Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Agrofórum Online

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Az elmúlt héten tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi. Hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők hatására továbbra sem enyhült.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája a hűvös és kissé csapadékos időjárás miatt továbbra is veszélyezteti az ebbe a fajkörbe tartozó növényeket. Alattomos betegség ez, mert a bibén és virágszirmokon keresztül betegíti meg a növényeket, de a virágzás elmúltával sem múlik el a fertőzés veszély. Hatékonyan triazol hatóanyagú készítményekkel óvhatjuk meg növényeinket. Rezisztencia törésre érdemes kontakt készítményekkel kombináltan kezelni a fákat.

A hűvös idő ellenére nagy tömegben rajzik az áprilisi és a májusi cserebogár. Gyümölcsfáinkon és erdészeti területeken a bogarak lombrágásukkal veszélyeztetik a fákat, lerakott tojásaikkal a későbbiekben a pajorok okoznak nagyon komoly károkat. Lárvájuk, a pajor az elrágott gyökerekkel akár több éves gyümölcsfákat is képes elpusztítani, ezért szántóföldtől a házi kertig minden növény veszélyben van. Egyszerűbb a bogarak ellen védekezni, mint a pajorok ellen.

A NÉBIH felhívásaiban az almatermésű növények baktériumos tűzelhalás fertőzés veszélyére figyelmeztet, amennyiben esős idő alakul ki, és az felmelegedéssel párosul. Figyeljünk a növényorvosok felhívásaira, és védekezzünk a kórokozó ellen réztartalmú készítmények valamelyikével, a növények rézérzékenységének figyelembe vételével.

This image is from the NatureGate website, www.naturegate.net. © Image copyright: Per-Olof Wickman, Sweden, 2008

Vadon növekvő és kertekben ültetett galagonya bokrokon galagonyalepke hernyók kártételét figyelték meg. Ilyen számban ritkán jelentkezik a kártevő, ha szükséges kertünkben védekezzünk. Az idén a szokásosnál több a ribiszke hajtászsugorító levéltetű károsítása. Az enyhe tél miatt feltehetően könnyebben telelt át, ezért nagyobb a szívogatással károsodott hajtáscsúcs.

Védekezés nélkül leáll a hajtások növekedése, a levelek hólyagosodnak és bepirosodnak a tetvek szívogatásától. Virágzó ribiszkén csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk.

A virágzó alma, körte és birs fákon megjelentek a bundásbogarak. Tönkreteszik a fák virágait, mert megrágják a bibét és a pollenszálakat, ugyanis ezekkel táplálkozik. Vegyszeres védekezés helyett házi kertben inkább fogjuk össze a repülő bogarakat sárga tálas csapdákkal, melyeket kissé távolabb helyezzünk el virágzó gyümölcsfáinktól.

A szamóca most még egészséges lombozatát védjük meg a mikoszferellás levélfoltosság és a lisztharmat fertőzéstől, melyek az idős, tavalyi levelekről fertőződhetnek meg. Mivel a szamóca is virágzik, óvjuk a megporzó rovarokat.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Együnk rendszeresen almát!

2018. december 6. 15:02

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.

Írásbeli szerződést kell kötni vasárnaptól a beszállított almára és meggyre

2019. április 26. 10:17

A szerződések megkötésére meggynél legkésőbb május 15-ig, almánál legkésőbb augusztus 1-ig van lehetőség.