Mellbevágó jelentés a parlagfűről és más inváziós fajokról

2023. szeptember 17. 07:10

Az inváziós fajok behurcolása és terjedése világszerte a biodiverzitás csökkenésének egyik legfőbb okozója.

A zöldfelületek állapota közegészségügyi kérdés

2023. szeptember 16. 11:10

A nemzetközi szakirodalomban évente megjelenő 40-50 eredeti közlemény vizsgálja a zöld környezet jelentőségét. A kutatások alátámasztják a zöldfelületek kedvező hatását a lakosságra városokban és a városokon kívül egyaránt. A témával kapcsolatos legfontosabb gondolatait Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője osztotta meg velünk.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

A tojást vissza kellene hozni a reggeli étkezésekbe – vagy még mindig ez a felelős a rossz koleszterinszintért?

2023. szeptember 11. 09:40

A benne lévő cink, B-vitamin és jód hozzájárul ahhoz, hogy legyőzzük a fáradtságunkat. A magzat agyfejlődése szempontjából igen fontos a fogyasztása, az egészséges testsúly fenntartásában is szerepet játszik. Kitalálták melyik élelmiszer „felelős” mindezért? Ez bizony nem más, mint a tojás.

Növényi eredetű élelmiszernek nem lehet hústermék nevét adni

2023. szeptember 10. 17:10

A növényi alapú fehérje globális piaca az elmúlt években meredeken emelkedett, elsősorban a környezetbarát és egészséges élelmiszerek iránti kereslet növekedése miatt.

Van ólom a csapvizemben? Most pontos lakcím alapján megnézheti

2023. szeptember 8. 15:10

Habár nem ebben az évben készítette el a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGy) a „Nyitott laboratórium” nevet viselő országos ivóvízminőség felmérését, de annak eredményei mai napig érvényesek, sőt valószínűleg napról napra több fogyasztót érintenek.

Az ukrán gabonák növényvédőszer-maradványai a lisztekbe is átkerültek?

2023. szeptember 8. 09:40

Mivel nemrégiben peszticideket találtak ukrán gabonaszállítmányokban, ezért most a legnépszerűbb boltokban kapható búza finomlisztek növényvédőszer-maradvány tartalmát vizsgálták meg Csehországban és Szlovákiában.

Hal nélkül készül a vegán halászlé – de hogyan?

2023. szeptember 7. 07:10

Nem is akárhol, hanem azon a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon ért el arany minősítést két vegán hobbiszakács, amely hazánk egyik legrangosabb gasztronómiai rendezvénye. Dér Lilla és Gyarmati Dorka, a két versenyző nem meglepő módon hal nélkül készítette el a hallevet. Mielőtt azonban a némileg „unortodox” receptet ismertetnénk, merüljünk el kicsit a hagyományos levekben.

Fontos dolog derült ki az almáról és a flavonoidokról

2023. szeptember 6. 15:10

Mint azt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet legutóbbi prognózisában hírül adta, az idei évben mintegy 500-550 ezer tonna közötti almatermést várhatunk, amelyből 100-120 ezer tonna az étkezési alma. A fajták összehasonlításában is kiegyensúlyozottnak tűnik a termés és a gyümölcsméretek igen kedvezően alakulnak. Minden adott tehát, hogy a napi egy almánk meglegyen.

Ennyi mindenre jó az ecet

2023. szeptember 5. 10:10

Egyre több kutatás foglalkozik az ecet esetleges jótékony hatásaival. Abban ez esetben, ha úgy döntünk, hogy nem csupán salátáinkon látjuk szívesen, akkor viszont különösen nem mindegy, hogy természetes úton, vagy ipari körülmények között előállított változatát fogyasztjuk.