Növényvédelem
Növényvédelem

Időszerű a fuzáriózis elleni védekezés

Időszerű a fuzáriózis elleni védekezés

Agrofórum Online

Az őszi búzát megfertőző kórokozók által előidézett növénybetegségek közül a gazdálkodók számára az egyik legnehezebben leküzdhető akadályt a kalászfuzáriózis jelenti. A betegség döntően minőségi problémát okoz, hiszen a fertőzést előidéző gombák által termelt mikotoxinok súlyosan veszélyeztetik mind a gabonából táplálkozó embereket, mind pedig a fertőzött gabonából készített takarmánnyal táplált állatok egészségét.

A fuzáriózis igazság szerint szinte valamennyi gabonánkat megtámadja. Szélsőségesen nedves körülmények között megjelenik az árpán is, bár ott a megfertőzött szemek gyorsan elhalnak, a learatott termésbe nem kerülnek be, ráadásul az árpa esetében a kalászon belül a fertőzés terjedése meglehetősen lassú, korlátozott. Eléggé hasonló a helyzet a rozsban is, ahol a fuzáriumos fertőzés a fertőzött szemek gyors elhalásához, pusztulásához vezet úgy, hogy a fertőzöttséget a learatott terményben már nem igazán lehet felfedezni.

Kalászfuzáriózissal súlyosan fertőzött búzaállomány

A pelyvás búzafajták is fertőződnek a Fusarium fajok által, de itt a pelyvalevelek meglehetősen hatásos pajzsot állítanak a kórokozók elé. Mire a pelyvalevelek sokaságán átjut a fertőzés következtében kialakult micélium, az igencsak időigényes és nyár lévén jó eséllyel beköszönt az aszály. Ekkor a fertőzési folyamat leáll, a kórokozó nem képes a szem belsejébe eljutni. Éppen ezért a pelyvás „ősgabonák”, mint az alakor, tönke és tönköly sok esetben jóval kisebb mértékben érnek el már veszélyes mértékű belső szemfertőzöttséget.

Ez a részlegesen kikalászolt állomány fuzáriózis ellen még nem kezelhető

Leginkább a durumbúzák vannak kitéve a fuzáriózis okozta veszélyeknek. Esetükben a szélsőséges mértékű, a felhasználói oldalról támasztott magas minőségi követelmények azok, amelyek gátolják a genetikai védelem hatékony megnyilvánulását. Sok esetben ugyanis a fuzáriózis elleni rezisztencia és a durumbúzáktól elvárt minőségi paraméterek között nagyon erős negatív korreláció áll fenn, így rettenetesen nehéz olyan durumfajtát előállítani, amely stabilan hozza az elvárt minőségi paramétereket, de érzékelhető rezisztenciával is rendelkezik a kalászfuzáriózist előidéző kórokozókkal szemben.

Ez a kikalászolt búza már alkalmas a kalászvédelemre

Most van veszélyhelyzet

A kalászos gabonák, így az őszi búza és társai is – ahogy az közismert – a virágzás időszakában a legfogékonyabbak a fuzáriumfajok fertőzése iránt. Ez az állítás majdnem igaz, de azt mindenképpen tudni kell, hogy a búzafajok már a kikalászolástól egészen a korai viaszérésig nagyon fogékonyak a fuzáriózisra. Még akkor is, ha ténylegesen virágzáskor a legfogékonyabbak.

A toklászok szakaszos elhalása sokszor a fuzáriumos fertőzés első tünete

Ennek fényében a jelenleg vagy már kikalászolt (sőt, néhol már virágzó) búzaállományok a nemrég lehullott, helyenként extrém mértékű csapadék ismeretében egyértelműen veszélyben vannak. A közhiedelemmel ellentétben a fuzáriózis kialakulásához, a fertőzéshez nem a csapadék mennyisége a döntő szempont, hanem az általa kialakult felületi vízborítás a kalászokon. A rendkívüli csapadékok leginkább csak a permetezőgépek mozgását akadályozzák a földutakon, illetve a táblákban, de a fertőzéshez bőségesen elég a jó hosszan tartó esti – reggeli harmatborítás. Ehhez viszont nem kellenek felhőszakadás méretű csapadékok. Bőven elég egy két napnyi jófajta áztató eső. Ebből nemrég volt bőven része hazánk szinte minden régiójának.

A sárgarozsda fertőzése visszaveti a búza fejlődését, a fertőzött góc később kalászol

A gazdák számára most létfontosságú, hogy a már teljesen kikalászolt gabonaállományokat (ahol a „célfelület”, azaz a kalász már minden növénynél jól látható és permetlével le is fedhető, valamint a kórokozók által is elérhető!) kellő fungicides védelemben részesítsék. Mivel jelenleg minden nappal gyorsul a búza és más gabonák fejlődése, ráadásul szinte minden nap reggelén akár délig harmatosak a búzák, így az egyes táblák fenológiájának naprakész ismerete elengedhetetlen a helyes védekezési döntés meghozatalához. Nagyon kevés olyan eset van a szántóföldi növényvédelem során, ahol a növény fenológiája dönti el a védekezés időpontját. Ez az eset a fuzáriózissal pont ilyen.

A rózsaszín pigment megjelenése általában a súlyos fertőzések kísérő jelensége

Figyeljünk oda, mert védekezés nélkül, vagy elhibázott időzítésű védekezéssel könnyedén a 2011. és a 2019. évi járványos állapotokat láthatjuk viszont gabonaállományainkban.

Hertelendy Péter
Her – Ba Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gubacsot okozó atkák a körtén, I. rész

2024. július 12. 09:40

A Gubacsatkák családjából 3 nemzetség fajai fordulnak elő a körtéken, de gubacsokat okozó fajokat csak a Epitrimerus, és az Eriophyes nemekben találunk.

Tarlók, árvakelések hatása a növényvédelemre

2024. július 9. 08:40

Az árvakelések részben hasznosak a talajaink védelme szempontjából, ugyanakkor hordoznak növényvédelmi kockázatokat is.

Mi van a kalászban? A fertőzések tüneteit most lehet a legkönnyebben észrevenni

2024. július 8. 10:10

A betegségek nem most, a csontszáraz növényállományban okozták a fertőzést, de tüneteiket most lehet a legkönnyebben észrevenni.

A kártevők is hamarabb jönnek, figyeljünk oda a kukoricára!

2024. július 5. 10:10

A kukorica virágzása Magyarországon általában június legvégén – július elején indul, idén azonban az ország déli részében már június 18-20. körül elindult a címerhányás.

Határszemle-sorozatot tartottak kertészek és szőlészek számára

2023. április 24. 18:37

Nyolc időpontban és helyszínen rendezték meg a Lucza Kertész Praktikum szőlő-gyümölcs továbbképzést és határszemle-sorozatot.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: attól, hogy nem látni rovarkártevőket, még nem tűntek el

2023. február 28. 08:51

A február végi tavaszt idéző napok után március első hetére visszatért a tél végi időjárás.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!

2019. január 5. 06:29

Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.