Házikert

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

Agrofórum Online

Mi legyen a rengeteg zöldségszárral, ha lemegy a szezon? Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Amint vége kezd lenni a szezonnak szeptemberben végén, október elején, máris adott a kérdés, hogy mit szabad és mit nem komposztálni.

A zöldhulladék sok mindenre jó

A kertben rengeteg zöldhulladék termelődik éves szinten, hiszen akár metszeni kell, akár zöldséget termesztünk, akár csak gyepünk van pár díszcserjével: mindenből egyszer zöldhulladék lesz valamilyen szinten.

Egy részéből lehet komposztot készíteni, másik részéből akár mulcsot is. Nálunk évek óta bevett szokás, hogy az állatok etetésénél is rengeteg, amúgy zöldhulladékot használunk fel: zöldségszárak, paprikacsumák, számunkra nem megfelelő hernyórágta paradicsomok.

Akinek haszonállatai vannak, a zöldhulladék kincset ér

Évek óta nyulaink vannak és a paprika szárát és csumáját, ami kikerül feleslegesként a feldolgozásnál, mindig a nyulak eszik meg és a baromfiudvarba adjuk be az állatoknak.

Még érnek a paprikák a kertben
Még érnek a paprikák a kertben (fotó: Pixabay)

A paradicsom- és paprikaszárakat aprítsuk le!

Mivel ezek a szárak viszonylag erőteljesek tudnak lenni és lassabban komposztálódnak el, ezért érdemes vásárolni nyers zöldhulladékhoz való mulcsozót. Ezek a gépek pillanatok alatt apróra vágják a levelektől kezdve a zöldségszárakat is, és aprítékként már nemcsak gyorsabban komposztálódnak el, hanem könnyen az ágyásokba is beszórhatjuk mulcsként.

Megkönnyíthetjük a sorközök fenntartását is

Nagyon sokszor, főleg, ha egészséges növényi részeket kell leaprítani, akkor nem bekomposztálom, hanem a veteményesben a sorközök közé szóróm vagy a magaságyások közé a talajra, így kevesebbet kell gyomlálni is és nem is sarasodik fel a veteményeskert egy nagyobb esőnél sem. A nyers zöldségszárak is aprítva idővel ugyanúgy megszáradnak és végül úgyis morzsalékosan komposztálódni fognak, mintha bekomposztáltuk volna, de így legalább ez idő alatt is hasznukat vesszük.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért nem virágzik a tulipán?

2025. április 23. 11:10

A tulipán virágzásának elmaradása gyakori, de megelőzhető probléma. Legyen szó rosszul megválasztott ültetési időről, tápanyaghiányról vagy elöregedett hagymákról.

Ginkgo biloba a kertbe: így ültessük és gondozzuk a páfrányfenyőt!

2025. április 22. 11:10

A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, a világ egyik legrégebbi fafaja, ami jól viseli a városi légszennyezettséget és a talajsótartalom ingadozását is. Ha egyszer meggyökeresedik, az aszályt is könnyedén átvészeli.

Csalántrágya készítése: természetes tápanyag a kertnek

2025. április 21. 13:10

A csalántrágya (csalánlé) egyre népszerűbb a környezettudatos kertészek körében. Egyszerűen elkészíthető, teljesen természetes és rendkívül hatékony.

Miért praktikus a hügelkultur?

2025. április 21. 05:40

Egyre több kertben építenek dombágyást (hügelkultur), melynek sok előnye van, főleg most a változó klímaviszonyok mellett. Lássuk az előnyeit!

Fontos a megfelelő növényvédelem a zöldségeknél és a gyümölcsösöknél is a sok csapadék miatt

2019. május 28. 13:19

A gombás megbetegedések főként a most érő szamócánál, meggynél, cseresznyénél és az almánál okozhatnak gondot, ha a termelők nem tudják elvégezni a megelőző intézkedéseket.

Kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusa

2021. szeptember 11. 06:36

A betegség megjelenésének megelőzése a levéltetvek legrövidebb úton történő kiiktatása, a termesztőberendezések vektorhálóval történő védelme útján valósítható meg.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.