Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Agrofórum Online

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Az elmúlt héten tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi. Hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők hatására továbbra sem enyhült.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája a hűvös és kissé csapadékos időjárás miatt továbbra is veszélyezteti az ebbe a fajkörbe tartozó növényeket. Alattomos betegség ez, mert a bibén és virágszirmokon keresztül betegíti meg a növényeket, de a virágzás elmúltával sem múlik el a fertőzés veszély. Hatékonyan triazol hatóanyagú készítményekkel óvhatjuk meg növényeinket. Rezisztencia törésre érdemes kontakt készítményekkel kombináltan kezelni a fákat.

A hűvös idő ellenére nagy tömegben rajzik az áprilisi és a májusi cserebogár. Gyümölcsfáinkon és erdészeti területeken a bogarak lombrágásukkal veszélyeztetik a fákat, lerakott tojásaikkal a későbbiekben a pajorok okoznak nagyon komoly károkat. Lárvájuk, a pajor az elrágott gyökerekkel akár több éves gyümölcsfákat is képes elpusztítani, ezért szántóföldtől a házi kertig minden növény veszélyben van. Egyszerűbb a bogarak ellen védekezni, mint a pajorok ellen.

A NÉBIH felhívásaiban az almatermésű növények baktériumos tűzelhalás fertőzés veszélyére figyelmeztet, amennyiben esős idő alakul ki, és az felmelegedéssel párosul. Figyeljünk a növényorvosok felhívásaira, és védekezzünk a kórokozó ellen réztartalmú készítmények valamelyikével, a növények rézérzékenységének figyelembe vételével.

This image is from the NatureGate website, www.naturegate.net. © Image copyright: Per-Olof Wickman, Sweden, 2008

Vadon növekvő és kertekben ültetett galagonya bokrokon galagonyalepke hernyók kártételét figyelték meg. Ilyen számban ritkán jelentkezik a kártevő, ha szükséges kertünkben védekezzünk. Az idén a szokásosnál több a ribiszke hajtászsugorító levéltetű károsítása. Az enyhe tél miatt feltehetően könnyebben telelt át, ezért nagyobb a szívogatással károsodott hajtáscsúcs.

Védekezés nélkül leáll a hajtások növekedése, a levelek hólyagosodnak és bepirosodnak a tetvek szívogatásától. Virágzó ribiszkén csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk.

A virágzó alma, körte és birs fákon megjelentek a bundásbogarak. Tönkreteszik a fák virágait, mert megrágják a bibét és a pollenszálakat, ugyanis ezekkel táplálkozik. Vegyszeres védekezés helyett házi kertben inkább fogjuk össze a repülő bogarakat sárga tálas csapdákkal, melyeket kissé távolabb helyezzünk el virágzó gyümölcsfáinktól.

A szamóca most még egészséges lombozatát védjük meg a mikoszferellás levélfoltosság és a lisztharmat fertőzéstől, melyek az idős, tavalyi levelekről fertőződhetnek meg. Mivel a szamóca is virágzik, óvjuk a megporzó rovarokat.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

A téli madáretetés aranyszabályai

2019. január 15. 08:37

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

Az alma felvásárlási áránál is szabályozott piaci viszonyok kellenének

2019. január 30. 05:17

A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára kell ilyen kontraktusokkal rendelkezniük.