Lehet-e tervezni a torma csípősségét?

2022. február 12. 10:36

A torma csípősségéért felelős hatóanyag egy nagyon jó gombaölő szer is, ezen sokkal relevánsabban lehet megvizsgálni a növény-gomba interakciót, mint a sztenderd modellnövények esetében.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

Pattogatni való kukorica: ipari zöldségnövény szántóföldi vetésforgóban

2022. február 11. 05:36

A szakma „netflixes” időszaknak nevezi azt, ami a koronavírus-járvány alatt bekövetkezett, az emberek otthon maradtak, sorozatokat néztek, és popcornt pattogtattak otthonaikban.

Kisalagutas fóliatakarás a zöldségtermesztésben

2022. február 1. 14:37

A gyakorlati termesztésben elsősorban a görög- és sárgadinnye, étkezési paprika, cukkini, spárgatök és a csemegekukorica intenzív termesztésénél alkalmazunk kisalagutas takarást.

A zöldborsó integrált növényvédelme, II. rész: kártevők elleni védekezés

2022. február 1. 09:37

Ahogy az első részben a gyomszabályozás kapcsán már kitértem rá, itt is nagyon fontos megemlíteni az integrált szemléletű növényvédelmet, mellyel a környezetre gyakorolt káros hatásokat és a költségeinket is hatékonyan csökkenthetjük.

Káposztafélék fajtaválasztásának lehetőségei a korlátozódó kémiai növényvédelem mellett - A káposztafélék magyarországi helyzete

2022. január 27. 08:43

A káposztafélék jelenleg hazánkban a nagyobb felületen termesztett zöldségfélék közé tartoznak, összes termesztőfelületük az utóbbi években 4000 ha körül mozog. Ennek közel 50%-át teszi ki a fejeskáposzta, a sorban őt követi a kelkáposzta, a karfiol, a karalábé és a vöröskáposzta, majd jelentősen kisebb felülettel az egyéb fajok, ilyen a brokkoli és a kínai kel, melyekkel kapcsolatos termesztési kedve évről évre nő.

A zöldborsó integrált növényvédelme, I. rész: gyomszabályozás

2022. január 20. 16:21

A zöldborsó (Pisum sativum L.) hazánkban jelentős zöldségnövény, főleg feldolgozásra a konzerviparnak termelnek, de friss fogyasztásra és kiskerti termelésre is találhatók fajták a piacon. A termőterülete sajnos csökkenőben van az elmúlt években, de még így is jelentősnek számít a közel 15 ezer hektárral.

Nyáron sok, télen kevés – téli, fényhiányos időszak és következményei a zöldséghajtatásban

2022. január 20. 13:45

Justus von Liebig (1803-1873) a mezőgazdasági kémia egyik alapítója, aki rendszerbe foglalta a szerves kémiát, és megalkotta a mai napig is helytálló Minimumtörvényt, amit Dobeneck, ugyancsak német tudós, hordó formájában, jól érthető módon szemléltetett. Lényege: a minimumban lévő élettényező határozza meg a növénytermesztésben a termésmennyiséget. Ez igaz az általuk vizsgált növényi tápanyagokra, de helytálló az többi élettényezőkre is (fény, hő, víz). Azóta már azt is tudjuk, hogy nemcsak a minimumban lévő, de a káros maximumot is elérő tényezők is limitálhatják a termést.

Segítség a kápia paprika termesztéséhez

2022. január 20. 12:35

A szélsőséges időjárási viszonyok között egyre nagyobb problémát jelent a növényeket érő hőstressz és intenzív besugárzás, ami napégést, valamint a termés mennyiségének és minőségének csökkenését eredményezi. E hatások kiküszöbölését segítik a különböző színű árnyékoló hálók, ám hogy melyik szín hogyan befolyásolja a kápia paprika termesztését, azt Ambrózy Zsuzsanna, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fiatal kutatója vizsgálta meg részletesen.