Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

Agrofórum Online

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Az elmúlt héten tipikus áprilisi időjárásnak lehettünk tanúi. Hűvös és meleg napok váltogatták egymást, szerencsére fagy nem volt. A szárazság a kisebb esők hatására továbbra sem enyhült.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliája a hűvös és kissé csapadékos időjárás miatt továbbra is veszélyezteti az ebbe a fajkörbe tartozó növényeket. Alattomos betegség ez, mert a bibén és virágszirmokon keresztül betegíti meg a növényeket, de a virágzás elmúltával sem múlik el a fertőzés veszély. Hatékonyan triazol hatóanyagú készítményekkel óvhatjuk meg növényeinket. Rezisztencia törésre érdemes kontakt készítményekkel kombináltan kezelni a fákat.

A hűvös idő ellenére nagy tömegben rajzik az áprilisi és a májusi cserebogár. Gyümölcsfáinkon és erdészeti területeken a bogarak lombrágásukkal veszélyeztetik a fákat, lerakott tojásaikkal a későbbiekben a pajorok okoznak nagyon komoly károkat. Lárvájuk, a pajor az elrágott gyökerekkel akár több éves gyümölcsfákat is képes elpusztítani, ezért szántóföldtől a házi kertig minden növény veszélyben van. Egyszerűbb a bogarak ellen védekezni, mint a pajorok ellen.

A NÉBIH felhívásaiban az almatermésű növények baktériumos tűzelhalás fertőzés veszélyére figyelmeztet, amennyiben esős idő alakul ki, és az felmelegedéssel párosul. Figyeljünk a növényorvosok felhívásaira, és védekezzünk a kórokozó ellen réztartalmú készítmények valamelyikével, a növények rézérzékenységének figyelembe vételével.

This image is from the NatureGate website, www.naturegate.net. © Image copyright: Per-Olof Wickman, Sweden, 2008

Vadon növekvő és kertekben ültetett galagonya bokrokon galagonyalepke hernyók kártételét figyelték meg. Ilyen számban ritkán jelentkezik a kártevő, ha szükséges kertünkben védekezzünk. Az idén a szokásosnál több a ribiszke hajtászsugorító levéltetű károsítása. Az enyhe tél miatt feltehetően könnyebben telelt át, ezért nagyobb a szívogatással károsodott hajtáscsúcs.

Védekezés nélkül leáll a hajtások növekedése, a levelek hólyagosodnak és bepirosodnak a tetvek szívogatásától. Virágzó ribiszkén csak méhkímélő készítményekkel védekezhetünk.

A virágzó alma, körte és birs fákon megjelentek a bundásbogarak. Tönkreteszik a fák virágait, mert megrágják a bibét és a pollenszálakat, ugyanis ezekkel táplálkozik. Vegyszeres védekezés helyett házi kertben inkább fogjuk össze a repülő bogarakat sárga tálas csapdákkal, melyeket kissé távolabb helyezzünk el virágzó gyümölcsfáinktól.

A szamóca most még egészséges lombozatát védjük meg a mikoszferellás levélfoltosság és a lisztharmat fertőzéstől, melyek az idős, tavalyi levelekről fertőződhetnek meg. Mivel a szamóca is virágzik, óvjuk a megporzó rovarokat.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Nem halogatható a regulátorozás a repcében!

2019. október 29. 11:17

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, inkább a gyökérnyak erősödjön a továbbiakban.

Már támad a vértetű is

2019. július 26. 07:36

G. Krisztina kérdése: A csatolt képeket nem nálam fotóztam, de rá két hétre a saját almafámon is megtaláltam, kevésbé súlyos formában. Fehér, nedves pamacsok, szabad szemmel nem látni, mi van bennük?

Fontos a megfelelő felvásárlási ár almatermesztés esetében is

2018. augusztus 14. 09:30

Az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.