Miféle apró rovar károsítja a citrusféléket? Talán egy új kártevő?

Miféle apró rovar károsítja a citrusféléket? Talán egy új kártevő?

Agrofórum Online

A citrus fiatal hajtásain a levelek bepöndörödnek, apró, fehér rovarok repkednek körülötte. Egyes leveleken gyöngyház színű elszíneződés látható, benne kacskaringós, járatszerű képződménnyel. Milyen kártevő lehet ez, és hogyan védekezhetek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képeken egy hazánkban is új kártevőnek számító moly kártétele látható a citrusféléjén. A kártevő a Phyllocnistis citrella, melynek magyar neve még nincsen, hazai első megtalálásáról és jelenlétéről 2020-ban jelent meg elsőként tanulmány. A kártevő a keskenyszárnyú molyok családjába tartozik, melyek közül hazánkban is ismert faj főként az almán károsító almalevél-keskenymoly. A növényén károsító moly kifejlett alakjára jellemző, hogy apró, fehéres színezetű lepke, szárnyán pedig fekete-barna mintázat, valamint szárnyvégén fekete folt is látható.

Károsított levelek (fotó: a kérdező felvétele)

A kifejlett alakok tojásaikat a levél fonáki oldalára helyezik el, majd a kelő lárvák gyorsan be is rágnak a levelekbe. A lárvák nagyon aprók (3 mm), áttetszők, kissé zöldessárga színezetűek, a levélen kialakított foltokban fejlődnek. Táplálkozása során a levélen, a képen is látható járatokat, úgynevezett kígyóaknákat készítenek, majd táplálkozásának befejeztével báb állapotba kerülnek. Általában a fiatal hajtásokat részesítik előnyben, a károsodott leveleknek jelenlétük nyomán kunkorodása is tapasztalható.

A moly lárvái által okozott kígyóaknák a leveleken (fotó: a kérdező felvétele)

Eredeti élőhelyén, vagyis a citrusféléket termesztő országokban veszélyes kártevőnek számít, főként fiatal, fejlődő növények esetében, hiszen jelentős lombvesztés következhet be táplálkozása során. Az idősebb ültetvényekben viszont számottevő kártételétől nem kell tartani. Évente fejlődő nemzedékeinek számáról pontos hazai adatok nem állnak rendelkezésre, viszont eredeti élőhelyén évente sok, akár hét vagy több nemzedéke is kifejlődhet. A téli hideg miatt, a citrusfélék áttelelését is biztosítani szükséges, mely helyen a kártevő áttelelése is biztosítottá válik, szabadföldi körülmények között nálunk a téli fagy viszontagságait nem képes elviselni.

Bepöndörödött levél rágásnyomokkal a citruson (fotó: a kérdező felvétele)

Magyarországra történő behurcolása a megvásárolt növényanyaggal történt, valószínűleg az Ön által vásárolt növény is már fertőzött volt a kártevővel beszerzése során. Az ellene való védekezés hazai körülmények között még nem tisztázott, viszont az imágók tojásrakásának megelőzése lenne cél a kémiai védelem során, vagyis a rajzáscsúcs idején történő permetezéssel lehetne megelőzni a lárvák kártételét. Jelen esetben annyit tudnék tanácsolni, hogy a károsodott leveleket távolítsa el és semmisítse meg, hiszen abban fejlődő lárvák és bábok is lehetnek. Abban az esetben, ha sok repkedő fehér molyt is lát a növény körül, érdemes permetezni, pl. Mospilan-nal, mely dísznövények esetében is alkalmazható készítmény.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Mitől ráncosodik a Nemtudom szilva? Tudjuk!

2023. szeptember 15. 12:10

A Felső-Tiszavidék kedvelt gyümölcse a lekvár és a Szatmári pálinka kiváló alapanyagául is szolgáló Nemtudom szilva. Ellenálló fajta, mégis ráncosodhat. De miért?

Nagy repceormányos kártétele, közelebbről

2023. április 28. 08:36

A szárat károsító ormányosok a repce növényvédelmének nagy figyelmet érdemlő kártevői. E kártevők az idei évben is korán megjelentek az állományokban, a lerakott tojások nagy többsége mostanra már kikelt, máris lárvák fejlődnek és károsítanak a növényekben. Köztük a nagy repceormányos lárvái is.

Miként védekezzek a dióburok-fúrólégy ellen?

2023. november 28. 04:39

Nagyméretű lombkoronával rendelkező, 110 éves diófám alatt két zsák mészhidrátot terítettem szét, melyet be is locsoltam. Jó ötlet volt? Van-e hatása a dióburok-fúrólégy ellen? Miként védekezzek egyébként a kártevő ellen?