Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

Ősszel is támad a poloska és a borókaszú

Agrofórum Online

A növények magukra öltötték színpompás ruhájukat, jelezve, hogy visszavonhatatlanul megérkezett az ősz. A nappalok még kellemesen melegek, de reggelre a hőmérő higanyszála alig éri el a 10 °C-ot. Eső már hetek óta nem esett, így szenvednek a növények a szárazságtól, az őszi vetésű növények kelése és növekedése rendkívül vontatottá vált.

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kártételéről az idén már több alkalommal is beszámoltunk. E két inváziós poloskafaj a rendelkezésre álló tápnövények fogyásával és az idő hűvösebbre fordultával ismét látványosan támad. A károsított növényeken a különböző fejlődési alakú lárváktól kezdve a kifejlett poloskákig mind előfordul. A szívogatás nyomán, különösen a paradicsomon és a paprika bogyókon kifakuló foltok keletkeznek, melyek alatt a növények szövetei elhalnak. Ezek a termések csökkent értékűek, piacképtelenné válnak.

zöld vándorpoloskák

Természetes ellenségeik nem lévén, védekezésre csak az engedélyezett rovarölő készítmények lennének alkalmasak, de az érett termés kezelésére nem szívesen vállalkozik a termelő. Az ázsiai márványos poloska a mediterrán térségben már a gyümölcsösöket is veszélyezteti, mert a termésen olyan torzulásokat okoz, amitől lehetetlen az értékesítés.

A hűvösödő éjszakák hatására megkezdődött a poloskák vándorlása a védettebb zugok, lakások felé. Már a legkisebb résen is átjutva keresi fel a melegebb helyeket. Tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, mert csak a szúnyogháló állja útját a poloskáknak. A telelőre vonult egyedek a tavasz eljöttével aktivizálják magukat, tojásokat raknak a növényekre, és folytatódik károsításuk jövőre is. A kutatók ígérete szerint nemsokára csalogató anyag áll a kertészkedők rendelkezésére, ezzel is csökkentve a poloska populáció tömegét és kártételét.

ázsiai márványos poloskák telelőre vonulása

Bármerre is járunk az országban, a tujaféle örökzöldek pusztulását és erős károsodását láthatjuk. Az elszáradó ágak, vörösödő levelek, a bokrok belsejének kiritkulása igen összetett okok következménye lehet. Az idei tünetekért elsősorban a tuja- és a borókaszú tömeges elszaporodása és kártétele a felelős.

tujalevélszáradás

Normális időjárási körülmények esetén a növények képesek annyi gyantaanyagot termelni szöveteikben, mellyel eltömítik a szúbogarak és lárváik járatait, így azok elpusztulnak. Az idei meleg nyár kedvezőtlenül érintette a tuják fejlődését, fiziológiailag legyengültek, kisebb a gyantatermelés, így a kártevők akadálytalanul fejlődtek a növényekben.

borókaszú járatok

Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan rovarölő szer, amivel meggátolható a szúbogarak károsítása, csak azzal segíthetünk a növényeken, ha lehetőleg ideális környezeti feltételeket biztosítunk nekik. Ha a növények számára elegendő vizet juttatunk a talajba, máris javulni fog a tujafélék komfortérzete, erősödik a fákban a gyantaképződés. A legyengült növényeket más károsítók, gombabetegségek is megtámadhatják, ezért hasznos lehet számukra is az őszi rezes lemosó permetezés.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Szúnyogok a gombatermesztésben

A gombaszúnyogok esetében a kértételért a lárvák felelősek. A kártételi küszöbérték igen alacsony, egy marék komposztban 1 darab lárva jelenléte 0,5%-os veszteséget is okozhat. A gombaszúnyog morfológiai jellegzetességének ismertetése mellett a szerzők kitérnek a kémiai, agrotechnikai és a biológiai védekezés lehetőségeire is.

2019. március 15. 13:37

Drágábban vehetünk bort idén

Amennyiben a termékek átvételi ára nem követi a termelési költségek, illetve a szőlőár növekedését, abban az esetben megtörhet a szőlő-bor ágazat eddigi fejlődési pályája.

2018. július 26. 06:32

A fény hatása a kártevőkre

A fény különböző jellemzői – fényerősség, polarizáltság, spektrum, fotoperiódus – döntően befolyásolják az egyes növényi kártevőknek a megjelenését, kártételét, sőt az ellenük irányuló védekezést is.

2019. január 31. 10:37

A tápanyag-utánpótlás hatása a kártevők életmódjára és kártételére

Napjaink növénytermesztési tevékenysége elképzelhetetlen a kultúrnövények igényeit kielégítő tápanyag-utánpótlás nélkül. A kijuttatott makroelemek alapjaiban határozzák meg a növény vegetatív, generatív fejlődését, szabják meg annak adaptív képességeit.

2019. január 14. 08:45