Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Tömeges a sárgarozsda jelenléte – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Tömeges a sárgarozsda jelenléte – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Május utolsó hetére a változékony időjárás volt a jellemző. Az országban több helyen záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként jégveréssel társulva. A legtöbb csapadék továbbra is a nyugat-dunántúli térségben hullott, néhány körzettől eltekintve az Alföldön jóval kevesebb, így májusban is kevesebb a csapadék a sokévi átlaghoz viszonyítva.

Az őszi kalászos gabonák közül az árpán általánosak az érés jelei. A búza virágzik, telítődnek a szemek. Mindkét növény már elvesztette alsó levélemeleteit, részben az aszály jeleként, de a levélbetegségek is megtették hatásukat. Árpán a levélszáradás már elérte a zászlóslevél szintjét, a legtöbbet ezért a pirenofórás levélfoltosság tette, míg a búza lombszáradásáért elsősorban a szeptóriás levélfoltosság a fő felelős. A sárgarozsda mindkét növényfaj lombozatán tömegesen jelen van, de a melegebb időszak most a vörösrozsda előretörésének kedvez.

Búza szeptóriás levélfoltossága
Búza szeptóriás levélfoltossága

A kalászfuzáriózis-fertőzés potenciális veszélye továbbra is fennáll, a helyi csapadékviszonyok viszont alapvetően befolyásolják a megbetegedés mértékét. A jelentősebb rovarkártételek nem jellemzőek, a vetésfehérítő bogár alig károsít, egy részük átvonult a kukoricára, a lárvák bábozódása megkezdődött. Árpán és búzán egyaránt megjelentek a gabonapoloskák és a szipolyok, de a rovarlétszám még egyik fajnál sem jelentős, gócos megjelenésükre inkább ez utóbbi fajoknál lehet számítani.

Fuzárium tünetei árpa kalászán
Fuzárium tünetei árpa kalászán

A melegebb időjárás és a lehullott eső hatására erőteljes növekedésnek indultak a kukoricaállományok. A növényeknél általános károsítóként jelentkeznek a drótférgek, a tőpusztulás a növények mintegy 10%-át érinti. A fény- és feromoncsapdák a hónap közepétől fogják a kukoricamoly imágókat, a bagolylepke-fajok közül pedig legtöbbet a felkiáltójeles és a gyapottok-bagolylepkéből. A vetési és a gamma bagoly repülése ezeknél jóval mérsékeltebb.

Kukoricamoly imágója
Kukoricamoly imágója

A napaforgó-területek levéltetű fertőzöttsége általános jelenség. A kisebb-nagyobb kolóniák jelenléte a hajtáscsúcson és a felső leveleken a növények 10%-át érinti, de a magas páratartalom és a nem túl meleg idő továbbra is kedvez a gyors felszaporodásnak. A szárnyas levéltetű nőstények folyamatosan gondoskodnak a lárva utánpótlásáról. A drótféreg-károsítás szintén mintegy 10%-os növénykárosítást okoz, ami inkább a fejletlen növényekben okoz tőszámkiesést. A primer peronoszpórafertőzés idén kevésbé jellemző a napraforgó-vetésekre eddig.

Felgyorsult az őszi káposztarepce érése. A becők sárgulása általános jelenség. A szár-, levél- és becőfoltosságot okozó betegséget előidéző kórokozók a folyamatos csapadékhiány miatt kevésbé jelentenek növényvédelmi gondot, a lisztharmatos megbetegedés viszont annál inkább. Más években a kórokozó elsősorban a másodrendű elágazódásokon és termésen okozott problémát, de alig veszélyeztette a főtermést. A fertőzés most országosan általános jelenségnek tekinthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

Jelentősen felerősödött a bagolylepke fajok aktivitása

2019. szeptember 3. 08:32

A bagolylepke fajok aktivitása nemcsak szántóföldön, de a szabadföldi zöldségkultúrákban is gondot okozhat. A csapdák napi 10-20-as egyedszámban fogják a káposzta, a C-betűs, a gamma, a felkiáltójeles, a vetési és a gyapottok bagolylepkéket.

Még megvédhető a napraforgó, elkerülhető a burgonyavész

2018. május 30. 07:19

A hetek óta tartó nyárias időjárás hatására minden növény fejlődése a megszokottnál jóval előrébb tart.

Elhúzódik a repcedarazsak rajzása

2019. augusztus 27. 09:46

Az amerikai kukoricabogár populáció erőteljesen lecsökkent, már kevés vándorló bogarat lehet látni, viszont több térségben emelkedett a gyapottok bagolylepke egyedsűrűsége.