Egyéb szakmai közlemények
Egyéb szakmai közlemények

Hátunkra vett szép kötelességek

Hátunkra vett szép kötelességek

Agrofórum Online

Szükség van arra, hogy egyre több fiatal ismerje fel a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket és szép kötelességeket.

Hazánk kimagasló adottságokkal rendelkezik a magas színvonalú, sikeres állattenyésztéshez. Birtokunkban van őseink megannyi hagyománya és tapasztalata, melyet az új kor agrárszakemberei kiválóan ötvöznek a legfrissebb, tudományos alapokon nyugvó technológiai fejlesztésekkel. Mindenekelőtt, amint a lenti Ars poetica részlet is írja, az a feladatunk, hogy folyton, töretlenül, a teljességre törekedve tanuljunk. Csak így válhat hasznukra a tudás, így adható tovább a tudomány.

A világunkban csak a változás állandó, mi is alakítjuk a környezetünket, de a környezetünk is formál minket, és nekünk egyre inkább szükségünk van minden tudásunkra, ahhoz hogy alkalmazkodni tudjunk ezekhez a körülményekhez. A hosszú távú előrejelzések azt mutatják, hogy az élelmiszer előállítással foglalkozókra hamarosan egyre több feladat vár. A FAO előzetes jelentése szerint 2025-re a globális hústermelés 131 millió tonna lehet, ami a 2013-2015-ös átlaghoz képest 12 százalékos emelkedést jelentene, hasonló mértékű növekedést várnak a fogyasztási adatoktól is.

Ahhoz, hogy ezt a folyamatosan növekvő igényt ki tudjuk szolgálni, céltudatos, lelkiismeretes, előre mutató tenyésztői munka szükséges.

Tudatosítani kell az emberekben, hogy vidékiek és városiak számára egyaránt mekkora lehetőségeket nyújt a hazai termékek használata, és ezzel a magyar mezőgazdaság fejlődése. Mindenkinek egyenként szívügyének kell éreznie a hazai mezőgazdaság sorsát, hiszen minden hetedik munkahely közvetve vagy közvetlenül az agráriumhoz kapcsolódik.

Nem utolsó sorban pedig nekünk kell biztosítani a hátteret és a szemléletet ahhoz, hogy a jövőben is egészséges, értékes élelmiszer kerülhessen minden család asztalára. Ehhez szükség van arra, hogy egyre több fiatal ismerje fel a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket és szép kötelességeket.

Ez a Mi közös célunk, a fiatal agrárszakemberek legfontosabb feladata.

„A kis-tudás veszélyes, hosszan idd,
Vagy ne is idd Múzsák forrásait:
Kortyolgatástól kótyagos leszel,
De húzd meg jól, s kijózanít e szer.”

(Alexander Pope)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Átadták a GOF Hungary Kft. terménytisztító és -szárítóüzemét Dunaföldváron

2024. június 19. 17:10

A GOF Hungary Kft. idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Új terménytisztító és -szárítóüzemének májusi átadó napján Nagy István agrárminiszter kiemelte: az agrárkormányzat célja a korszerűsítési elképzelések támogatása.

Fontos változás, mostantól a fiatalok könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz

2023. július 13. 11:40

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tejsavó csalogató hatású a csigákra

2023. április 24. 13:07

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet jogelődjében végzett csapdázási kísérletek bizonyították a vegyszermentes módszer hatékonyságát. Kiderült, a meztelencsigák ellen kiválóan védekezhetünk tejsavóval.

A környezetvédelem is kiemelt téma a megújult halászattörténeti kiállításon

2022. szeptember 16. 14:34

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások.

Az Agrárminisztérium új állattenyésztési törvényt fog megalkotni

2018. május 30. 12:54

Az agrárminiszter hangsúlyozta: "erős magyar mezőgazdaság nincs erős, szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül".

Magyar befektetésből vietnámi baromfi

2018. július 9. 06:39

A magyar Mastergood Kft. és helyi partnere befektetésével épülhet meg Vietnámban egy baromfitenyésztési üzem.

Nagy a verseny az állattenyésztési ágazatban is

2018. szeptember 28. 10:53

Az emberiség több húst, fehérjét igényel, nagy a verseny e szükségletek kielégítéséért, ugyanakkor az európai állattenyésztők erősebb kötöttségekkel szembesülnek, mint bárhol a világon élő konkurenseik.

Állatorvosok, figyelem! Leállt az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszer

2023. január 18. 13:42

Értékelve a tavalyi év tapasztalatait több újítást is bevezet a Nébih az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben.