Házikert

Pak choi: így termesztjük a kiskertben

Agrofórum Online

A pak choi az egzotikus ételek listáján volt éveken keresztül, mára már egyre több magyar kertészet termeszti, elérhetővé vált a termelői piacokon is, így miért is ne beszélhetnénk arról, hogy pak choit termeljünk a kiskertben is?

A pak choi egy salátaféle, ami a Távol-Keleten úgy értelmezhető, mint a mi fejes salátánk. Valójában ott semmi különleges nincs benne, tényleg egy bárhol elérhető zöldségnövényről van szó. Kiváló főzeléknövény és saláta-alapanyag.

Mihez hasonlít a pak choi?

A pak choi ránézésre kicsit hasonlít a mángoldra, de furcsa formájú salátának vagy káposztának is lehet nézni, ha valaki nem látott még hozzá hasonlót. Valójában ezeknél egy keményebb levelű, világos-zöldes árnyalatú növény, ami Magyarországon bordáskelként is ismert, egy nyári magvetés után hamar megtermelhető.

Nyári magvetése miatt az őszi szezonális étrend egyik alkotóeleme lehetne.

Hogyan nevelünk pak choi-t?

Ma már elérhető vetőmag formájában is a kiskertesek számára. Nyári magvetése július második felétől esedékes egészen augusztus elejéig. Ez azt is jelenti, hogy melegigényes, ne is kísérletezzünk vele március-április magasságában, mert ha ki is kel, még hideg lesz neki a megfelelő fejlődéshez.

A pak choi tenyészideje 35-60 nap között mozog, ez fajtafüggő. Sor- és tőtávja 10 cm x 30 cm. Könnyű kipikírozni, így a kiszedett növények sem vesznek kárba, mind elültethető és megnevelhető.

Kiváló főzeléknövény és saláta-alapanyag a pak choi (fotó: https://pixabay.com/hu/photos/egészséges-étel-növényi-3206231/)

Milyen igénye van a bordáskelnek?

A legtöbb, általános minőségű talajban jól fejlődik, lehet rá mondani, hogy a talajra nem érzékeny. A laza vagy fellazított talajt viszont tápanyagozzuk, mert tápanyagigényes.

Emellett rendkívül vízigényes, tehát olyan helyre ültessük, ahol rendszeresen öntözni is tudjuk.

Növényvédelmi oldalról sem macerás növény a pak choi, jelentős munkánk nem lesz vele, de a meztelencsigákra, földibolhákra és a peronoszpórára figyeljünk oda. Az első kettőhöz használhatunk vektorhálót.

Mire jó a pak choi?

A pak choi étrendi oldaláról már volt némi szó, hiszen kiváló főzeléknövény, de el lehet készíteni párolva is köretként, szójaszósszal is jól harmonizál, de hagyományosan rakott ételként is megállja a helyét.

A keményebb levelekből savanyúságot is készíthetünk, kovászolhatjuk is, de akár kimchibe is tehetjük alkotóelemként.

Balkonkertészeknek lehet jó hír, hogy rövid tenyészideje és viszonylag kis helyigénye miatt balkonkertekbe is ültethető!

A kert „feketelistája” – fák, amiket jobb kerülni

2025. november 8. 11:10

Vannak fák, amik többet ártanak a kertben, mint használnak – mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni jó messzire!

Királydinnye és átoktüske: bosszantó gyomnövények, melyek gyógynövények is egyben

2025. november 6. 05:40

A királydinnye és az átoktüske remek példák arra, hogy a természetben nincs éles határ gyom és gyógynövény között.

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

A 4 legjobb beltéri pálma, ha trópusi hangulatot szeretnénk otthonra

2025. november 4. 14:10

A pálmák nemcsak díszei a lakásnak, hanem javítják a levegőt és nyugalmat árasztanak. Nézzük, melyik négy faj érzi legjobban magát beltérben!

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.