Életmód

Miért érdemes kihagyni a tehéntejet a reggeli kávéból?

Agrofórum Online

Van, aki allergiás a tehéntejre, de kecsketejet fogyaszthat. Vajon miben különbözik az egyik tej a másiktól? Van egészségtelen és egészséges tej? Mit kéne innunk, hogy egészséges(ebb)ek legyünk?

Talán meglepőnek tűnhet, de világszerte többen fogyasztanak kecsketejet és kecsketejből készült tejtermékeket, mint tehéntejet és tehéntej-alapú készítményeket. Bár mindkét tejtermék számos előnnyel rendelkezik, az emberek jellemzően a kecsketejet részesítik előnyben.

A kecskék kisebbek, és lényegesen kevesebb takarmányt fogyasztanak, mint a tehenek, így sokkal könnyebben tarthatók. A tejet számos fejlődő országban fontos kalória- és táplálékforrásnak tekintik, a kecsketej ízét pedig a legtöbben előnyben részesítik a tehéntej ízével szemben.

Ezen túlmenően azok, akik allergiásak a tehéntejre, allergiás reakció nélkül fogyaszthatnak kecsketejből készült termékeket. Ha valaki nem laktózérzékenységben szenved, a panaszait sokszor nem kifejezetten a laktóz, hanem a kevesebb laktóz és a fehérjék különböző formái közötti különbség okozza.

A Michigan State University azt javasolja, hogy a tejérzékenységben szenvedő emberek ne mondjanak le a tejfogyasztásról, helyette teszteltessék le magukat, vajon fogyaszthatnak-e alternatív lehetőségként a tehéntej helyett kecsketejet, és ha igen, ne hagyják ki az étrendjükből. 

Most azonban lássuk, mit tartalmaz a kecsketej és a tehéntej, fej-fej mellett!

Kecsketej (1 csésze)Tehéntej (1 csésze)
Kalória168 gramm149 gramm
Fehérje9 gramm8 gramm
Zsír10 gramm8 gramm
Szénhidrátok11 gramm12 gramm
Rost0 gramm0 gramm
Cukor11 gramm12 gramm
Nátrium122 mg105 mg
Kalcium327 mg276 mg
Magnézium34,2 mg24,4 mg
Foszfor271 mg205 mg
Kálium498 mg322 mg

A kecskéből származó tejről elmondható, hogy általában sűrűbb és krémesebb, mint a tehéntej, de más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik: több tápanyagot tartalmaz, mint a tehéntej és a növényi alapú „tejtermékek” (mint például a mandula- vagy kókusztej).

További egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy könnyebben emészthető, kisebb a fogyasztását követően kialakuló tejallergia kockázata, és potenciálisan jobb hatással van a szív egészségére – olvashatjuk Nazli Turkmen „A kecsketej összetevőinek tápértéke és egészségügyi előnyei” című könyvében.

A kecsketej azért emészthető könnyebben, mert a benne lévő zsírok sokkal könnyebben emészthetőek. A kecsketej természetes módon homogenizált, ami azt jelenti, hogy állaga egyenletesebb, a zsírmolekulák kevésbé úsznak fel a tej tetejére.

A kecsketej kiváló fehérje-, kalcium-, kálium-, foszfor-, magnézium- és A-vitamin-forrás. A kecsketejnek magasabb a zsír- és kalóriatartalma, valamint több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a tehéntej. A kecsketej körülbelül 1%-kal kevesebb laktózt tartalmaz, mint a tehéntej.

A kecsketejet fogyasztó emberek általában úgy találják, hogy a kecsketejnek más íze van, mint a tehéntejnek, és emiatt szükség van egy kis időre, amíg megszokják. E furcsa íz a kecsketej feldolgozása során alkalmazott pasztőrözési módszerből származik, de nem olyan zavaró, hogy ne lehessen emiatt „átállni” az egészségesebb változatra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Stressz ellen: fekete berkenye

2024. november 11. 13:40

Az aróniabogyók kedvezően befolyásolhatják a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegség esetén.

Mennyire egészséges a koffeinmentes rooibos tea?

2024. november 7. 06:40

Gyerekek számára is biztonságos, mivel nem tartalmaz koffeint. A sportolók szívesen fogyasztják magas ásványianyag-tartalma miatt, és izotóniás sportitalként is használják.

Nem lesz zsizsikes a bab és a liszt, ha erre ügyel

2024. november 1. 08:10

Ezeket „kamra-kártevőknek” is nevezik, hiszen az elraktározott ételeket kutatják fel és teszik tönkre, hacsak idejében nem lépünk közbe.

Töltsük meg a kosarunkat ősszel a természet kincseivel!

2024. október 26. 05:40

A természet ősszel is rejt kincseket, melyek egy része a konyhaasztalra is kerülhet.

Mi az a spirulina, és miért lett ilyen kedvelt?

2023. június 7. 05:36

A klasszikus ismérve minden ebből az algából készült terméknek, hogy a spirulina az emberi szervezet számára értékes anyagokat tartalmaz.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Alternatív megoldás a műtrágya kiváltására

2023. február 1. 11:11

Az AGROmashEXPO idején nagy érdeklődés övezte az AGRITURF Zrt. szervezte „Milyen alternatív megoldásokkal lehet kiváltani a műtrágyát?” című kerekasztal beszélgetést.

Zsírcsökkentett, fehérjékben gazdag húskészítmények fejlesztésébe kezdtek Debrecenben

2023. február 2. 15:02

Egészséges, életkorspecifikus, zsírcsökkentett, rostban és fehérjében gazdag húskészítmények kidolgozásába kezd a Gulyás és Társa Kft. konzorciumi partnerségben a Debreceni Egyetemmel - jelentették be a három éves projekt nyitórendezvényén csütörtökön.