Talajélet
Fizetett tartalom

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

Tudta-e, hogy már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák? Ezek a mikrobák kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a növények stressztűrésében – épp ezért kiemelten fontos a talajoltás szerepe a fenntartható növénytermesztésben.

A természet gondoskodik róla, hogy az utód is életképes legyen. Már a magokban is megtalálhatók hasznos baktériumok, amelyek jelentős szerepet játszanak a növények fejlődésében és tápanyagfelvételében.

Amikor a mag kicsírázik, ezek a baktériumok együtt szaporodnak a növénnyel, és főként a rizoszférában találhatók (például Azospirillum és Pseudomonas fajok). E baktériumok nemcsak tápanyagokat szabadítanak fel a talajból, hanem javítják a vízfelvételt, és védelmet nyújtanak a kórokozók ellen is, már a csírázás kezdeti szakaszában előnyt biztosítva a növény számára.

Számos kísérleti eredmény alátámasztja, hogy a természetes baktériumoktól mentesített, sterilizált magok kevésbé fejlődnek jól. Publikációk igazolják, hogy a sterilizált magok csírázása lassabb, fejlődésük pedig korlátozottabb, mivel a mag sterilizálása során a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is eltávolítják.

Ugyanakkor a kémiai csávázószerek, a gombaölők és más magkezelési eljárások szintén káros hatással lehetnek a mag természetes mikroflórájára, amely kulcsszerepet játszik a növények tápanyagfelvételében és fejlődésében.

Ezért is kiemelkedő fontosságú a mikrobiális talajoltás alkalmazása, amely segít helyreállítani a hasznos mikroorganizmusok állományát.

A magokban is megtalálhatók a hasznos mikrobák

A magban lévő mikrobáknak köszönhetően intenzív a csírázás

Tudta-e, hogy növelik a cinkfeltáró baktériumok a növények stressztűrő képességét?

A növények stresszhelyzetben, például hőség, szárazság esetén fokozottan termelik az etilént. Az etilén szabályozza a növényi sejtek öregedését, levélhullást, hatására például elindul a hervadás, lekonyulnak a levelek.

Ez a reakció a növények védekezési mechanizmusa, amely segít minimalizálni a további károsodást és megőrizni a létfontosságú víz- és tápanyagtartalékokat. Ha megfelelő a cinkellátás a cinkfeltáró baktériumoknak (például Pseudomonas, Bacillus fajoknak) köszönhetően, akkor csökken a stresszetilén termelés, tehát kevésbé lesz erős a válasz (levélhullással, hervadással) a növény részéről a stresszhelyzetekre.

A cinkhiány viszont fokozza az etiléntermelést, így súlyosbíthatja a stresszválaszt és a növények állapotát. A talajoltással cinkfeltáró baktériumokat is juttatunk a növény számára.

A vízhiány esetén növekedik a stresszetilén termelődés, ez a hervadási tüneteket erősíti

Szakmai együttműködő partnerek:

Még vethet – őszi zöldítési ötletek

2025. október 5. 14:10

A zöldítés ősszel is értékes: gyors kelésű vagy télálló növényekkel biztosíthatjuk a talaj egészségét tavaszig.

A lomb „második élete”: így segít a fa gyökereinek

2025. szeptember 23. 13:10

A lehullott falevelek nem szemét, hanem értékes mulcs. Megmutatjuk, hogyan segíti a fák egészségét, ha a törzs körül helyesen használjuk.

Fakéreg vagy lomb? A legjobb mulcsok ősszel

2025. szeptember 19. 09:10

Nem mindegy, mikor, mivel és mennyit mulcsozunk ősszel – a kiskerti siker kulcsa a helyes rétegvastagság és anyagválasztás.

Másodvetés a városban: új élet az elfeledett földeken

A kihasználatlan városi foltok zöld szigetté válhatnak: másodvetéssel talajt védünk, élőhelyet teremtünk, közösséget építünk.

Baktériumkészítményekkel a precízebb és fenntarthatóbb gazdálkodás irányába

2019. január 30. 11:08

Nincsen más lehetőség, mint előre menekülni. Ezt vallja idősebb és ifjabb Petrohay György, akik a Velencei-tó közelében, Seregélyes határában gazdálkodnak.

Baktériumtrágyák tavaszi használata

2018. március 22. 19:18

Sipos János kérdése: Olvasom a baktériumtrágyák ajánlásait, de nem találtam útmutatót tavaszi használatra gabonában, állományban. Kezdő vagyok, kipróbálnám. Hallottam jó és rossz véleményt is.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A szármaradványban rejlő értékek

2019. augusztus 14. 08:38

A talajművelés sikere az időzítésen, az agrotechnikai eljárásokon és a megfelelő talajéleten múlik. Ahhoz, hogy jelentősebb mennyiségű szerves anyag kerüljön a termőföldbe, a tarlómaradványokat is a talajba kell forgatni, de a szármaradványok csak mikrobák segítségével képesek lebomlani.