Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés – 04.05.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés – 04.05.

Agrofórum Online

Április első napjaiban gyökeres fordulat állt be hazánk időjárásában. Az addig kimondottan száraz hónapokat csapadékos napok váltották fel. A csapadék mennyisége tág határok között, 15-40 mm volt, kezdetben főként eső, később hó formájában hullott le. A nappali hőmérséklet a korábbi napokhoz képest jelentősen csökkent, éjszakánként pedig visszatértek a fagyok is. A fagymentes éjszakák csak április 5-e után tértek vissza.

Az éjszakai fagyok kisebb-nagyobb károkat okoztak a most virágzó mandula-, kajszi-, őszibarack-ültetvényekben, de a kár mértéke csak később becsülhető meg. A lehullott csapadék hatására még a viszonylag alacsony nappali és éjszakai hőmérséklet ellenére is látványos változás következett be az őszi kalászosok és a repce állapotában. A fejletlenebb árpa és búza gyorsan bokrosodásnak indult, míg az erősebb állományokban már az első szárcsomók is kitapinthatók a növényeken. Az őszi káposztarepce szárbaindulása mellett a fejlettebb növényeken a rejtett zöldbimbók megjelentek, a gyengébb állományokban még tart a szármegnyúlás állapota.

Árpa hálózatos levélfoltossága

A kalászos gabonák állapota növényvédelmi szempontból az esőzések ellenére keveset változott. Az állományok zömében szórványos lisztharmat, szeptória, hálózatos és rinhospóriumos levélfoltosság fertőzés előfordul ugyan, de jelentősebb változás csak az időjárás ismételt felmelegedése után várható. A nyugati országrészben őszi árpán enyhe tünetekkel törperozsdát is megfigyeltek. A fiatal levelek egyelőre még mentesek a kórokozók tüneteitől. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak megkezdték ismételt betelepedésüket a kalászos gabonák tábláira. A bogarak egyedszáma még alig haladja meg az észlelési szintet, de az elkövetkező napokban várhatóan emelkedni fog.

Repce-fénybogarak

A repce kártevők közül a repceszár ormányosok és a nagy repceszár ormányosok eddig is több hullámban telepedtek be a vetésekre, de a korábbi védekezések hatására a folyamat csak mérsékelt egyedszámmal folytatódik, viszont a tojásrakás továbbra is tart. A repce-fénybogarak betelepedése folyamatosnak mondható, de a hűvösebb időjárás a betelepedés ütemét mérsékelte. A ragacsos sárga lapok napi fogása most 4-7 db/csapda. A felmelegedés hatására a rajzás üteme várhatóan erősödni fog.

Mezei hörcsög

A hagyományosan hörcsöggel fertőzött tájegységekben a vizsgált területek mindössze 40%-a mentes a kártevőtől, 60 százalékukon erős közepes mértékű a lakott kotorékok aránya, így ezeken a táblákon intenzív kártételekre kell számítani a védekezések elmaradása esetén.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés – március 08.

2022. március 8. 08:36

Az idei esztendő időjárási szempontból furcsa kettősséget mutat. Míg januárban és februárban a sokévi átlagnál melegebb volt az időjárás, addig március közepéig a fokozatos felmelegedés helyett jóval hidegebb van. Éjszakánként rendszeresen fagy, időnként igen erős a lehűlés. Nappal, a napos órákban akár 10 C0 is előfordul, de borús napokon alig néhány fok a maximum hőmérséklet. Csapadék szempontjából igen jelentős a hiány, még a nyugati országrészben is több mint egyhavi a csapadékhiány, az ország középső és kelet részén pedig még ennél is több csapadék hiányzik a talaj felső rétegéből. A február végi - március eleji szélviharos napokon hófúvás helyett porviharokat lehetett látni országszerte.

Rajzik a selyemfényű puszpángmoly

2021. június 23. 11:10

Az elmúlt hét időjárását túlnyomó részt a kánikulai nyár jellemezte. Csapadék egy-két góctól eltekintve nem hullott. A nappali maximum hőmérsékletek általában 30 Celsius fok felett alakultak, de gyakran 32-34 fok körül tartózkodott a hőmérő higanyszála. Éjszaka a hőmérséklet 20 fokig süllyedt csupán. A magas hőmérséklet miatt most alig van harmatképződés és már jelentkeztek az aszálytünetek. A jelenlegi időjárás elsősorban a kártevő rovarok terjedésének kedveznek. A tápanyagfelvétel gátlása miatt egyre-másra jelentkeznek a mikroelem hiány tünetei, szántóföldi és kertészeti kultúrákban egyaránt.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

El kell távolítani a moníliás gyümölcsöt!

2021. szeptember 15. 09:05

A talajokban alig található nedvesség, ami a növények érése és a cukorképződés szempontjából aggályos. A tartós szárazság miatt a zöldségfélék fejlődésének biztosítása csak öntözéssel valósítható meg. A jelenlegi időjárás most elsősorban a kártevőknek kedvez, viszont több kártevő már befejezte idei szaporodását.