyek rosszul viselik az őszi ültetést

2025. október 27. 08:10

Ha fás szárú növényeket választunk őszi telepítésre, ismernünk kell azokat a típusokat, amelyeknél ez kockázatos — így elkerülhetjük az ültetés utáni problémákat.

Retro kertek növényei a rózsától a bazsarózsáig

2025. október 27. 05:40

A retro kert kialakítása során a múlt emlékeit idéző növényekkel nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem érzelmileg is gazdag tér alakítható ki.

Korallvirág: így készüljünk fel a hideg hónapokra!

2025. október 26. 11:10

A korallvirág ilyenkor pihenőidőre vált, de kis odafigyeléssel egész télen díszítheti otthonunkat. Mutatjuk, mire figyeljünk ősszel!

Mi a talajuntság? Mit tehetünk ellene?

2022. április 13. 04:38

Mit jelent pontosan a talajuntság fogalom? Milyen problémák merülhetnek fel ezzel kapcsolatban házikertben, gyümölcsösben?

Szemléletváltó és hiánypótló kiadvány jelent meg a talajélet témakörében

2020. szeptember 25. 04:38

A Phylazonit gondozásában megjelent Varga Sándor – A talajtermékenység mikrobiológiai alapjai és lehetőségei című szakkönyve.

A baktériumtrágyák használata – biológiai megoldás

2019. január 28. 04:33

Termőföldjeink állapotának javítására a biológiai megoldásként a baktériumtrágyák használhatók eredményesen.

Lehet-e talajt javítani vetés után vagy állományban?

2022. szeptember 26. 07:34

Gyakran merül fel, hogy lehet-e és érdemes-e állományban a talajokat javítani.