Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

Agrofórum Online

A növények magukra öltötték színpompás ruhájukat, jelezve, hogy visszavonhatatlanul megérkezett az ősz. A nappalok még kellemesen melegek, de reggelre a hőmérő higanyszála alig éri el a 10 °C-ot. Eső már hetek óta nem esett, így szenvednek a növények a szárazságtól, az őszi vetésű növények kelése és növekedése rendkívül vontatottá vált.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kártételéről az idén már több alkalommal is beszámoltunk. E két inváziós poloskafaj a rendelkezésre álló tápnövények fogyásával és az idő hűvösebbre fordultával ismét látványosan támad. A károsított növényeken a különböző fejlődési alakú lárváktól kezdve a kifejlett poloskákig mind előfordul. A szívogatás nyomán, különösen a paradicsomon és a paprika bogyókon kifakuló foltok keletkeznek, melyek alatt a növények szövetei elhalnak. Ezek a termések csökkent értékűek, piacképtelenné válnak.

zöld vándorpoloskák

Természetes ellenségeik nem lévén, védekezésre csak az engedélyezett rovarölő készítmények lennének alkalmasak, de az érett termés kezelésére nem szívesen vállalkozik a termelő. Az ázsiai márványos poloska a mediterrán térségben már a gyümölcsösöket is veszélyezteti, mert a termésen olyan torzulásokat okoz, amitől lehetetlen az értékesítés.

A hűvösödő éjszakák hatására megkezdődött a poloskák vándorlása a védettebb zugok, lakások felé. Már a legkisebb résen is átjutva keresi fel a melegebb helyeket. Tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, mert csak a szúnyogháló állja útját a poloskáknak. A telelőre vonult egyedek a tavasz eljöttével aktivizálják magukat, tojásokat raknak a növényekre, és folytatódik károsításuk jövőre is. A kutatók ígérete szerint nemsokára csalogató anyag áll a kertészkedők rendelkezésére, ezzel is csökkentve a poloska populáció tömegét és kártételét.

ázsiai márványos poloskák telelőre vonulása

Bármerre is járunk az országban, a tujaféle örökzöldek pusztulását és erős károsodását láthatjuk. Az elszáradó ágak, vörösödő levelek, a bokrok belsejének kiritkulása igen összetett okok következménye lehet. Az idei tünetekért elsősorban a tuja- és a borókaszú tömeges elszaporodása és kártétele a felelős.

tujalevélszáradás

Normális időjárási körülmények esetén a növények képesek annyi gyantaanyagot termelni szöveteikben, mellyel eltömítik a szúbogarak és lárváik járatait, így azok elpusztulnak. Az idei meleg nyár kedvezőtlenül érintette a tuják fejlődését, fiziológiailag legyengültek, kisebb a gyantatermelés, így a kártevők akadálytalanul fejlődtek a növényekben.

borókaszú járatok

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan rovarölő szer, amivel meggátolható a szúbogarak károsítása, csak azzal segíthetünk a növényeken, ha lehetőleg ideális környezeti feltételeket biztosítunk nekik. Ha a növények számára elegendő vizet juttatunk a talajba, máris javulni fog a tujafélék komfortérzete, erősödik a fákban a gyantaképződés. A legyengült növényeket más károsítók, gombabetegségek is megtámadhatják, ezért hasznos lehet számukra is az őszi rezes lemosó permetezés.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Növényvédelmi feladatok lombhullás után

Rendkívül fontos a gyümölcs- és díszfákon ősszel előtűnő beteg részek, kár- és kórképek eltávolítása. Ezt a feladatot feltétlenül az őszi lemosó permetezés elvégzése előtt hajtsuk végre, mert csak így lesz eredményes a záró permetezés.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

2018. február 6. 12:17

Drágábban vehetünk bort idén

Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája.

2018. július 26. 06:32

Mérjük fel a mezei pocok fertőzöttséget!

A mezei pocok veszélyes kártevőnek minősül, ellene a védekezési kötelezettséget jogszabály írja elő.

2018. október 13. 09:18

Pünkösd hava

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?

2018. május 9. 13:58