Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: veszélyben a szőlők is

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: veszélyben a szőlők is

Agrofórum Online

A növények fejlődése még most is előtte jár az ilyenkor megszokottnak. A lehűlés okozta megtorpanás után intenzív védekezésre kényszerülnek ismét a kertészek.

Április utolsó napjaira visszatért a kellemesen meleg, napsütéses időjárás. Az ezt megelőző lehűlés meghozta a nagyon várt csapadékot, így enyhült a talajok vízhiánya, ezúttal a Dunától keletre eső tájegységekre is jutott eső.

Az almásokban a lisztharmat fertőzés további terjedése okozza a legnagyobb növényvédelmi gondot, főként az érzékeny fajták esetében. Elhanyagolt ültetvényekben a beteg hajtásvégek aránya időnként eléri a 40-45%-ot, ebből 10% kifejezetten erős fertőzöttség.

Levéltetvek, takácsatkák

A varasodás fertőzés a hideg okozta megtorpanás után ismét terjed a kis gyümölcsökön és a leveleken egyaránt. A zöld almafa levéltetű okozta hajtásfertőzés mértéke 10-15%, de már a takácsatkák növekvő számára is fel kell készülni.

Levéltetvek almán
Levéltetvek almán

A vértetű telepek terjedése is folyamatos a lombkoronában, így a védekezések tervezésében ezt is figyelembe kell venni.

A virágzás elmúltával csökkent az erwiniás baktériumos tűzelhalás veszély, de továbbra is folyamatos figyelmet érdemel a kórokozó terjedése. Még nem erősödött meg az almamoly és az almalevél aknázómoly rajzása, de a csapdázást folyamatosan folytatni kell a hatékony védekezés érdekében.

Betegségek a csonthéjasokon is

Csonthéjas gyümölcsű növényeink esetében a sztigminás levéllikasztó betegség terjedése figyelhető meg, elsősorban kajszin és mandulán, de érdemes a meggy és cseresznye ültetvényeket, valamint az őszibarackosok leveleit is megvizsgálni.

Kajszi fákon az első tünetek a fiatal gyümölcsökön is megfigyelhetők, de a dísznövények közül az enyhe tél után a babérmeggy levelei is erősen fertőzöttek.

Sztigminás levéllikasztó betegség kajszin
Sztigminás levéllikasztó betegség kajszin

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodás fertőzés lecsengett, de egyes fogékony fajtákon a korábbi fertőzés miatt nem ritka az 50% körüli fertőzés, a beteg levelek még a fán vannak, hamarosan kezdődik hullásuk.

A zöld őszibarack levéltetű mintegy 15%-os hajtásfertőzést okoz a fákon, míg a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly a hajtásvégek 10-12%-án látható. Rajzásuk közül az utóbbi jóval erősebb, és folyamatosan fogják a lepkéket a feromon csapdák.

A szilvamoly első nemzedékének rajzása kis megtorpanás után ismét emelkedő tendenciát mutat, és megjelent a kajszi levéltetű is a friss hajtásokon.

Erősödött a dió gnomóniás fertőzés az esők hatására, már nemcsak a leveleken, hanem a terméskezdeményeken is megfigyelhető a kezdeti foltszerű tünet.

Dió gnomóniás fertőzés levélen
Dió gnomóniás fertőzés levélen

A szőlőbetegségek megjelenését eddig gátolta a hűvös idő, de a felmelegedés hatására fel kell készülni egyaránt a lisztharmat, a peronoszpóra, a feketerothadás és a szürkerothadás fertőzés elhárítására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: most a repcefénybogarak betelepedése az uralkodó

2022. április 27. 06:37

Az őszi káposztarepce mindenütt virágzik, a repcefénybogarak betelepedése igen intenzív jelenleg.

Támadnak a levéltetvek! – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. május 22. 13:10

Csonthéjas gyümölcsű növényeinken a levéltetű fajok kiemelkedő támadása miatt kell védekezni.

Mi okoz a kajszifa levelein és termésein rozsdabarna foltokat?

2024. június 20. 04:37

Mi okozhatja a képen látható levélbetegséget, illetve az éretlen termésen is látható szeplőszerű, rozsdabarna foltokat? Képet küldök róla.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.