Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: károsít a vetésfehérítő bogár és a bogáncslepke hernyója

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: károsít a vetésfehérítő bogár és a bogáncslepke hernyója

Agrofórum Online

Az elmúlt hét során igazi nyári idő uralkodott a kárpát medencében, de talán egész Európában. Az időjárási frontok nagy ívben elkerültek minket, nappal általában 30 C0 körüli vagy feletti hőmérséklet volt, de éjszakánként sem csökkent a hőmérséklet 18-20 fok alá. Gyakori volt a szeles idő, így a relatív páratartalom is alacsony értékeket mutatott. Eső nem volt. A tartós meleg és a szárazság felgyorsította az őszi kalászos gabonák érési folyamatait, az Alföldön megkezdődött az árpa aratása.

Az érett árpa mellett a búza is érésközeli állapotban van, a hőség és az aszály megállította a kalászfuzáriózis terjedését. A levélzet leszáradóban van a növényeken, kórokozókat alig találni. Gyenge mértékű szipoly és gabonapoloska fertőzésen kívül kártevőket is alig találni.

Megkezdődött a vetésfehérítő bogarak rajzása, de ezek a bogarak most a kukoricában találnak táplálékot maguknak, majd rövid táplálkozás után nyugalomba vonulnak, és csak jövő tavasszal jönnek elő az erdők, fasorok avarjából.

Vetésfehérítő bogarak kukoricán

A kukorica fejlettsége igen változatosan alakul, a fejlett, 10-13 leveles növények mellett gyakori a 7-9 leveles is, főként, ahol aszály kínozza a növényeket. A kukoricamoly rajzása folyamatos, de a csapdázott lepkék száma táblánként változó, az előző években erősen fertőzött területeken, sokkal erősebb a rajzás. A hernyók fejlettsége zömmel L1-L2, a lárvák rágásnyoma és ürüléke jól kivehető a növényeken. A kukoricamoly fertőzés mellett erősödő takácsatka fertőzés tüneteit észlelhetjük az alsó leveleken, a száraz idő kedvező az atkák felszaporodásához.

Alternáriás levélfertőzés

A napraforgó zömmel csillagbimbós állapotban van, de egyre gyakoribb az elővirágzás. Kis számban jelen vannak a lucerna- és mezei poloskák, viszont egyre gyengül a korábbi erős levéltetű fertőzés, feltehetően a magas hőmérsékleti értékek hatására. Kórokozók közül csupán az alternáriás levélfertőzés jelentkezett eddig, a napraforgó peronoszpóra szisztemikus tünete főként az árvakelésű növényekre jellemző.

A déli országrész szója tábláin károsít a bogáncslepke hernyója. Ez a kártevő évenként változó intenzitással jelenik meg, ezért a növények rágása is hol erősebb, hol pedig egyáltalán nem számottevő. A lepkék rajzása általában Iván nap tájékán tetőzik, a lárvák rágása pedig most tetőzik.

Bogáncslepke szóján

Burgonyában folyamatosan károsítanak a burgonyabogarak imágói és különböző fejlettségű lárvái. Szükség esetén védekezzünk, akárcsak a burgonyavész és más levélbetegségek ellen, megelőző jelleggel, mert a lombozat bezáródott, már kisebb mennyiségű eső is elindíthat egy fertőzési folyamatot.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Integrált növényvédelem a házikertben – a gyakorlat

2019. július 11. 09:20

Milyen eszközökkel és hogyan valósítható meg az integrált növényvédelem a házikertben? Milyen gyakorlati példáival találkozhatunk nap, mint nap?

Repcevetőmag-üzletággal bővült a BASF

2018. szeptember 20. 13:02

A BASF az akvizíció révén a világ egyik legjelentősebb vetőmagvállalatává, a világ legnagyobb repcevetőmagos cégévé vált.

Most kell védekezni a fenyércirok, a mezei acat és a gyapottok bagolylepke ellen

2018. július 4. 08:27

Az aratás és a járulékos munkák elvégzése mellett fontos feladat a tarlók ápolása, ami nemcsak agronómiai, hanem növényvédelmi szempontból is fontos teendő.

Kihívások a műanyag-kezelésben

2023. január 10. 13:24

A CropLife Europe új gönygöleggyűjtési eredményekről számolt be a fenntartható mezőgazdaságot támogató kötelezettségvállalásokhoz kapcsolódóan.