Házikert

Mi legyen a sok leszüretelt zöldséggel?

Agrofórum Online

A nyár vége és az ősz eleje igazi bőségidőszak a kertekben: ilyenkor egyszerre érik be a paradicsom, paprika, uborka, cukkini, padlizsán, hagymafélék, bab és még sok más zöldség. Egy átlagos kertből is akár több ládányi termés kerülhet le néhány hét alatt, és hamar felmerül a kérdés: mihez kezdjünk a sok zöldséggel, mielőtt megromlana?

Szerencsére számos praktikus, ízletes és hosszú távon is fenntartható megoldás létezik, hiszen a kamrapolc sem végtelen. Nézzük is sorra!

Tartósítás – a klasszikus módszer, amit érdemes megtanulni

Befőzés, savanyítás

A nagymamák jól bevált módszere ma is aktuális: főzzön paradicsomlevet, készítsen lecsót, zakuszkát, csalamádét vagy ecetes uborkát! A házi savanyúságok nemcsak egészségesek, hanem télen is a nyár ízeit hozzák vissza. Ráadásul így saját szánk ízére tudjuk fűszerezni.

Aszalás, szárítás, amihez már gyakorlat is kell

Paprika, paradicsom, gomba és zöldfűszerek száríthatók akár levegőn, akár aszalógépben. A szárított zöldségeket később levesekhez, szószokhoz használhatjuk. Itt fontos megjegyezni, hogy a higiéniára figyeljünk oda, hogy a darazsak, legyek ne találják meg az aszalandó ételeket! Ehhez érdemes valamilyen hálót, mint a szúnyogháló, beszerezni, és ezzel letakarni a szárítókereteket.

Fagyasztás

A legtöbb zöldség (például cukkini, zöldbab, karfiol, brokkoli) blansírozva remekül fagyasztható. Így megőrizhető a frissesség és az íz is. Mindig mélyhűtéshez való nejlonzacskót használjunk, hogy az a bizonyos “hűtőíz” ne legyen érezhető majd felhasználáskor!

Kreatív konyhai felhasználás: főzzünk mindenféle gourmet ételt!

Egytálételek, levesek

A nyár végi zöldséglevesek, minestrone, ratatouille (francia lecsó), vagy egy gazdag zöldséges rizottó remek lehetőség arra, hogy nagyobb mennyiségű zöldséget is felhasználjunk egyszerre.

Sütés-főzés újragondolva

Cukkinitortát, padlizsánkrémet, zöldséges pogácsát, vagy akár zöldséges palacsintát is készíthetünk – ezek kiváló alternatívák a hagyományos ételek mellé.

A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség!
A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség! (fotó: Pixabay)

Ajándékozás, cserebere

Ha több a termés, mint amit család el tud fogyasztani, gondoljon a közösségre:

  • Ajándékozza el a felesleget rokonoknak, barátoknak vagy szomszédoknak!
  • Csatlakozzon helyi cserebere csoportokhoz, közösségi kertekhez!
  • Nézzen szét adományozási lehetőségek után: vannak alapítványok, közösségi főzések, ahol örömmel fogadják a friss termést!

Komposztálás – ha már tényleg nem használható fel

Ha mégis maradna romlásnak indult, vagy fel nem használt zöldség, ne dobja ki – inkább komposztálja! A házi komposzt gazdagítja a talajt, és visszajuttatja a tápanyagokat a természet körforgásába.

A zöldségbőség nem teher, hanem lehetőség! A jól megtervezett tartósítás, kreatív konyhai megoldások és közösségi gondolkodás révén nemcsak megmenthetjük a termést a pazarlástól, de télen is élvezhetjük munkánk gyümölcsét – vagyis inkább zöldségét.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

A 4 legjobb beltéri pálma, ha trópusi hangulatot szeretnénk otthonra

2025. november 4. 14:10

A pálmák nemcsak díszei a lakásnak, hanem javítják a levegőt és nyugalmat árasztanak. Nézzük, melyik négy faj érzi legjobban magát beltérben!

Kell-e a kertbe geotextil valójában?

2025. november 4. 05:40

A geotextil használata elsőre kényelmes megoldásnak tűnhet, de a talajélet szempontjából komoly hátrányokkal jár. 

Méhkímélő kert ősszel is – hogyan segíthetünk a beporzóknak?

2025. november 3. 11:10

Ne zárjuk le a szezont a beporzók nélkül! Őszi kertünk is lehet élő, zümmögő és természetbarát – csak néhány apróságra kell figyelnünk.

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Meleggel és tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok karfiolon

2020. október 25. 10:46

Az elmúlt években többször tapasztalt nagy meleg és légköri aszály kedvezőtlenül hatott a káposztatermesztésre, amit a romló termelési kedv, és az elmúlt években tovább csökkenő termőterület is jól jelez.