16℃ 8℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Egyéb szakmai közlemények

Borítékolható a siker: megszületett Magyarország (Új) Nemzeti Atlasza

Agrofórum Online

Az „újszülöttről”: 3,5 kg, 43x31 cm, ami a küllemet illeti. A tartalom példaértékű. Amit ma a Kárpát-medencéről tudni lehet, azt a Természeti Környezet címet viselő Atlaszban megtalálja az érdeklődő.

Szeptember 27-dikén mutatta be a kötet főszerkesztője, Kocsi Károly akadémikus  – a függelékeivel együtt 187 oldalas művet – az MTA Nagytermében.

Köszöntőjében Lovász László az MTA elnöke méltatta a szerzők, a szerkesztők, és a munka oroszlán részét vállaló Kocsis Károly professzor munkáját.

Örömmel nyugtázta, hogy az MTA adhatott otthont az Atlasz sajttónyilvános bemutatójának, ahol a média képviselői mellett a kötet szerzői és az érdeklődők nagy száma színültig megtöltötte az előadótermet.

 

 

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere hozzászólásában kiemelte, hogy ez a Nemzeti Atlasz minden magyar emberhez szól, bárhol éljen is. Az EMMI ezért is támogatta a kötet megjelenését, amelyet a határon túli magyar iskolákba is eljuttatnak, hogy a feltörekvő nemzedékben megerősödjön a magyarságtudat, az összetartozás és összetartás nemzet megtartó ereje.

Gratulált az igényes mű szerkesztőinek és a szerzőinek, nemkülönben a kiadónak, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetnek

A kiadvány az MTA és a Kormány együttműködésében valósult meg, kezdte előadását Kocsis Károly akadémikus, aki az előzményeket és jelenlegi Atlasz megjelenésének munkálatait, körülményeit ismertette.

Legutóbb 1989-ben, a rendszerváltozás előtti pillanatban hagyományosan kormányzati támogatással jelent meg Magyarország Nemzeti Atlasza (MNA). Az atlasz elkészítését akkor is a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezte, még Szentágothai János elnöksége alatt 1983-ban.

Most Lovász László elnöksége alatt 18 szerkesztő, 140 fejezetszerző, 219 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat szakmai és nyelvi lektor munkájának eredményeként készült el az új kiadás, amelynek első kötetét mutatta be.

Újdonságot jelent, hogy az MNA 2018-tól megjelenő kötetei nem csupán Magyarországra, hanem a Kárpát-medencére és annak szomszédságára (a Kárpát-Pannon-térsége) – tehát 12 ország kb. félmillió négyzetkilóméternyi területére és 34 ezer településére – vonatkozóan mutatják be a természet, a társadalom és a gazdaság térszerkezetét.

A munkában számos kormányzati szerv, háttérintézmény és egyetem vett részt.

Az először hatezer példányban megjelent kiadvány nyomdaköltségeit az EMMI vállalta, és terjesztését is támogatja. Háromezer kötet a tárca közreműködésével jut el a hazai és a határon túli magyar tannyelvű közép- és felsőoktatási intézményekhez.

A most a bemutatott első kötet után 2019-20-ra tervezik a Társadalom és 2021-re a Gazdaság címet viselő Nemzeti Atlaszok kiadását.

Végül köszönetet mondott valamennyi szerzőnek, lektornak, munkatársnak és nyomdatechnika kivitelezőinek az igényes munkáért.

A hagyományos nyomtatott forma mellett a mű az atlasz honlapján www.nemzetiatlasz.hu teljes terjedelmében szabadon hozzáférhető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A Föld 4 legellenállóbb növénye: a túlélés mesterei

2025. október 29. 07:10

Feltámadás, vízgyűjtés, ezeréves élet: négy növény, amely újradefiniálja a túlélés fogalmát.

A világ 3 legdrágább virága: a természet luxuscikkei

2025. október 23. 07:10

A virágpiac csúcsa: három olyan virágfajta, amely ritkaságával és értékével is lenyűgöz – és nem mindig kapható pénzért.

Poloskák a lakásban – mit tehetünk ellenük?

2025. október 22. 07:10

Ősszel és tavasszal egyre gyakrabban jelennek meg a poloskák a lakásainkban. De mit tehetünk, hogy ne váljanak állandó lakótársainkká?

Ehető a bükkfa termése?

2025. október 20. 14:12

Tudta, hogy mókusok télen is raktározzák a bükkdiót? De embernek mikor és hogyan biztonságos fogyasztani? Olvassa el szakmai áttekintésünket!