Agrárközélet
Agrárközélet

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

A Talentis Agro Csoport számít a fiatal agrárszakemberekre

Talentis Agro Zrt.

Csák Gyula, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója mutatta be a 100%-ban magyar tulajdonú mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatcsoportot az idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Szakkiállításon. A cégcsoport klasszikus agrár- és élelmiszeripari tevékenységekre alapozottan építi fel üzleti tevékenységét. Az állattartás igényein túl növénytermesztésük kapacitásainak jelentős része a vetőmagtermesztés, illetve az élelmiszeripari feldolgozás körében hasznosul.

A Talentis Agro Vállalatcsoport minden meghatározó szántóföldi növénykultúra termesztésében jelen van, kiemelt célként tekintenek a precíziós gazdálkodás kínálta lehetőségekre. Többek között e területen is számítanak a legjobb fiatal szakemberekre, akiknek bevonása érdekében – már most, az indulás évében – komplex, ösztöndíj programot kíván indítani.

Az állattenyésztési napok tematikáját követve a vezérigazgató a holding állattenyésztési területeit érintette leginkább sajtótájékoztatóján. Kiemelte tejelő-szarvasmarha ágazatukat, amelynek 6.000 tehénre alapozott állománya kiváló genetikai és termelési képességekkel, értékkel bír – büszkélkedett a vezérigazgató.

Sertéstenyészetükkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta, hogy négy telepük 2.500 fehérsertés tenyészkoca és szaporulata, valamint 200 mangalica tenyészkoca és szaporulata, összesen 53.000 sertés befogadására alkalmas. A mangalica az adottságainak köszönhetően, a prémium sertéstermékek piacának kiemelkedő szereplőjévé vált, ezért is lett cél a 100% tisztavérű mangalica megőrzésében való tenyésztői szerepvállalás, emelte ki Csák Gyula. A hazai elvárosokat követve sertéseiket saját előállítású takarmánnyal látják el – mondta el a vezérigazgató.

Az állattenyésztési ágazat egyik alappillére a tojótyúktartás és árutojás-termelés. Kereskedelmi értékesítésük döntő része a hazai áruház- és diszkont láncok polcaira kerül. Élelmiszeripari tevékenységük körében került bemutatásra balatoni és tokaji borászatuk, illetve malomipari tevékenységük.

Érzékelve a piac igényeit, termékeik minőségi fejlesztését, választék bővítését is tervezik azzal, hogy egyidejűleg – a fogyasztói elvárásokat követve – megújult köntösben, új márkacsaládot kívánnak bevezetni, amelyet az őszi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon terveznek bemutatni – hangsúlyozta.

A vezérigazgató említést tett még a holding vadgazdálkodást és vadászati turizmust érintő tevékenységéről, amelyet több mint 42.000 hektár területen végez. Szabad területeiken és vadaskertjeikben minden hazánkban élő nagyvadfaj és apróvadfaj megtalálható és vadászható. A konszernhez tartozó vállalatok: Búzakalász 66 Felcsút Kft., Aranykorona Zrt., Hidasháti Zrt., Agrosystem Zrt., Aranka Malom Kft., Kunhalom Agrária Kft., Vért Vadászati Kft., Canter Borház Kft., Dereszla Kft., Lajta-Hanság Zrt., Sárvári Mg Zrt., Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és e társaságok leányvállalatai.

"Parlagfű kisokos": a Nébih ingyenes kiadványa általános iskolásoknak

2019. augusztus 17. 07:38

A Nébih folyamatosan dolgozik a parlagfűvel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, és kiemelten fontosnak tekinti, hogy a felnövekvő generáció is megismerje hazánk legelterjedtebb gyomnövényét.

1600 tulajdonosa van 8,5 hektárnak

2019. augusztus 16. 09:42

Jó esély van arra, hogy az osztatlan közös tulajdonú földek helyzete a kitűzött céldátumig rendeződjön. Már csak azért is hasznos lenne, mert ezeket a területeket be lehetne vonni a mezőgazdasági termelésbe.

Elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlása

2019. augusztus 15. 12:25

A fenntartható és hosszú távú gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj szervesanyag-utánpótlásának biztosítása - jelentette ki az agrárminiszter a baromfitenyésztéssel foglalkozó Baromfi-Coop Kft. 2,6 milliárd forintból felépített új szervesanyag-kezelő központjának átadásán szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírjákóban.

Már nincs türelmi idő a parlagfű kötelező irtására

2019. augusztus 15. 11:44

Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő - mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A precíziós gazdálkodás veszélyei

2018. augusztus 22. 09:15

„Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit”. Ennek szellemében természetesen mindennek lehetnek árnyoldalai, amire célszerű odafigyelni.

A Trimble bemutatta az Advisor Prime-ot

2018. április 16. 07:24

Az Advisor Prime új internet-alapú megoldás, amely segít a gazdáknak a növénytermesztés bonyolult rendszerének hatékonyabb irányításában.

Precíziós kukoricavetés a szikes és homokos talajok ölelésében

2019. május 7. 08:56

A helyspecifikus gazdálkodás egyik elengedhetetlen eleme a megfelelő gépesítés, ami a kunpeszéri családi gazdaságban már korábban is összeállt.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.