Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A hidegre fordult időjárás tömegesen vonzza a poloskákat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

A hidegre fordult időjárás tömegesen vonzza a poloskákat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Október közepén gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig jobbára az átlagosnál melegebb időjárást egy csapásra kisöpörte a Kárpát-medencéből egy hidegfront. A hideg levegő hozott némi csapadékot, de érzékelhető mennyiségben csupán a nyugati tájegységekben és a keleti tájegységekben esett.

A front elvonulása után a derült éjszakákon csaknem mindenütt fagypont körüli hőmérséklet alakult ki, de nappal sem volt 10-15 Celsius-foknál melegebb. A talajok felső rétege továbbra is igen száraz, így a még betakarítatlan zöldségféléket öntözni kell.

Akárcsak a szántóföldi növénykultúrákban, a zöldségfélékben és a gyümölcsös-szőlő ültetvényekben a mezei pocok gradációja magasabb sebességre kapcsolt. A bolygatatlan területeken szinte mindenütt meghaladja a kártevő egyedsűrűsége az igen veszélyesnek tekintett 7 db lakott járat / 100 m2 nagyságot.

A járatok körüli lerágott növényzet már messziről jelzi, hogy mekkora a fertőzöttség. A gyümölcsösökben és szőlő ültetvényekben a helyzetet súlyosbítja, hogy a kártevő télen is aktívan táplálkozik, így a növények gyökérzete folyamatos veszélyben lesz a tél folyamán, amennyiben nem védekeznek a mezei pocok ellen.

A kiadott szükséghelyzeti engedélyek egyértelműen leírják, hogy a csalétket csak az egyértelműen lakott járatokba kell helyezni, nehogy a mezei vadak is fogyasszanak a csalétekből. Emellett továbbra is érdemes a sorközöket tárcsázni, mert a talaj mozgatásával sok pocok elpusztul, valamint a T-fák kihelyezésével elősegítjük a ragadozó madarak hasznos tevékenységét.

Mezei pocok pázsitban

A hidegre váltott időjárás tömegesen vonzza a zöld vándorpoloskákat, az ázsiai márványospoloskákat és a harlekin katicákat a fűtött helyiségek, lakások közelébe. Feltétlenül érdemes az ilyen helyek nyílászáróit zárva tartani, mert ezek a rovarok a legkisebb réseken is átpréselik magukat. A zárt és fűtött térben még nem vonulnak nyugalmi állapotba, hanem repülésükkel zavarják a bent tartózkodókat.

A növénykárosító meztelen csigák még aktívan táplálkoznak, de a hideg napszakokra védettebb üregekbe húzódnak vissza. Gyakori jelenség, hogy a gyökérzöldségfélék húsos gyökerében rágnak fészket, ahol védve vannak a hidegtől, egyúttal pedig táplálkozhatnak is. Az engedélyezett csigaölőket még most is érdemes használni, mert sok kártevőt elpusztíthatunk vele.

Spanyol csupaszcsiga

Lezajlott a selyemfényű puszpángmoly áttelelő nemzedékének a rajzása, ami a korábbi évekhez képest néhány helyen igen hosszúra nyúlt és igen népesre sikeredett. A csapdák már nem fogják a lepkéket, de a most kikelt és még táplálkozó hernyók a rajzás elhúzódása miatt igen eltérő fejlettségűek, és hamarosan téli nyugalomba vonulnak. Kártételüket tavasszal még folytatják, így érdemes átvizsgálni a puszpáng (buxus) bokrok belsejét, ahol megpillanthatjuk a hernyókat, így felkészülhetünk a tavaszi védekezésre.

Cydalima perspectalis (selyemfényű puszpángmoly) károsítása

(Vezérkép: Fablegros/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlő minden kórokozójának kedvezőek a körülmények – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 20. 07:10

Különösen erősödött a peronoszpóra és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is.

Kalászfuzáriózis támadja a búzát aratás előtt – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 18. 15:40

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa aratása az Alföldön megkezdődött, de a korai búzafajták is beértek, a későiek pedig viaszérésben vannak.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Meghatározó a kertészeti ágazatok súlya

2019. március 10. 09:39

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az agrárágazat és ezen beül a kertészet is sikeres maradhasson – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Zsendülés - V. Kertészeti Konferencián

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

A kertészeti ágazat legaktuálisabb kérdéseiről tanácskoznak márciusban

2023. február 16. 11:32

Március 2-án, csütörtökön rendezik meg a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferenciát a Kert-Ész Klub Magyarország Egyesület szervezésében.