Állattenyésztés
Állattenyésztés

Hal- és zöldségtermelés egyszerre – jön az intelligens akvapóniás rendszer

Hal- és zöldségtermelés egyszerre – jön az intelligens akvapóniás rendszer

Agrofórum Online

A Stockholmtól 5 órányi útra északra elhelyezkedő Peckas Naturodlingar AB évek óta tökéletesíti speciális akvakultúrás rendszerét. Pecka Nygård, a vállalkozás vezetője 1996 és 2013 között tesztelte itt az uborka, paradicsom, saláta, valamint gyógynövénytermesztés lehetőségeit - olvasható a hortidaily.com oldalon. Az akvapóniás rendszerben főleg szivárványos pisztráng és a tilápia nevelése jellemző, míg a társaság jelenleg a süllő tenyészthetőségét vizsgálja.

Daniel Brännström 2013-as csatlakozását követően elemezni kezdte, hogy mekkora minimális méret mellett működtethető gazdaságosan a szisztéma. Mivel Svédországban kevés akvapóniás rendszer üzemelt, így Finnországban találtak megfelelő modellgazdaságra, amelyben – állítólagosan – a nemzeti paradicsom és uborkatermés 60%-át képesek voltak előállítani. A finn Närpes megfelelő mintaként szolgált a fejlesztésekhez, 2013 és 2019 között a vállalat kibővítette telephelyét, és felépített egy 13 500 m2 alapterületű rendszert Härnösandban. Az üvegházban jelenleg 30 alkalmazott dolgozik, amelyben uborkát, paradicsomot és halat termelnek.

A termékeket 2018 óta üzletekben értékesítik. A Peckas Naturodlingar AB évente 600 tonna zöldséget, valamint 60 tonna halat állít elő. Termesztőközegként kavicsot használnak, amely a növény számára kedvező életközösségek kialakulását teszi lehetővé. A termesztőberendezésekben cirkuláló magas tápanyagtartalmú víz a halas medencékből származik. A növények gyökérzete megszűri a vizet, mielőtt az visszakerül a haltenyésztő térbe. A víz adalékanyagként kizárólag haltápot tartalmaz. 1 kg haltáp hozzáadásával 1 kg hal és 10-12 kg zöldség termelhető meg, feltéve, hogy az összes tápanyag teljes mértékben hasznosul.

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása jelenti az egyik kihívást. Ebbe beletartozik a közeg pH-jának szabályozása: míg a növények alacsonyabb, addig a halak inkább magasabb kémhatást igényelnek. Ennek kapcsán a Peckas kifejlesztette intelligens vezérlőrendszerét (PICS PICA), amely szintén a Peckas Naturodlingar AB által forgalmazott akvapóniás rendszer része lesz. A tervek szerint a fejlesztés nyáron kerül majd piacra: először Svédország, majd Norvégia és Észak-Európa következik.

Forrás:

https://www.hortidaily.com/article/9313748/if-you-add-1-kg-of-fish-food-it-will-produce-1-kg-of-fish-and-10-12-kg-of-vegetables/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

„Kóstolgatja” az embereket a madárinfluenza vírus

2024. június 8. 12:10

Elhullott házimacskánál is azonosították a kórokozót. Ezzel együtt az emberi fertőződés kockázata továbbra is elhanyagolható.

Így védhetjük meg a sertéseket az istállólegyektől

2024. június 3. 08:40

Az istállólégy higiéniai probléma, mivel betegségeket terjeszt a sertés- és szarvasmarha-istállóban, másrészt a termelékenységet is csökkenti.

Az egyik nagy ukrán sertéstenyésztő újraindítaná az ágazatot

2024. május 21. 09:10

A KSG Agro, Ukrajna egyik legismertebb sertéstenyésztő vállalata partnerprogramot indított elválasztott malacokat, valamint tanácsadást kínálva.

Rovarlárvákból készítenek takarmányt Magyarországon

2024. május 20. 08:10

Az Agroloop helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Június

2023. június 14. 05:37

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

A világ 5 legdrágább zöldsége

2024. április 29. 07:10

Ezek a termékek különleges tulajdonságuk miatt szó szerint csak aranyárban kaphatók. Mutatjuk a méregdrága zöldségek listáját.

Folytatódik a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő kampány

2023. március 8. 11:41

Idén folytatódik, és egyben az utolsó évéhez érkezik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya, az Európai Friss Csapat program.

Mi az oka, hogy hiányosan kelnek a kertbe elvetett zöldségmagok?

2024. május 9. 04:39

Kérem szépen válaszukat: vajon miért kelnek hiányosan a kertbe elvetett zöldségmagok?