Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A kukorica szenved az aszálytól

A kukorica szenved az aszálytól

Agrofórum Online

Augusztus első dekádjában folytatódott az igazi, hamisítatlan nyári időjárás. A nappali maximum hőmérsékletek általában 30 Celsius fok körül vagy fölötte állandósultak, éjszakára pedig 20 fokra süllyedt a hőmérséklet. Országos kiterjedésű eső nem hullott, de szeszélyes eloszlásban néhány milliméter több helyen leesett. A talajok víztartalma továbbra is aggasztóan alacsony, a kukorica és más kapás kultúrák szenvednek az aszálytól.

Öntözés nélküli gazdálkodásban nagyon egyenetlen a kukorica csövek fejlettsége. A meleg és a szárazság hatására felgyorsult a napraforgó érése. Az aratás utáni tarlóhántást még sok helyen nem végezték el, pedig a talajok nedvességének megőrzésében nagy szerepe lenne a minél gyorsabb tarlóhántásnak. Ugyanez lenne a szerepe a kizöldült tarló rendszeres ápolásának, „feketén” tartásának is, a tapasztalat ugyanis az, hogy a kevéske nedvességet néhány nap alatt kiszívja a talajból az árvakelés.

Az előző termesztési ciklus után már gyülekeznek a kártevők az árvakelésű kalászos növényeken és a kikelt káposztarepcén. Így van lehetőségük az ősszel kezdődő szezonig túlélni a „soványabb” időszakot. Ugyanez a helyzet a zöldítés céljára vetett növények esetében is, hiszen erre az esetek többségében keresztes virágú mustárt, olajretket vetnek a gazdálkodók, ráadásul semmilyen kémiai módszerrel nem lehet fellépni a kártevők ellen. Mindez sajnos ősszel megbosszulja magát, és csak többszörös növényvédelemmel háríthatók el a kártevők, betegségek támadása.

A kukorica állományokon a tartós meleg hatására továbbra is rendkívül erős a kukoricamoly második nemzedékének a támadása, valamint a gyapottok bagolylepke hernyókártétel a csővégeken. A magas kukoricamoly fertőzöttségtől még ugyan nem tapasztalható a címerek letörése, de a hernyók a gyapottok bagolylepke lárvákkal egyetemlegesen rágják a csővégeket. Az együttes csőfertőzöttség egyes körzetekben már most meghaladja az 50 százalékot. A kisebb-nagyobb esők hatására folyamatosan emelkedő tendenciát mutat a károsított csöveken a fuzáriumos csőpenész. A jelenlegi meleg és szárazság hatására ezek a tünetek most beszáradnak ugyan, de minden egyes csapadéktól megújul a fertőzés.

A napraforgó állományok szár-és tányérfertőzöttsége lényegesen csak ott változott, ahol vihar és jégverés károsított. Ezekben az állományokban a korábbi alternáriás és diaportés tünetek mellett kisebb-nagyobb mértékben a szürkepenészes rothadás foltjai is megjelentek, száron és tányéron egyaránt. A jelenlegi szárazságtól beszárad foltokat lehet most látni, de csapadékosabb időjárásban erősödni fog a fertőzés. Sülevényes talajokon már kisebb-nagyobb foltokban terjed a makrofominás szárfertőzés. Súlyosabb esetben szél hatására szártörés okozhat termésveszteséget.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 22. 10:10

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Aktuális a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 15. 10:10

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti melegrekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövényféle is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Felerősödtek a gabonalisztharmat tünetek

2021. május 4. 07:47

Emelkedett a vetésfehérítő bogarak egyedszáma, helyenként már meghaladta a veszélyes mértéket, 10-15 db/ 10 hálócsapás értékkel.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.

Levéltetű, darázs és bolha is károsít az alig kikelt repcében

2020. szeptember 22. 10:20

Az elmúlt héten tovább folytatódott a csendes, nyárvégét idéző időjárás. A nappali hőmérséklet időnként elérte a 28-30 Celsius fokot, éjszakánként viszont akár 10 fok alá is csökkent a hőmérséklet, a mély fekvésű területeken megközelítette a 0 fokot. Eső az országban sehol sem esett, így semmi sem akadályozta az őszi betakarítási munkákat, viszont a csapadék hiánya gátolja az őszi káposztarepce egyöntetű kelését és fejlődését.