Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Poros talajba kerülnek az őszi kalászosok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Poros talajba kerülnek az őszi kalászosok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Október első dekádjában folytatódott az évszaknál kissé melegebb, de száraz időjárás, melyet a dekád végén egy hidegfront szakított meg, némi csapadékkal. A talaj nedvességtartalma alig változott, így az őszi kalászosok poros talajba kerülnek, emiatt vontatott kelés várható.

Az őszi káposztarepce vetések zöme 2-4 valódi leveles fejlettségű, de az augusztus végén elvetett állományok már ennél is erősebbek. A bolhakárosítás már kevésbé viseli meg a növényeket, de az idősebb leveleken még jól látható, hogy milyen erős volt a fertőzési nyomás, melyet csak intenzív védekezéssel lehetett elhárítani. 

A repcedarázs kártétel azonban most is indokolja a védelmet, mert a különböző fejlettségű (L1-L3) álhernyók folyamatosan táplálkoznak a növényen. A peronoszpóra tünetei alig erősödtek a korábbi időszakhoz képest, de a levéltetű kolóniák a növények 50%-án most is szívogatnak. 

Repcedarázs álhernyója és kártétele

Az egész országra kiterjedő veszélyt jelentenek a mezei pockok. A folyamatos betelepedés most leginkább a repceállományokat és a kelőfélben levő őszi kalászos gabona vetéseket veszélyezteti amellett, hogy az évelő pillangósokban már eddig is tetemes károkat okoztak. A károsítás és a gradáció veszélye folyamatosan fennáll, mert a korábbi és jelenlegi száraz időjárás különösen kedvező a mezei pocok populáció további erősödéséhez és terjedéséhez.

 A mezei pocok ilyen mértékű jelenléte mellett az Alföld déli tájegységeiben látványosan megjelentek a güzüegerek táplálékhalmai, melyeket télire gyűjtenek össze, persze mindez eltörpül a mezei pocok okozta károk mellett.

Mezei pocok kolónia repcében

Az őszi kalászosok közül az árpa vetések egy része már kikelt vagy sorol, a búzát most vetik. Az árvakeléseken látható szeptóriás, pirenofórás és vörösrozsda tünetek még nem terjedtek át a vetésekre, de folyamatos fertőzési forrást jelentenek rájuk. A jelenlegi időjárás ugyan nem kedvez az átfertőződéshez, de csapadékosabb körülmények esetén valóssá válhat a veszély. 

Árpa hálózatos levélfoltossága

Az árvakeléseken tenyésző fűféle- és gabona levéltetű kolóniáknak eddig kedvező körülmények miatt az őszi árpa vetéseken rövid időn belül megkezdődik a szárnyas levéltetű alakok és a kabócák áttelepedése. A levéltetű és kabóca populáció nagy része egyúttal vírushordozó is, így a korai vetések átfertőződésének nagy az esélye. Már most érdemes kihelyezni a vetések szegélyébe a betelepedés kezdetét jelző ragacsos fogólapokat.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (11. rész)

2020. január 15. 12:51

A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes, virágfertőző meggy monília szempontjából járvány közeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Özönvíz után rothad a gyümölcs, megjelent a poloska és a paradicsomvész

2019. június 25. 12:58

Az előző hét viharokkal, özönvízszerű esőzésekkel tarkított időjárása jelentős károkat okozott a kertészeti és szántóföldi növénykultúrákban egyaránt. A sok eső az érőfélben levő termésben a mennyiségi kiesés mellett hatalmas minőségi romlást eredményezett.

A párás idő növeli a szürkerothadás veszélyét

2021. szeptember 1. 10:25

Augusztus utolsó napjaival együtt megszűntek a nyári szép napok is. Az embert és növényt próbára tevő hőség immár a múlté, átvette a helyét az évszaknak megfelelő időjárás. Több az időjárási front, melyek egyre-másra szállítják a hűvösebb levegőt és a kisebb-nagyobb nedvességtartalmú esőfelhőket. Ebből kapott csapadékot a Kárpát- medence, de a lehullott eső mennyisége a szeszélyes eloszlás miatt csak kevés körzetben oltotta a növények szomját.

Még aktívan szívogat a poloska a zöldség- és gyümölcsféléken

2020. szeptember 30. 08:53

Szeptember utolsó hetében egy atlanti eredetű hidegfront egyszerre véget vetett a késői nyárnak. A hidegfront a lehűlés mellett bőséges csapadékkal áztatta a határt, mely a korábbi többhetes szárazságtól az aszály jeleit mutatta. A nappali hőmérséklet azóta nagyot zuhant, így ritkán kúszik a hőmérő 20 Celsius fok fölé, éjszaka pedig 10 fok körüli a hőmérséklet. A mély fekvésű területeken reggelente gyakori a párásság és a köd.