Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

Agrofórum Online

Soha nem látott késő nyári meleg időjárással búcsúzik az október. Rekordokat döntöget mind a nappali, mind pedig az éjszakai hőmérséklet. Csapadék a hónap utolsó napjaiban esett ugyan, de igen szélsőséges eloszlásban, és a csapadékosabb térségekbe sem jutott sok belőle. Továbbra is hiányzik a több napig tartó bőséges áztató eső. A gazdaságilag fontos növények betakarítását, a cukorrépán kívül semmi sem akadályozta, ezért inkább az őszi talajmunkákra összpontosítanak a gazdaságok.

A szárazság ellenére az augusztus végén elvetett őszi káposztarepce egyöntetűen kelt és szépen fejlett. A később vetettekről már kevésbé kedvező a kép, itt nagyon heterogén állományokkal lehet találkozni, főként az Alföldön és Kelet- Magyarországon. Az erősen változatos fejlettség ellenére a vetések zöme megkapta a regulátoros állománykezeléseket, ami megvédte a növényeket az őszi gombás eredetű fertőzésektől is.

repcevetés dupla sortávval

Azok a vetések, melyek kaptak csapadékot az utóbbi napokban, a szokatlan meleg miatt ismét fejlődésnek indultak. Itt fontolóra kell venni a második regulátoros kezelést is, nehogy megkezdődjön a szárbaindulás, mely hideg télben végzetes lehet a növények számára. A tartós szárazságtól sújtott térségekben egyes táblákon tápanyaghiányra utaló tüneteket jeleztek a növényorvos kollégák. A felvehetetlen tápanyagokat ebben a helyzetben csak levéltrágyázással lehet pótolni, de minden bizonnyal megéri a rááldozott költségeket.

Az őszi kalászos vetésekkel is kísértetiesen hasonló a helyzet. A korán elvetett kis tőszámú fajták és hibrid vetőmagok viszonylag jól keltek, sőt már náluk tart a bokrosodás fenológiai fázisa is. A később, főként napraforgó, szója és kukorica után vetett árpa és búza hiányos kelésű, nagyon heterogén, sok mag még most is várja a csírázáshoz szükséges nedvességet. A rendkívül változatos fejlettségű vetésekbe, és természetesen a repcékbe is, kihasználva a kedvező időt, rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés.

mezei pocok

Sokadjára hívjuk fel a figyelmet a rágcsáló elleni védekezési kötelezettségre, de indokolt a figyelem, nehogy mezei pocok gradáció induljon el. A védekezéshez szükséges szükséghelyzeti engedélyt a növényorvosok szakvéleménye alapján minden gazdálkodó megkérheti a helyileg illetékes kormányhivataltól. A mezei pocok elleni védekezés nagy gondosságot kíván egyrészt azért, hogy hatékony legyen, másrészt együttműködést kíván a helyi vadásztársasággal, a vadmérgezések elkerülése érdekében. Az engedélyezett rágcsálóirtó készítmények szabályos felhasználás esetén veszélytelenek a mezei vadakra.

A fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is. Helyenként kis levéltetű kolóniákkal találkozhatunk, ami a mostanihoz hasonló, tartós meleg esetén feltétlenül erősödni fog. A veszély valós, mert november végéig a meteorológiai szolgálatok tartós lehűlést nem jeleznek, így sokáig fennáll a vírusátvitel veszélye.

gabona levéltetű kolónia

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.

2018. március 10. 09:18

Indokolt a nitrogén újbóli adagolása, jöhetnek a sárga rovarcsapdák is

A tavaszodás egyre biztosabb jele, hogy megjelentek a mezőgazdasági traktorok a határban. Bár még talajmunkát nem lehet végezni, de a tavaszi fejtrágyázás már megkezdhető.

2019. február 18. 10:52

Kezdődik a növényvédelmi szezon a szántókon, gyümölcsösökben

Kell még jó néhány nap, hogy bármiféle talajmunkát lehessen végezni a határban.

2018. március 23. 07:13

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

2018. július 4. 08:27