Házikert

Milyen magas legyen a magaságyás?

Agrofórum Online

A szabványméretű magaságyás egyáltalán nem biztos, hogy alkalmas azokhoz a zöldségekhez, amiket termeszteni szeretnének benne. De milyen magas az optimális magaságyás, és mennyiben változnak a méretek az egyes zöldségfajták esetében?

A magaságyások optimális magassága attól függ, mit akarunk termeszteni, hiszen tudnunk kell, hogy az egyes fajoknak milyen mélyre nyúlnak le a gyökerei. Számolni kell a költségkeretünkkel is, a magaságyás minőségével és felszereltségével és nem utolsósorban a kertbe illeszkedő megjelenésével is.

Kezdjük az alapokkal!

Általánosságban elmondható, hogy az optimális magaságyásméretek a különféle növénytípusok szerint az alábbiak:

  • Leveles zöldségek és fűszernövények esetén 15-30 centiméteres magaságyásra van szükségünk.
  • Gyökérzöldségek esetén 30 centiméteres magaságyásra van szükségünk.
  • Termést hozó zöldségek esetén 30-45 centiméteres magaságyásra van szükségünk.
  • A 30 centiméteres magaságyás tökéletes a konyhakertben termesztett növények termesztéséhez. Ha nagyobb méretű növényeket, például paradicsomot, tököt vagy cukkinit szeretne termeszteni – olyan növényeket, amelyek indákat növesztenek, nagy területet fednek le, valamint a növekedésük során sok tápanyagot vonnak el a talajból –, akkor inkább 45 centiméteres magaságyást válasszon.

Fordítsuk meg a nézőpontot, és vizsgáljuk meg közelebbről a különböző magasságú ágyásokat, amelyeket a fűszernövények, salátafélék, gyökérzöldségek és egyéb gyümölcsök és zöldségek termesztéséhez ajánlunk!

  • 15 centis magasság: sárgarépa, saláta, zöldfűszerek, spenót, rukkola
  • 30 centis magasság: sárgarépa, retek, cékla, paprika
  • 45 centis magasság: paradicsom, uborka, tök, cukkini, kelkáposzta

A fűszernövények igényei

A legtöbb fűszernövény, amelyet a kertünkben akarunk termeszteni, sekély gyökérzettel rendelkezik, ezért csak körülbelül 15 cm mélységű magaságyásra vagy konténerre van szükség. Ezek közé a fűszernövények közé tartozik az oregánó, a rozmaring, a menta, a zsálya, a bazsalikom és a kakukkfű. Ezek a fűszernövények kiválóan termeszthetők cserepekben és balkonládákban, ami nem jelenti azt, hogy nem ültethetők mélyebb magaságyásokba is.

Kivételt képeznek azonban a zellerfélék családjába tartozó fűszernövények. A koriander, a petrezselyem és a kapor valójában kis karógyökeret növeszt, akárcsak a sárgarépa. Ezért ezek a növények jobban szeretik, ha több helyük van a gyökereik növekedéséhez, és jobban érzik magukat egy legalább 30 centiméter magas dézsában vagy magaságyásban.

A leveles zöldségek igényei

A 15 centiméteres magaságyás tökéletesen megfelel a kisebb leveles zöldségek, például a fejes saláta, a rukkola és a spenót számára. Ha római salátát vagy más fejes salátaféléket, mángoldot vagy kisebb kelkáposztafajtákat szeretne termeszteni, akkor legalább 30 centiméter mélységű magaságyásra van szükség.

A fűszernövényekhez hasonlóan a leveles zöldek is kiválóan alkalmasak konténeres termesztésre, ha még nincs kialakítva magaságyásunk. Egy dolgot kell szem előtt tartani a laposabb magaságyások vagy konténerek esetében: ezek gyorsabban kiszáradnak, mint a mélyebb magaságyások, ezért folyamatosan ellenőrizni kell a talaj nedvességtartalmát, és öntözni kell igény szerint.

A gyökérzöldségek igényei

30 centiméter a legtöbb gyökérzöldség, köztük a retek, a cékla és a sárgarépa számára megfelelő. Feltéve persze, hogy nem a világ leghosszabb sárgarépáját szeretnénk termeszteni. A gyökérzöldségek nagyon érzékenyek a körülöttük lévő talajra, így még ha nem is számolunk azzal, hogy a retek 2,5 cm-nél nagyobbra nő, akkor is jó, ha a növényeinknek laza szerkezetű talajt biztosítunk, hogy lédús gyökeret tudjanak képezni. Gyökérzöldségeket cserepekben, konténerekben vagy termesztőzsákokban is lehet termeszteni, amennyiben azok legalább 30 centiméter mélyek.

Mit kíván a paradicsom?

A paradicsom nagy tápanyagigényű, vagy vízszintesen terjeszkedik, vagy termést hozva kúszik felfelé. Mindez azt jelenti, hogy a gyökereinek nagy talajmélységre van szükségük ahhoz, hogy tápanyagokat találjanak és erős szárat képezzenek a nagyobb termések számára.

A paradicsomot ideális esetben legalább 35-45 centiméter mély magaságyásban kell termeszteni. Sokan sikeresen termesztenek paradicsomot 30 centiméter mély magaságyásban, de a növényeik satnyábbak lehetnek, mint a mélyebb magaságyásokban lévő növények.

Mit kíván a paprika?

Bár a paprika termést hozó növény, jellemzően nincs szüksége olyan nagy helyre a talaszint alatt, mint a paradicsomnak vagy a padlizsánnak. A 30 centiméter mély magaságyás tökéletesen megfelel a paprikának.

Mit kíván az uborka?

Az uborka, a tök és a cukkini a paradicsomhoz hasonlóan nagyobb méretű növények, amelyeknek 38-45 cm mély talajra van szükségük. A magaságyások mellett célszerű az uborkáknak rácsot is felszerelni, amire fel tud kapaszkodni. Ezáltal a növények összességében nagyobbak és egészségesebbek lesznek.

Mit kíván a burgonya?

A burgonya a föld alatt terjeszkedik, míg a föld felett leveles hajtásokat hoz, amelyek elég sok helyet foglalnak el. A burgonyát legalább 30 cm mélységű magaságyásban is lehet termeszteni, de sokkal jobb, ha közvetlenül a földben termesztjük, és a magaságyást meghagyjuk más zöldségeknek.

Az ideális magaságyás 40-45 cm magas

Ha azt szeretné, hogy a kisebb salátaféléktől kezdve a nagy tökfélékig mindent termeszteni tudjon a magaságyásban, akkor 40-45 cm közötti magasságút ajánlott választani. Ez az a maximális magasság, amelyben szinte bármilyen egynyári növényt termeszthet. Más szóval szinte bármit ültethet ebbe a magaságyásba, amit csak akar. Csak ha mélyebben gyökerező évelő növényeket, például bogyós gyümölcsöket vagy spárgát tervez termeszteni, akkor érdemes 50-60 centiméter mély ágyást választani a jobb minőségű termés érdekében.

Forrás: https://www.gardenary.com/blog/the-best-height-for-raised-garden-beds-depending-on-what-plants-you-want-to-grow

Fotó: Pixabay

Walipini-tapasztalatok: pár év gyakorlat után látszanak a nehézségek is

2025. április 27. 05:40

A walipini építése hazánkban egyre gyakoribb. A mi földbe ásott építményünk idén már 10 éves és némi tapasztalatra sikerült szert tennünk.

Gyöngyvirág: illatos tavaszi szépség a kertben

2025. április 26. 10:10

Árnyéktűrő, gyorsan terjedő növény, amely kiválóan alkalmas fák alatti területek és ligetes részek beültetésére.

Jázmin metszése: vágja vissza a gazdag virágzásért!

2025. április 25. 11:10

A jázmin metszése kulcsfontosságú, ha azt szeretné, hogy növénye évről évre dúsabb és illatosabb virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Gyermekláncfű: szedhetjük a virágát sziruphoz is

2025. április 25. 05:40

A gyermekláncfűből készült szirup hűvös helyen hónapokig eláll, és kiválóan alkalmazható köhögés enyhítésére, torokfájásra, vagy akár teába is.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Zöldségfélék alaptrágyázása során elkövetett néhány gyakori hiba

2020. október 29. 09:12

A szabadföldi zöldségfélék betakarítását követően, a termesztési szezont befejező munka az őszi szántás és a hozzá kapcsolódó alaptrágyázás.