Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Agrofórum Online

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Az elmúlt héten tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi. Hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők hatására továbbra sem enyhült.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája a hűvös és kissé csapadékos időjárás miatt továbbra is veszélyezteti az ebbe a fajkörbe tartozó növényeket. Alattomos betegség ez, mert a bibén és virágszirmokon keresztül betegíti meg a növényeket, de a virágzás elmúltával sem múlik el a fertőzés veszély. Hatékonyan triazol hatóanyagú készítményekkel óvhatjuk meg növényeinket. Rezisztencia törésre érdemes kontakt készítményekkel kombináltan kezelni a fákat.

A hűvös idő ellenére nagy tömegben rajzik az áprilisi és a májusi cserebogár. Gyümölcsfáinkon és erdészeti területeken a bogarak lombrágásukkal veszélyeztetik a fákat, lerakott tojásaikkal a későbbiekben a pajorok okoznak nagyon komoly károkat. Lárvájuk, a pajor az elrágott gyökerekkel akár több éves gyümölcsfákat is képes elpusztítani, ezért szántóföldtől a házi kertig minden növény veszélyben van. Egyszerűbb a bogarak ellen védekezni, mint a pajorok ellen.

A NÉBIH felhívásaiban az almatermésű növények baktériumos tűzelhalás fertőzés veszélyére figyelmeztet, amennyiben esős idő alakul ki, és az felmelegedéssel párosul. Figyeljünk a növényorvosok felhívásaira, és védekezzünk a kórokozó ellen réztartalmú készítmények valamelyikével, a növények rézérzékenységének figyelembe vételével.

This image is from the NatureGate website, www.naturegate.net. © Image copyright: Per-Olof Wickman, Sweden, 2008

Vadon növekvő és kertekben ültetett galagonya bokrokon galagonyalepke hernyók kártételét figyelték meg. Ilyen számban ritkán jelentkezik a kártevő, ha szükséges kertünkben védekezzünk. Az idén a szokásosnál több a ribiszke hajtászsugorító levéltetű károsítása. Az enyhe tél miatt feltehetően könnyebben telelt át, ezért nagyobb a szívogatással károsodott hajtáscsúcs.

Védekezés nélkül leáll a hajtások növekedése, a levelek hólyagosodnak és bepirosodnak a tetvek szívogatásától. Virágzó ribiszkén csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk.

A virágzó alma, körte és birs fákon megjelentek a bundásbogarak. Tönkreteszik a fák virágait, mert megrágják a bibét és a pollenszálakat, ugyanis ezekkel táplálkozik. Vegyszeres védekezés helyett házi kertben inkább fogjuk össze a repülő bogarakat sárga tálas csapdákkal, melyeket kissé távolabb helyezzünk el virágzó gyümölcsfáinktól.

A szamóca most még egészséges lombozatát védjük meg a mikoszferellás levélfoltosság és a lisztharmat fertőzéstől, melyek az idős, tavalyi levelekről fertőződhetnek meg. Mivel a szamóca is virágzik, óvjuk a megporzó rovarokat.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Nem tolonganak a felvásárlók az almáért

2019. január 21. 08:03

Rájár a rúd a hazai almatermesztőkre. Bár az elmúlt évben rekordmennyiség termett a kedvelt gyümölcsből az országban, az alacsony árak és a kereslet hiánya miatt szinte alig lehetett túladni a terményen.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

2018. március 14. 11:15

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

2018. november 14. 10:03

Az év első kilenc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 2,2 százalékkal nőttek, ezen belül a növényi termékek ára 4,8 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékeké 2,1 százalékkal csökkent.

Veszélyesen fertőzi az almamoly a dióültetvényeket

2018. július 31. 10:55

Gyümölcsöseinkben a meleg idő több gyümölcsféle érését előrehozta. A korai szilva már leérett, a későbbiek színeződnek. Az őszibarack folyamatosan érik, már a középérésű fajtákat szedik. Szőlőből a korai csemege fajták mellett több borvidéken megkezdődött a fehér borszőlő szüretelése is.