Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

Agrofórum Online

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

A metszés célja, a gyümölcstermő növények termőegyensúlyban tartása, de fontos feladat a vegetáció megindulása előtt a betegségek és kártevők elleni preventív védelem. Ebben az időszakban még a károsítók nem fertőzik a növényeket, de a fákon levő szaporító képleteikkel veszélyeztetik a növények kezdeti fejlődését. A metszés során ezért különösen fontos a fertőzési források minél előbbi eltávolítása a fákról. Szedjük le a fákról a rájuk száradt gyümölcsmúmiákat, vágjuk le az elszáradt ágakat, vesszőket, kaparjuk le a pajzstetűvel, áttelelt atkatojással fertőzött ágrészeket.

Birs múmia

Pajzstetű fertőzés

Ha a fák törzsére a múlt év során hernyófogó öveket helyeztünk el, most már bátran leszedhetjük azokat is. Vágjuk ki a fák tövénél kinőtt gyökérsarjakat, mert azok is fertőzési források lehetnek (almafa vértetű). Ha helyesen metszettünk, akkor a lombkorona jól átlátható, szellős, beteg ágaktól, gyökérsarjaktól mentes lesz, így az év során a permetlé eljut a fakorona bármely részére. A lemosó permetezés a megelőzés elvén nyugszik, mert a kórokozók és kártevők létszámát azok nyugalmi állapotában csökkentjük úgy, hogy kihasználjuk fokozott érzékenységüket a felhasznált készítményekkel szemben, anélkül, hogy fenyegetést jelentenénk a kultúrnövényre.

Alma vértetű fertőzése

A télvégi lemosó permetezést fagymentes napokon végezzük, amikor szélcsendes az idő. Igen fontos, hogy a permetlé eljusson a növény minden részére, folyjon be a kéregrepedésekbe, vonjon be minden ágat, vesszőt és rügyet. Ehhez bőséges permetlére van szükség, ezért legalább 1000-1200 liter/hektár vízben juttassuk ki a lemosásra szánt készítményt. A lé mennyiségét alapvetően a fa kora és mérete határozza meg, a lényeg a tökéletes fedettségen van, mert ezek a készítmények kontakt hatásúak, tehát csak akkor működnek, ha elérik a károsító szervezeteket.

Zöld almalevéltetű áttelelő tojások almán

A kertészek, növényorvosok számára rendelkezésre álló készítmények közül a réz tartalmúak elsősorban a baktériumos és gombás eredetű betegségek ellen hatnak, a kén tartalmúak a lisztharmat gombák és atkák különböző fejlődési alakjai ellen, az olajos készítmények főként a rovarkártevők és atkák ellen vethetők be hatékonyan. Ezen hatóanyagok gyári kombinációi egyesítik egymás hatását, tehát vegyes fertőzés esetén is bevethetők. Eddig csak a gyümölcstermő fák lemosó permetezéséről beszéltünk, de ez a művelet ugyanilyen jól használható a szőlő növényvédelmében is a gombás eredetű megbetegedések és az atkafertőzés gyérítésére.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Zamir és Mavrik

Biztos lehet a hatékonyságukban: közös erővel a repce – és a méhek – védelmében.

2018. december 20. 09:32

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

2018. szeptember 5. 09:57

Nagyon sok a káposztalepke, fertőz a szürkerothadás

Az őszi szedésre és téli tárolásra termesztett káposztafélék környezetében nagyon sok káposztalepke figyelhető meg.

2018. augusztus 16. 15:14

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

2019. január 24. 09:54