Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

Agrofórum Online

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Almástermésű növényeinknél a baktériumos tűzelhalás fertőzés veszélye egyelőre állandósulni látszik a rendszeresen megérkező kisebb-nagyobb záporok, zivatarok miatt. Mellette az alma és a körte varasodás megbetegedés már nemcsak a leveleket, hanem a diónyi nagyságú terméseket is veszélyezteti. A termésen kialakuló fertőzés akár teljes elhalást vagy gyümölcstorzulást okozhat. Az igen intenzív hajtásnövekedés miatt most a szisztemikus növényvédelmi blokk alkalmazása vezet célra, de a rezisztencia törés megköveteli a kontakt készítmények felhasználását is.

A varasodás védelem mellett továbbra sem szabad elhanyagolni a lisztharmat elleni kezeléseket sem, mert a korábbi, száraz idő kedvezett felszaporodásának. A lassan záródó lombozatban alattomosan terjed az almafa vértetű. A fás részekről gyors a terjedés a zöld hajtásrészek irányába. A fertőzött részekhez már nehéz hozzáférni permetlével, ezért előnyben kell részesíteni a felszívódó rovarölő készítményeket, főként a növényekben mindkét irányba mozgó hatóanyagokat. A felszívódó készítmények egyúttal hatásosak a felszaporodóban levő levéltetvek ellen is. Egyre többen panaszkodnak a körte levélbolhák elleni, reménytelennek látszó küzdelem miatt. Sajnos tudomásul kell venni, hogy alapos télvégi olajos lemosó permetezés nélkül év közben lehetetlen hatásosan védekezni a körte levélbolhák ellen.

Átmenetileg csökkent ugyan a gyümölcsmolyok rajzásának intenzitása, de a gyenge rajzás az idő melegebbre fordulásával ismét erősödni fog. A molyok ismételt aktivizálódását a feromon csapdák használatával megbízhatóan nyomon lehet követni.

A burgonya területeken a gyakori esők miatt jelentősen megnőtt a burgonyavész fertőzés veszélye. A kórokozó nemcsak a burgonyát, hanem a kiültetett paradicsomot is megtámadhatja. Kontakt és felszívódó gombaölőkkel javasolt a permetezés. Az áttelelt burgonyabogarak már megjelentek a növényeken, de nemcsak a burgonyát, hanem a tojásgyümölcsön és a paradicsomon is megtelepedhet. A bogarakat tojásrakás előtt irtsuk ki.

A nedves idő ismételten aktivizálta a meztelen csigákat. Korábban elsősorban az őshonos csupaszcsigát voltak túlsúlyban, most azonban a spanyolcsiga vette át a domináns kártevő szerepét. Mindenütt megtalálhatók, ahol számára élvezetes táplálék található, ezért az összes bevethető csalétkezési módszert fel kell használni ellenük.

Többen panaszkodnak az írisz levéldarázs fokozódó kártétele miatt, mely szinte minden írisz fajt megtámad. A levelek hámozgatása és megrágása komoly esztétikai kárt okoz. Az álhernyók érzékenyek bármely rovarölő készítményre, ezért a növények védelme nem megoldhatatlan feladat.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

A szárazság továbbra is meghatározó - azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

2019. április 29. 03:17

A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

2018. október 31. 08:21

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.