Talajélet
Fizetett tartalom

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

Tudta-e, hogy már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák? Ezek a mikrobák kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a növények stressztűrésében – épp ezért kiemelten fontos a talajoltás szerepe a fenntartható növénytermesztésben.

A természet gondoskodik róla, hogy az utód is életképes legyen. Már a magokban is megtalálhatók hasznos baktériumok, amelyek jelentős szerepet játszanak a növények fejlődésében és tápanyagfelvételében.

Amikor a mag kicsírázik, ezek a baktériumok együtt szaporodnak a növénnyel, és főként a rizoszférában találhatók (például Azospirillum és Pseudomonas fajok). E baktériumok nemcsak tápanyagokat szabadítanak fel a talajból, hanem javítják a vízfelvételt, és védelmet nyújtanak a kórokozók ellen is, már a csírázás kezdeti szakaszában előnyt biztosítva a növény számára.

Számos kísérleti eredmény alátámasztja, hogy a természetes baktériumoktól mentesített, sterilizált magok kevésbé fejlődnek jól. Publikációk igazolják, hogy a sterilizált magok csírázása lassabb, fejlődésük pedig korlátozottabb, mivel a mag sterilizálása során a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is eltávolítják.

Ugyanakkor a kémiai csávázószerek, a gombaölők és más magkezelési eljárások szintén káros hatással lehetnek a mag természetes mikroflórájára, amely kulcsszerepet játszik a növények tápanyagfelvételében és fejlődésében.

Ezért is kiemelkedő fontosságú a mikrobiális talajoltás alkalmazása, amely segít helyreállítani a hasznos mikroorganizmusok állományát.

A magokban is megtalálhatók a hasznos mikrobák

A magban lévő mikrobáknak köszönhetően intenzív a csírázás

Tudta-e, hogy növelik a cinkfeltáró baktériumok a növények stressztűrő képességét?

A növények stresszhelyzetben, például hőség, szárazság esetén fokozottan termelik az etilént. Az etilén szabályozza a növényi sejtek öregedését, levélhullást, hatására például elindul a hervadás, lekonyulnak a levelek.

Ez a reakció a növények védekezési mechanizmusa, amely segít minimalizálni a további károsodást és megőrizni a létfontosságú víz- és tápanyagtartalékokat. Ha megfelelő a cinkellátás a cinkfeltáró baktériumoknak (például Pseudomonas, Bacillus fajoknak) köszönhetően, akkor csökken a stresszetilén termelés, tehát kevésbé lesz erős a válasz (levélhullással, hervadással) a növény részéről a stresszhelyzetekre.

A cinkhiány viszont fokozza az etiléntermelést, így súlyosbíthatja a stresszválaszt és a növények állapotát. A talajoltással cinkfeltáró baktériumokat is juttatunk a növény számára.

A vízhiány esetén növekedik a stresszetilén termelődés, ez a hervadási tüneteket erősíti

Szakmai együttműködő partnerek:

Melyik föld teszi boldoggá a növényeket – és mikor csak pénzkidobás a „speciális” keverék?

2025. november 13. 16:10

Nem minden növényhez kell speciális föld. Mutatjuk, mikor elég az univerzális, és mikor hoz látványos különbséget a célzott keverék.

Ne dobjuk el! Készítsünk mulcsot falevélből

2025. november 9. 07:10

A lehullott falevél nem szemét: természetes, tápanyagdús mulcsot készíthetünk belőle, ami javítja a talajéletet.

Kincset érő humusz: így készítse el otthon!

2025. november 3. 07:10

Kert nélkül is lehet humuszt készíteni! Komposzt, giliszták vagy Bokashi – válassza ki az Önhöz illőt, és táplálja a talajt természetesen.

Savanyú vagy lúgos a talaj? Derítse ki otthon!

2025. október 31. 07:10

Nem nőnek jól a növényei? Lehet, hogy a talaj pH-ja a hibás. Tudja meg, hogyan mérheti meg pontosan, akár otthon is!

A szójatermesztés sikerének egyik fontos kulcsa a baktériumos talajoltás

E lapszámban adjuk közre a NÉBIH és a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezetének közös szója vizsgálatának, eddig még nem publikált tavalyi eredményeit.

"Egyre jobbak a talajaim" - Villáminterjú Szécsi Zoltán vízilabdázóval

2018. március 14. 13:47

Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk négy éve gazdálkodik, hatvan tehene van és foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel is.

Talajélet Videó

Miért hagyja veszni talajának termőképességét?!

2021. október 7. 09:05

A szántóföldi termesztés kockázatossága évről-évre folyamatosan nő a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok miatt.

A savanyú, a normál és a lúgos

2018. március 8. 09:36

A Terragro Kft. termékei nemcsak a növény, hanem a talaj szempontjából is jótékony hatásúak.

Talajélet Videó