Talajélet
Fizetett tartalom

Tudományos érdekességek a növények és a mikrobák kapcsolatáról

Tudta-e, hogy már a magokban is ott vannak a hasznos mikrobák? Ezek a mikrobák kulcsszerepet játszanak a csírázásban, a tápanyagfelvételben és a növények stressztűrésében – épp ezért kiemelten fontos a talajoltás szerepe a fenntartható növénytermesztésben.

A természet gondoskodik róla, hogy az utód is életképes legyen. Már a magokban is megtalálhatók hasznos baktériumok, amelyek jelentős szerepet játszanak a növények fejlődésében és tápanyagfelvételében.

Amikor a mag kicsírázik, ezek a baktériumok együtt szaporodnak a növénnyel, és főként a rizoszférában találhatók (például Azospirillum és Pseudomonas fajok). E baktériumok nemcsak tápanyagokat szabadítanak fel a talajból, hanem javítják a vízfelvételt, és védelmet nyújtanak a kórokozók ellen is, már a csírázás kezdeti szakaszában előnyt biztosítva a növény számára.

Számos kísérleti eredmény alátámasztja, hogy a természetes baktériumoktól mentesített, sterilizált magok kevésbé fejlődnek jól. Publikációk igazolják, hogy a sterilizált magok csírázása lassabb, fejlődésük pedig korlátozottabb, mivel a mag sterilizálása során a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is eltávolítják.

Ugyanakkor a kémiai csávázószerek, a gombaölők és más magkezelési eljárások szintén káros hatással lehetnek a mag természetes mikroflórájára, amely kulcsszerepet játszik a növények tápanyagfelvételében és fejlődésében.

Ezért is kiemelkedő fontosságú a mikrobiális talajoltás alkalmazása, amely segít helyreállítani a hasznos mikroorganizmusok állományát.

A magokban is megtalálhatók a hasznos mikrobák

A magban lévő mikrobáknak köszönhetően intenzív a csírázás

Tudta-e, hogy növelik a cinkfeltáró baktériumok a növények stressztűrő képességét?

A növények stresszhelyzetben, például hőség, szárazság esetén fokozottan termelik az etilént. Az etilén szabályozza a növényi sejtek öregedését, levélhullást, hatására például elindul a hervadás, lekonyulnak a levelek.

Ez a reakció a növények védekezési mechanizmusa, amely segít minimalizálni a további károsodást és megőrizni a létfontosságú víz- és tápanyagtartalékokat. Ha megfelelő a cinkellátás a cinkfeltáró baktériumoknak (például Pseudomonas, Bacillus fajoknak) köszönhetően, akkor csökken a stresszetilén termelés, tehát kevésbé lesz erős a válasz (levélhullással, hervadással) a növény részéről a stresszhelyzetekre.

A cinkhiány viszont fokozza az etiléntermelést, így súlyosbíthatja a stresszválaszt és a növények állapotát. A talajoltással cinkfeltáró baktériumokat is juttatunk a növény számára.

A vízhiány esetén növekedik a stresszetilén termelődés, ez a hervadási tüneteket erősíti

Szakmai együttműködő partnerek:

Tényleg növeli a pocokkártétel kockázatát és súlyosságát a talajbolygatás elhagyása?

2025. április 5. 08:10

A csökkentett mértékű talajbolygatás legnyilvánvalóbb előnyei mellett, a károsítók fennmaradásának megnövekedett kockázata mindig felmerül.

A baktériumos talajoltásról

2025. március 4. 08:10

Egyes kutatások szerint a talajbaktériumok száma mintegy ezerszer kevesebb, mint az optimális állapot.

A talajkímélő gazdálkodásról készült hasznos videósorozat, gyakorlati tapasztalatokkal

2025. február 26. 16:10

A fenntartható talajkezelési módszerek segítenek megőrizni a biodiverzitást, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és javítani a vízgazdálkodást.

Biogazdálkodás, regeneratív gazdálkodás: ne keverjük a fogalmakat

2025. február 12. 14:40

Nyilvánvalóan minden alternatívnak számító termesztési módozat esetében törekedni kell a termesztés gazdaságosságára.

Rabul ejtették a talajbaktériumok – Beszélgetés Nemere István íróval a Földbarát című könyvéről

2018. március 1. 10:27

"Olyan dolgok derülnek ki a könyvből, mint például az, hogy a bacik és a növények odalent egymás között kommunikálnak, és mindenféle állapotokról tudósítják a többieket."

Baktériumtrágyák tavaszi használata

2018. március 22. 19:18

Sipos János kérdése: Olvasom a baktériumtrágyák ajánlásait, de nem találtam útmutatót tavaszi használatra gabonában, állományban. Kezdő vagyok, kipróbálnám. Hallottam jó és rossz véleményt is.

Számoljon le a szármaradványokkal!

2018. február 23. 08:40

A kultúrnövények termesztése során a termés mellett jelentős mennyiségű gyökér- és szármaradvány is keletkezik.

Mikrobiológiai készítmények hatékonysága - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (IV. rész)

2018. március 18. 19:05

A mikrobiológiai készítmények hatékonysága: a nitrogénkötés, a tápanyagok mobilizálása, a szervesanyag-gazdálkodás és a talajszerkezet-javítás.