Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom
Tápanyag-utánpótlás
Fizetett tartalom

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

Mikrobiológiai önvédelem a repcében

AGRO.bio Kft.

Az olajos növények termőterülete Magyarországon napjainkra gyakorlatilag elérte az 1 millió hektárt.

Igaz, hogy a napraforgó és a repce is jó jövedelemtermelő képességű, viszont megnövekedett vetésterületük veszélyes mértékben leegyszerűsíti és leszűkíti a vetésforgót. Ennek kézzel fogható hatása, hogy a két növény közös betegségei áttelelő képleteinek (azaz a fertőző inokulum) mennyisége megnövekszik a talajban, kiszorítva onnan a hasznos mikroorganizmusokat és megnövelve a következő termelési évek kórtani kockázatát, következményeként pedig a növényvédelem várható költségét.

Az olajos növények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás, vagy ahogyan minden termelő ismeri a szklerotínia. Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szaporító képletei, a szkleróciumok tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-15 évig is életképesek maradnak a talajban, várva a következő gazdanövény vetését a területen.

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termelés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújt segítséget a mikrobiológia technológiája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bactofil® B10-ben lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó és vízgazdálkodó képességére.

BACTOFIL® B10 ALKALMAZÁSÁNAK ELŐNYEI:

 1. Hormontermelés
  A készítményben lévő talajbaktériumok növényi hormono¬kat (auxin, gibberrelin stb.) szintetizálnak, amelyek nagymértékben segítik a repce csírázását, a gyors és egyenletes kelést. A kifejlődő mélyre hatoló sűrű gyökérzetnek köszönhetően a télállóság jelentősen növekszik. A stressz hatások elviselése javul.
 2. Tápanyagfeltárás a talajból
  A növények számára nehezen hozzáférhető a talaj ásványi szerkezetéhez kötött foszfor és káliumot oldhatóvá, valamint a növényi maradványokban lévő tápanyagokat is felvehetővé teszi. A légköri nitrogén kötésével serkenti a talaj mikrobiális folyamatait.
 3. Biokontroll hatás
  A BactoFil® törzsei a bedolgozás mélységéig a saját életterüket és saját magukat megvédik a velük versenyben lévő a repcére káros mikroorganizmusoktól (pl. szklerotínia). Ezt nevezzük biológiai önvédelemnek, más szóval biokontrollnak. A Bactofil® B10 esetében ez a Pseudomonas fluorescens és Azotobacter vinelandii törzsek intenzív, ún. sziderofor termelését jelenti.
 4. Talajszerkezet javulás
  Második-harmadik év használata után talajszerkezet javulást eredményez, amely a talaj vízmegtartó képességének javulásában, jobb művelhetőségében figyelhető meg.

A Bactofil® B10 1 l/ha -os dózisban alkalmazható, AKG-ban engedélyezett termék. Azokon a területeken, ahol a repce előtt 2-3 évvel napraforgót vagy repcét termesztettek, érdemes a vetés előtt 1 l/ha Bactofil® B10 + 1 kg/ha TrichoMax kombinációval talajoltást végezni.
A Trichoderma harzianum hasznos gombát tartalmazó TrichoMax mikrobiológiai készítmény biokontroll hatásával biztosítja a gyökérkörnyezet egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

A mikrobiológia tudománya tényként kezeli a fentiekben leírt eszközöknek és folyamatoknak a meglétét, amelyeket a repce termesztéstechnológiájába integrálva mérsékelhető a termést kockáztató tényezők hatása.

Az AGRO.bio termékpárjai kedvező hektárköltséggel kaphatók a 2018-as szezonban. A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra.

A sokoldalú kalcium: érdemes-e kukoricának adni?

2019. október 13. 08:57

Mivel a kalcium mozgása korlátozott a növényben, a kalciumtáplálás kritikus jelentőségű lehet dinamikus fejlődési szakaszokban, de fontos a megfelelő növényegészségi állapot fenntartásában a növény egész élete folyamán. A kalciumion a talaj legmeghatározóbb kationja, számos pozitív hatást gyakorol szerkezetére, minőségére.

Tervezés-beszerzés-kijuttatás, avagy indul a következő műtrágyázási szezon

2019. július 12. 11:29

Jelenleg mindenki a repce és a kalászosok betakarításra készül, de ezzel párhuzamosan már el kell kezdeni tervezni a következő időszakra szükséges műtrágyák beszerzését, tervezését.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

Precíziós nitrogénkijuttatás az amerikai kukoricaövezetben

2019. május 16. 10:17

A rossz minőségű területeken a műtrágyázást el kell kerülni, amelyeket gazdasági szempontból is inkább megéri természetvédelmi gyepekként hasznosítani, vagy évelő bioenergia növények termesztésére fordítani.

Megjelent: A nagy hozamok a mélyben gyökereznek

2018. augusztus 22. 11:22

Ingyenesen letölthető, gyakorlatias szakkönyv a RAPOOL kiadásában, amelynek fókuszában a repce ideális gyökérrendszerének kialakítása áll.

Kiváló lesz a szójatermés Európában - Olajnövény-piaci jelentés

2018. október 23. 17:00

Szójában a tavalyinál 3 százalékkal jobb hozam (2,8 tonna/hektár) mellett 2,7 millió tonna uniós termésre van kilátás.

Jól bevált megoldások a repce posztemergens gyomirtására

2019. szeptember 20. 12:03

Bízunk benne, hogy a termékeink ebben a repce gyomirtási szezonban is bizonyítani fogják hatékonyságukat.

A sárgarozsda és a kabócák is megjelentek a Tolna megyei táblákon

2018. január 29. 07:45

Ha nem változik az időjárás februárban, a gazdálkodók komoly növényvédelmi kihívások elé nézhetnek az idei szezonban.