Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

A mikrobák szerepe a talajszerkezet kialakításában

A mikrobák szerepe a talajszerkezet kialakításában

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. A fő probléma az, hogy a talajélet egyre silányabbá válik, ennek következtében sérül többek között a tápanyagszolgáltató képesség és fogyatkozik a humusz.

Ezért szemléletváltásra és komplex technológiai megoldásokra lenne szükség. Ennek része többek között a minimális talajbolygatás, a kíméletes művelés, a mikrobiológiai megoldások alkalmazása.

A mikrobiológia tudományának már sikerült tisztáznia jó néhány talajbaktérium szerepét. Ismerünk nitrogénkötő, a foszfort és a káliumot a növények részére felvehető formára átalakító törzseket.

De vannak növényi hormonokat termelő és talaj- növényegészséget védő baktériumok is. A morzsás talajszerkezet kialakításáért pedig a nyálkaszerű anyagot termelő mikrobák a felelősek.

Több évtizedes kutató- és fejlesztőmunka eredményeként jöttek létre a baktériumos talajoltó készítmények és a növényi maradványok szakszerű elbontását támogató mikrobiológiai termékek. 

A következőkben a jó talajszerkezet kialakításában szerepet játszó talajbaktériumokról írunk. Ha megfelelő a talajszerkezet, akkor jó a talaj víz- és hőgazdálkodása is. A lehullott csapadék nem folyik el, megtartja a föld, illetve a viszonylag nagyobb mennyiségű víz sem okoz károkat. Kevésbé vannak a növények kitéve az aszály okozta károknak. (1. kép)

talaj

A jó talajszerkezet kialakítása

Sok baktérium nagy mennyiségben választ ki nyálkaanyagokat, ezeket exopoliszacharidoknak (EPS) nevezzük. Az EPS több hasznos funkciót lát el. Egyrészt képes sok egyedi baktériumsejtet finom biofilmként bevonni, baktériumtelepeket képezve, ezzel megóvva a sejteket a külső hatásoktól, például a kiszáradástól.

Másrészt fontos szerepet játszik a morzsalékos, jó szerkezetű talaj kialakulásában. Az exopoliszacharidok ugyanis kulcsfontosságúak az aggregátum képzésben: az aggregátumokban a nyálkaszerű anyag ragasztja össze a szerves anyag törmeléket, szilikátokat, agyag és iszap részecskéket, a baktériumokat, gombafonalakat kisebb-nagyobb aggregátummá, ezzel egyben életteret is biztosítva a mikroorganizmusok számára (1. kép).

Az EPS viszonylag nagy mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, így segít a növény vízellátásának kiegyenlítettebbé tételében. Ide tartoznak többek között: Pseudomonas, Micrococcus (Kocuria), Azotobacter, Arthrobacter fajok.

Baktériumok, gombák, humusz az aggregátum alkotói
1. kép: Baktériumok, gombák, humusz az aggregátum alkotói (mikroszkópos felvétel)

Szerves anyagok szerepe

A humusznak jelentős szerepe van a talaj termőképességének fenntartásában, hatással van a talaj szerkezetére, víz-, levegő- és hőgazdálkodására.

A humuszképződést támogathatjuk azzal, ha a növényi maradványokat nem takarítjuk be, hanem a területen marad. Szakszerű kezeléssel a szármaradványok segítik a talajszerkezet épülésének gyorsítását.

A Debreceni Egyetemen 2017-ben végzett vizsgálatok rámutattak arra, hogy homoktalajok esetében a célzott talajbaktériumos kezelés mellett a szármaradványok talajba történő keverésével jelentősen javult a talajszerkezet. A morzsafrakció aránya jelentősen megnövekedett (több mint kétszeresére) a kezeletlen talajhoz képest.

Ahogy láthattuk, a talajoltással és a szármaradványok szakszerű mikrobiológiai lebontásával nemcsak a talajszerkezet javul, hanem támogatjuk a humuszosodás folyamatát, a szén megkötését is. Így kiegyensúlyozottabbá válik a növények tápanyagellátása, egészségesebb lesz az állomány és intenzívebben fejlődik mind a gyökérzet, mind a hajtás.

Agrobio logó

Szövetséget támogató tag:

Szakmai együttműködő partnerek:

Magyar Mikrobiológiai Társaság Alapítványa

Miért kell a kén? -  Legyél profi a búza nitrogén- és kéntrágyázásában!

2024. április 19. 05:40

A nitrogén hatékony beépüléséhez megfelelő mennyiségű kénre van szükség. Ezenfelül a kén serkenti a növények növekedését, fokozza a fehérje- és a sikérképződést, az ellenálló képességet, javítja a sütőipari értéket, javítja a termésbiztonságot.

A minőségi szemlélet új lehetőséget teremt a piacon

2024. április 17. 06:40

A kalászosok specialistája, a YaraVita Gramitrel lombtrágya, mely jól illeszthető a technológiába, és a legfontosabb mezo- és mikroelemeket tartalmazza.

Tápanyagszolgáltatás és talajszerkezet-javítás: 25 éves a BioFil Kft.

2024. április 12. 15:40

Áprilisban ünnepli alapításának 25. évfordulóját a BioFil Kft. Az elmúlt két és fél évtizedben azon dolgoztak, hogy a legkorszerűbb, leghatékonyabb mikrobiológiai tápanyag-szolgáltató, illetve talajjavító termékekkel lássák el a mezőgazdasági termelőket.

Ezek a legfontosabb természetes tápanyagkiegészítők a növényeink számára

2024. április 12. 09:10

A természetes tápanyagkiegészítők és egyéb hagyományos segédeszközök alkalmazása növényeink számára nemcsak a termelési eredmények javítására, hanem a fenntartható gazdálkodásra és a környezetvédelemre is kiváló megoldást nyújthatnak.

Ezt a földet választottam III. rész

2019. szeptember 19. 04:36

Milyen földtípusok állnak rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény igényei (pl.: savanyúföld, kaktuszföld, orchideaföld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében? Megéri minden növénynek „névre szóló” földet vásárolni? Melyik fajtát helyettesíthetem egy másik típussal?

Az EU szerint a gazdálkodóknak jobban kell védeniük a talajt

2023. július 13. 08:10

A tagállamoknak először fel kell mérniük, majd ellenőrizniük kell a területükön található összes talaj egészségügyi állapotát.

Hagymás dísznövények vásárlása és ültetése

2019. október 29. 04:36

Hol és mikor érdemes beszereznünk a hagymás dísznövények hagymáit? Mire figyeljünk a hagymák vásárlásakor? Milyen mélyre helyezzük a földbe az egyes fajok esetében a hagymákat?

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?