A gubacsokról, 2. rész – Gubacsokozó vírusok, baktériumok

2025. február 4. 11:10

A gubacsok előfordulását szinte minden növénycsoportban kimutatták, egyik kategória sem teljesen mentes tőlük.

Inszekticides csávázással javítható a termelékenység

2025. január 31. 08:10

A csávázási technológiák alkalmazása elengedhetetlen ahhoz, hogy a termesztett növényeket már a korai fázisban megvédhessék a jelentős gazdasági károkat, terméskiesést okozó kórokozóktól és kártevőktől.

Hamuszürke szárkorhadás, a szemes cirok veszedelmes betegsége

2025. január 30. 09:40

Sok gazdálkodó még napjainkban is egyértelműen aszálykárnak véli a hamuszürke szártőkorhadás okozta károkat.

Itt a második hullám, újra kártevők támadják a repceállományokat

2025. január 29. 14:10

A repce szárának, levélnyeleinek belsejében károsító ormányosbogarak imágói már január folyamán érzékelik az időjárás melegebbre fordulását.

A mezei pocok még mindig problémát okoz

2025. január 28. 14:40

A mezeipocok-populáció mérete az idei év tavaszán összességében némileg kisebb, mint az elmúlt év első hónapjaiban.

A kukorica és az aflatoxin

2025. január 28. 07:10

Problémát jelent, hogy a növényállományt a mikotoxinokat termelő gyengültségi (diszpozíciós) kórokozók is jóval könnyebben támadták meg.

A gubacsokról, 1. rész – Bevezető, tudománytörténet, álgubacsok

2025. január 24. 13:10

A gubacsképződés folyamatai sok szempontból bonyolultak, részben feltáratlanok és sokszor ellentmondásosak.

Eltérő alapművelések és állománypermetezések hatása a kukorica növényegészségügyi állapotára

2025. január 23. 08:10

A mikotoxikózisokat előidéző mikrogombafajok főként a legyengült, sérült és stressz által sújtott növényeket támadják sikerrel.

Ismét megrendezi 37. Növényvédelmi Szakemberek Továbbképzését a KITE Zrt.

2025. január 21. 13:40

A résztvevők fórumokon kérdezhetnek és izgalmas kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt, valamint szakértőkkel konzultálhatnak a legfontosabb kérdésekről.

Nemkívánatos dolgok a betárolt gabonában

2025. január 21. 07:10

Vannak olyan kórokozók a gabonákban, amelyek jelenléte életveszélyes helyzeteket okozhat a beszennyezett termény fogyasztása révén.