Házikert

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

Agrofórum Online

Mi legyen a rengeteg zöldségszárral, ha lemegy a szezon? Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Amint vége kezd lenni a szezonnak szeptemberben végén, október elején, máris adott a kérdés, hogy mit szabad és mit nem komposztálni.

A zöldhulladék sok mindenre jó

A kertben rengeteg zöldhulladék termelődik éves szinten, hiszen akár metszeni kell, akár zöldséget termesztünk, akár csak gyepünk van pár díszcserjével: mindenből egyszer zöldhulladék lesz valamilyen szinten.

Egy részéből lehet komposztot készíteni, másik részéből akár mulcsot is. Nálunk évek óta bevett szokás, hogy az állatok etetésénél is rengeteg, amúgy zöldhulladékot használunk fel: zöldségszárak, paprikacsumák, számunkra nem megfelelő hernyórágta paradicsomok.

Akinek haszonállatai vannak, a zöldhulladék kincset ér

Évek óta nyulaink vannak és a paprika szárát és csumáját, ami kikerül feleslegesként a feldolgozásnál, mindig a nyulak eszik meg és a baromfiudvarba adjuk be az állatoknak.

Még érnek a paprikák a kertben
Még érnek a paprikák a kertben (fotó: Pixabay)

A paradicsom- és paprikaszárakat aprítsuk le!

Mivel ezek a szárak viszonylag erőteljesek tudnak lenni és lassabban komposztálódnak el, ezért érdemes vásárolni nyers zöldhulladékhoz való mulcsozót. Ezek a gépek pillanatok alatt apróra vágják a levelektől kezdve a zöldségszárakat is, és aprítékként már nemcsak gyorsabban komposztálódnak el, hanem könnyen az ágyásokba is beszórhatjuk mulcsként.

Megkönnyíthetjük a sorközök fenntartását is

Nagyon sokszor, főleg, ha egészséges növényi részeket kell leaprítani, akkor nem bekomposztálom, hanem a veteményesben a sorközök közé szóróm vagy a magaságyások közé a talajra, így kevesebbet kell gyomlálni is és nem is sarasodik fel a veteményeskert egy nagyobb esőnél sem. A nyers zöldségszárak is aprítva idővel ugyanúgy megszáradnak és végül úgyis morzsalékosan komposztálódni fognak, mintha bekomposztáltuk volna, de így legalább ez idő alatt is hasznukat vesszük.

Kiemelt kép: Pixabay

Magaságyás ősszel: hosszabbítsa meg a szezont!

2025. augusztus 28. 12:10

Ősszel is beültethető a magaságyás! A megfelelő zöldségek választásával a hideg hónapokban is friss vitaminforráshoz juthatunk.

Muskátli a kánikulában – így ápolja helyesen!

2025. augusztus 27. 13:10

A muskátli a magyar kertek és erkélyek egyik legnépszerűbb dísznövénye. A nyári hőségben azonban különös gondoskodást igényel.

Miért ültessünk borostyánt – és hogyan tartsuk kordában?

2025. augusztus 26. 11:10

A borostyán nemcsak szép, hanem hasznos is: díszít, védi a talajt, szigetel és táplálékot ad a kert élőlényeinek.

Miért hasznosak a hozzáadott mikorrhizák a növények számára a kertben?

2025. augusztus 26. 05:40

A hozzáadott mikorrhizának is megvan a helye a kert rendszerében. Sok olyan eset van, amikor nagyon jót teszünk vele a kertnek!

Véghajrá a befőzésben: ezeket még el lehet rakni télire

2023. október 4. 05:40

Nézzük most sorban, mely zöldségeket és gyümölcsöket lehet még ősszel befőzni és télire eltárolni!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

2019. március 13. 10:59

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.