Házikert

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

Agrofórum Online

Mi legyen a rengeteg zöldségszárral, ha lemegy a szezon? Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Amint vége kezd lenni a szezonnak szeptemberben végén, október elején, máris adott a kérdés, hogy mit szabad és mit nem komposztálni.

A zöldhulladék sok mindenre jó

A kertben rengeteg zöldhulladék termelődik éves szinten, hiszen akár metszeni kell, akár zöldséget termesztünk, akár csak gyepünk van pár díszcserjével: mindenből egyszer zöldhulladék lesz valamilyen szinten.

Egy részéből lehet komposztot készíteni, másik részéből akár mulcsot is. Nálunk évek óta bevett szokás, hogy az állatok etetésénél is rengeteg, amúgy zöldhulladékot használunk fel: zöldségszárak, paprikacsumák, számunkra nem megfelelő hernyórágta paradicsomok.

Akinek haszonállatai vannak, a zöldhulladék kincset ér

Évek óta nyulaink vannak és a paprika szárát és csumáját, ami kikerül feleslegesként a feldolgozásnál, mindig a nyulak eszik meg és a baromfiudvarba adjuk be az állatoknak.

Még érnek a paprikák a kertben
Még érnek a paprikák a kertben (fotó: Pixabay)

A paradicsom- és paprikaszárakat aprítsuk le!

Mivel ezek a szárak viszonylag erőteljesek tudnak lenni és lassabban komposztálódnak el, ezért érdemes vásárolni nyers zöldhulladékhoz való mulcsozót. Ezek a gépek pillanatok alatt apróra vágják a levelektől kezdve a zöldségszárakat is, és aprítékként már nemcsak gyorsabban komposztálódnak el, hanem könnyen az ágyásokba is beszórhatjuk mulcsként.

Megkönnyíthetjük a sorközök fenntartását is

Nagyon sokszor, főleg, ha egészséges növényi részeket kell leaprítani, akkor nem bekomposztálom, hanem a veteményesben a sorközök közé szóróm vagy a magaságyások közé a talajra, így kevesebbet kell gyomlálni is és nem is sarasodik fel a veteményeskert egy nagyobb esőnél sem. A nyers zöldségszárak is aprítva idővel ugyanúgy megszáradnak és végül úgyis morzsalékosan komposztálódni fognak, mintha bekomposztáltuk volna, de így legalább ez idő alatt is hasznukat vesszük.

Kiemelt kép: Pixabay

Medinilla megmentése: amikor minden perc számít

2025. december 8. 14:10

A medinilla megmentése sokszor csak néhány apró finomhangoláson múlik, de ha rossz irányba indulunk, gyorsan elveszíthetjük a növényt.

Abélia: egy értékes cserjénk filmcímbe illő névvel

2025. december 8. 05:40

Az abélia nemcsak szép, hanem környezetbarát választás is. Virágai hosszú ideig kínálnak nektárt a méheknek és más beporzóknak.

Szobanövények: téli növényvédelem a lakásban

2025. december 7. 05:40

A szobanövények téli növényvédelme főként a megelőzésről, a párásításról, a helyes öntözésről és az időben elkapott kártevőkről szól.

Megmenthető a hervadó karácsonyi kaktusz? Igen!

2025. december 6. 11:10

A karácsonyi kaktusz hervadása sokszor visszafordítható. Csak értenünk kell, mit üzen a növény.

Mivel permetezzünk a zöldségeskertben?

2020. június 29. 11:33

Milyen permetszereket használhatok kiskertemben a zöldségnövényeket károsító rovarok és betegségek ellen?

Walipini-tapasztalatok: pár év gyakorlat után látszanak a nehézségek is

2025. április 27. 05:40

A walipini építése hazánkban egyre gyakoribb. A mi földbe ásott építményünk idén már 10 éves és némi tapasztalatra sikerült szert tennünk.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Kényes egyensúly: gazdaságosság, fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás

2019. november 12. 08:19

A hollandiai Nunhem adott otthont a BASF 2019. október 9. és 10. között megrendezett nemzetközi sajtótájékoztatójának, amelyen a multinacionális vállalat főbb stratégiai irányvonalait mutatták be.