Házikert

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

Agrofórum Online

A nyár vége és az ősz eleje igazi bőségidőszak a kertekben: ilyenkor egyszerre érik be a paradicsom, paprika, uborka, cukkini, padlizsán, hagymafélék, bab és még sok más zöldség. Egy átlagos kertből is akár több ládányi termés kerülhet le néhány hét alatt, és hamar felmerül a kérdés: mihez kezdjünk a sok zöldséggel, mielőtt megromlana?

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik, hiszen a kamrapolc sem végtelen. Nézzük is sorra!

Tartósítás – a klasszikus módszer, amit érdemes megtanulni

Befőzés, savanyítás

A nagymamák jól bevált módszere ma is aktuális: főzzön paradicsomlevet, készítsen lecsót, zakuszkát, csalamádét vagy ecetes uborkát! A házi savanyúságok nemcsak egészségesek, hanem télen is a nyár ízeit hozzák vissza. Ráadásul így saját szánk ízére tudjuk fűszerezni.

Aszalás, szárítás, amihez már gyakorlat is kell

Paprika, paradicsom, gomba és zöldfűszerek száríthatók akár levegőn, akár aszalógépben. A szárított zöldségeket később levesekhez, szószokhoz használhatjuk. Itt fontos megjegyezni, hogy a higiéniára figyeljünk oda, hogy a darazsak, legyek ne találják meg az aszalandó ételeket! Ehhez érdemes valamilyen hálót, mint a szúnyogháló, beszerezni, és ezzel letakarni a szárítókereteket.

Fagyasztás

A legtöbb zöldség (például cukkini, zöldbab, karfiol, brokkoli) blansírozva remekül fagyasztható. Így megőrizhető a frissesség és az íz is. Mindig mélyhűtéshez való nejlonzacskót használjunk, hogy az a bizonyos “hűtőíz” ne legyen érezhető majd felhasználáskor!

Kreatív konyhai felhasználás: főzzünk mindenféle gourmet ételt!

Egytálételek, levesek

A nyár végi zöldséglevesek, minestrone, ratatouille (francia lecsó), vagy egy gazdag zöldséges rizottó remek lehetőség arra, hogy nagyobb mennyiségű zöldséget is felhasználjunk egyszerre.

Sütés-főzés újragondolva

Cukkinitortát, padlizsánkrémet, zöldséges pogácsát, vagy akár zöldséges palacsintát is készíthetünk – ezek kiváló alternatívák a hagyományos ételek mellé.

A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség!
A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség! (fotó: Pixabay)

Ajándékozás, cserebere

Ha több a termés, mint amit család el tud fogyasztani, gondoljon a közösségre:

  • Ajándékozza el a felesleget rokonoknak, barátoknak vagy szomszédoknak!
  • Csatlakozzon helyi cserebere csoportokhoz, közösségi kertekhez!
  • Nézzen szét adományozási lehetőségek után: vannak alapítványok, közösségi főzések, ahol örömmel fogadják a friss termést!

Komposztálás – ha már tényleg nem használható fel

Ha mégis maradna romlásnak indult, vagy fel nem használt zöldség, ne dobja ki – inkább komposztálja! A házi komposzt gazdagítja a talajt, és visszajuttatja a tápanyagokat a természet körforgásába.

A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség! A jól megtervezett tartósítás, kreatív konyhai megoldások és közösségi gondolkodás révén nemcsak megmenthetjük a termést a pazarlástól, de télen is élvezhetjük munkánk gyümölcsét – vagyis inkább zöldségét.

Kiemelt kép: Pixabay

Tényleg olyan veszélyes a trombitafolyondár a kertben?

2025. szeptember 3. 16:10

A trombitafolyondár díszes, de agresszív növény. Megmutatjuk, hogyan tartható kordában, és mikor csak a kiirtás a megoldás.

Sűrű pázsit titka: miért ősszel vessünk füvet?

2025. szeptember 3. 08:10

Ősszel ideális a fűmagvetés: a megfelelő előkészítéssel és gondozással sűrű, egészséges pázsit fejlődhet a kertben.

Őszi ültetésű virághagymák: ezekre figyeljen, ha most ülteti!

2025. szeptember 3. 05:40

Nem elég csak megvásárolni a hagymákat és ledugni őket a földbe – van néhány fontos szempont, amikre érdemes odafigyelni.

Virágzó kert kis költségvetésből: 10 bevált spórolós trükk

2025. szeptember 2. 14:10

Gyönyörű kert kevés pénzből? Lehetséges! Mutatjuk a tíz leghatékonyabb tippet a költséghatékony és fenntartható kertészkedéshez.

KSH: az alma 44 százalékkal drágult január óta

2020. június 12. 04:36

Ha az élelmiszereken belüli részletes bontású listát nézzük, akkor legjobban, 39 százalékkal a friss hazai gyümölcs és a déligyümölcs ára ugrott meg egy év alatt.

Miért lesz fás a karalábé és reped fel?

2023. július 29. 04:39

Az utóbbi években nem sikerül jól a karalábétermesztés, a legtöbb gumó fás belül és fel is szoktak repedni. Kérem szépen válaszukat! Miért lesz fás a karalábé, és miért reped fel?

Gyökérzöldségfélék fejlődési rendellenességei (I.)

2019. október 3. 13:05

A növénytermesztésben gyakran tapasztalható sekély talajművelés - aminek egyes években következménye a súlyos belvízhelyzet is - a zöldségfélék közül leginkább a gyökérzöldségeket sújtja.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.