Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

Agrofórum Online

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

A pontos kár nagyságát majd csak később lehet felmérni, de a terméskiesést minden bizonnyal növelni fogja, hogy a megporzó rovarok sem munkálkodtak a hideg, szeles napokon. A hideget kisérő csapadékos időjárás viszont kimondottan elősegítette néhány betegség járványos mértékű terjedését. A csonthéjas gyümölcsfélék agresszív kórokozója, a virág-és hajtásfertőző monília károsításának első jeleit már a kajszi virágzásának kezdetén észlelhettük. Azóta már minden csonthéjas gyümölcstermő fa kivirágzott, és az időjárási környezet továbbra is a betegségnek kedvezett. A húsvét utáni napok felmelegedése most csapadékot hozott, a monília változatlanul fertőzhet tovább.

Az őszibarack tafrinás levélfodrossága a hideg napokon ugyancsak járványszerűen fertőzött. A „dérgomba” elnevezés jól kifejezi környezeti igényét, a fák fiatal levelein már látszanak a levéltünetek. A hideg napok elmúltával várhatóan megszűnik a további fertőzés, de a fák a beteg levelek elvesztésével és az újabb levelek növesztésével sok energiát vesznek el a termés felnevelésétől.

Támad a poloskaszagú szilvadarázs

Az éppen virágzó alma- és körtefákon a felmelegedő időjárás elősegíti a varasodás aszkospóráinak a szóródását, a csapadékosabb napok hosszabb tartamú nedvességborítást eredményeznek a leveleken, így fokozódik a varasodás fertőzésveszélye. A lisztharmatos vesszővégekből megkezdődött a levelek fertőződése. A beteg vesszők aránya ültetvényenként változó, nagyban függ a fajtaösszetételtől és a téli metszés minőségétől. A fertőzött „gyertyás” vesszőket még most sem késő eltávolítani. A két kórokozó ellen most érdemes megelőző védekezéssel kezelni a fákat, az alkalmazott készítményre vonatkozó védekezési blokk szerint.

Javában virágzik a szilva is. A most támadó poloskaszagú szilvadarazsak rajzását jól nyomon követhetjük a fehér színű ragacsos fogólapokkal. A kezeléseket méhkímélő technológiával most kell elvégezni.

A körtefákon megkezdődött a körtebolha lárvák kelése, de a tojásrakás még folyamatosan zajlik, tehát itt is időszerű a védekezés megkezdése.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlő minden kórokozójának kedvezőek a körülmények – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 20. 07:10

Különösen erősödött a peronoszpóra és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is.

Kalászfuzáriózis támadja a búzát aratás előtt – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 18. 15:40

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa aratása az Alföldön megkezdődött, de a korai búzafajták is beértek, a későiek pedig viaszérésben vannak.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Véd a fagy ellen a fák törzsének lemeszelése?

2022. november 2. 04:36

Szeretném a segítségüket kérni abban, hogy vajon véd-e a fagy ellen is valamelyest a fák törzsének lemeszelése?

Megszólalt a vészcsengő – Európai együttműködés a szárrozsda ellen

2019. április 26. 04:36

A szárrozsda ismételt fellángolása mellett a búza egy másik rozsdabetegsége is fokozódó problémát jelent. A sárgarozsdának ugyanis egy új agresszív rassza tört be a Európába.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (14. rész)

2020. január 28. 09:17

A száraz időjárás elsősorban a rovarkártevőknek, a csapadékosabb pedig a kórokozók nagyobb arányú megjelenésének fog kedvezni. Fertőzési forrásból bőven van a talajokban, ezért továbbra is fokozott lesz a jelentősége a megfelelő vetésváltásnak, a harmonikus tápanyagellátásnak és a prevención alapuló növényvédelemnek.