Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

Agrofórum Online

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Almástermésű növényeinknél a baktériumos tűzelhalás fertőzés veszélye egyelőre állandósulni látszik a rendszeresen megérkező kisebb-nagyobb záporok, zivatarok miatt. Mellette az alma és a körte varasodás megbetegedés már nemcsak a leveleket, hanem a diónyi nagyságú terméseket is veszélyezteti. A termésen kialakuló fertőzés akár teljes elhalást vagy gyümölcstorzulást okozhat. Az igen intenzív hajtásnövekedés miatt most a szisztemikus növényvédelmi blokk alkalmazása vezet célra, de a rezisztencia törés megköveteli a kontakt készítmények felhasználását is.

A varasodás védelem mellett továbbra sem szabad elhanyagolni a lisztharmat elleni kezeléseket sem, mert a korábbi, száraz idő kedvezett felszaporodásának. A lassan záródó lombozatban alattomosan terjed az almafa vértetű. A fás részekről gyors a terjedés a zöld hajtásrészek irányába. A fertőzött részekhez már nehéz hozzáférni permetlével, ezért előnyben kell részesíteni a felszívódó rovarölő készítményeket, főként a növényekben mindkét irányba mozgó hatóanyagokat. A felszívódó készítmények egyúttal hatásosak a felszaporodóban levő levéltetvek ellen is. Egyre többen panaszkodnak a körte levélbolhák elleni, reménytelennek látszó küzdelem miatt. Sajnos tudomásul kell venni, hogy alapos télvégi olajos lemosó permetezés nélkül év közben lehetetlen hatásosan védekezni a körte levélbolhák ellen.

Átmenetileg csökkent ugyan a gyümölcsmolyok rajzásának intenzitása, de a gyenge rajzás az idő melegebbre fordulásával ismét erősödni fog. A molyok ismételt aktivizálódását a feromon csapdák használatával megbízhatóan nyomon lehet követni.

A burgonya területeken a gyakori esők miatt jelentősen megnőtt a burgonyavész fertőzés veszélye. A kórokozó nemcsak a burgonyát, hanem a kiültetett paradicsomot is megtámadhatja. Kontakt és felszívódó gombaölőkkel javasolt a permetezés. Az áttelelt burgonyabogarak már megjelentek a növényeken, de nemcsak a burgonyát, hanem a tojásgyümölcsön és a paradicsomon is megtelepedhet. A bogarakat tojásrakás előtt irtsuk ki.

A nedves idő ismételten aktivizálta a meztelen csigákat. Korábban elsősorban az őshonos csupaszcsigát voltak túlsúlyban, most azonban a spanyolcsiga vette át a domináns kártevő szerepét. Mindenütt megtalálhatók, ahol számára élvezetes táplálék található, ezért az összes bevethető csalétkezési módszert fel kell használni ellenük.

Többen panaszkodnak az írisz levéldarázs fokozódó kártétele miatt, mely szinte minden írisz fajt megtámad. A levelek hámozgatása és megrágása komoly esztétikai kárt okoz. Az álhernyók érzékenyek bármely rovarölő készítményre, ezért a növények védelme nem megoldhatatlan feladat.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Országszerte erős az aranka fertőzés

2019. június 12. 08:07

A meleg idő előcsalogatta a gabonaszipolyokat. Jelenlétük idáig nem volt feltűnő, de a kifejlődött kalászokon már jól megfigyelhetők.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

2019. február 21. 04:36

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

Szőlő: látványosan elszaporodott a filoxéra

2018. július 19. 08:18

Gyümölcsöseinkben egymás után érnek a fák termései. Ennek ellenére nem lehet megszakítani a betegségek és a kártevők elleni védelmet.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

2019. március 19. 07:30

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.