Házikert

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

Agrofórum Online

Mi legyen a rengeteg zöldségszárral, ha lemegy a szezon? Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Amint vége kezd lenni a szezonnak szeptemberben végén, október elején, máris adott a kérdés, hogy mit szabad és mit nem komposztálni.

A zöldhulladék sok mindenre jó

A kertben rengeteg zöldhulladék termelődik éves szinten, hiszen akár metszeni kell, akár zöldséget termesztünk, akár csak gyepünk van pár díszcserjével: mindenből egyszer zöldhulladék lesz valamilyen szinten.

Egy részéből lehet komposztot készíteni, másik részéből akár mulcsot is. Nálunk évek óta bevett szokás, hogy az állatok etetésénél is rengeteg, amúgy zöldhulladékot használunk fel: zöldségszárak, paprikacsumák, számunkra nem megfelelő hernyórágta paradicsomok.

Akinek haszonállatai vannak, a zöldhulladék kincset ér

Évek óta nyulaink vannak és a paprika szárát és csumáját, ami kikerül feleslegesként a feldolgozásnál, mindig a nyulak eszik meg és a baromfiudvarba adjuk be az állatoknak.

Még érnek a paprikák a kertben
Még érnek a paprikák a kertben (fotó: Pixabay)

A paradicsom- és paprikaszárakat aprítsuk le!

Mivel ezek a szárak viszonylag erőteljesek tudnak lenni és lassabban komposztálódnak el, ezért érdemes vásárolni nyers zöldhulladékhoz való mulcsozót. Ezek a gépek pillanatok alatt apróra vágják a levelektől kezdve a zöldségszárakat is, és aprítékként már nemcsak gyorsabban komposztálódnak el, hanem könnyen az ágyásokba is beszórhatjuk mulcsként.

Megkönnyíthetjük a sorközök fenntartását is

Nagyon sokszor, főleg, ha egészséges növényi részeket kell leaprítani, akkor nem bekomposztálom, hanem a veteményesben a sorközök közé szóróm vagy a magaságyások közé a talajra, így kevesebbet kell gyomlálni is és nem is sarasodik fel a veteményeskert egy nagyobb esőnél sem. A nyers zöldségszárak is aprítva idővel ugyanúgy megszáradnak és végül úgyis morzsalékosan komposztálódni fognak, mintha bekomposztáltuk volna, de így legalább ez idő alatt is hasznukat vesszük.

Kiemelt kép: Pixabay

12 kerti szerszám, amit minden kezdő kertésznek ismernie kell

2025. június 23. 16:10

Nem kell telezsúfolni a sufnit! Ezek a kerti szerszámok kezdőknek is elegendőek, és minden fontos munkára alkalmasak.

Rebarbaraszürettől az eperszezonig: veteményeskerti teendők

2025. június 23. 05:40

Lássuk, milyen teendők várják most, a nyár elején a kertészkedőket a veteményeskertben!

Fahamu a kertben: kincs vagy veszély?

2025. június 22. 14:10

A fahamu nem szemét: megfelelően használva értékes tápanyagforrás lehet a kertben, de nem árt ismerni a korlátait is.

Színpompás kert: így társítsuk a dísznövényeket!

2025. június 22. 05:40

Sokan kizárólag a virágszínekre figyelnek a kert kialakításakor, pedig a lombszínek is döntő szerepet játszanak a kompozícióban.

Kedvezőtlen klímaviszonyok miatt jelentkező hiánytünetek

2020. április 16. 06:36

Az asszimilációra ható környezeti tényezők (kevés van, ami nincs rá közvetlen hatással) a tápanyagfelvételt is kisebb-nagyobb mértékben, jól látható tünetekkel, vagy kevésbé észlelhető elváltozásokkal befolyásolják.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.