Figyelmébe ajánljuk

Miért lett ennyire menő a tökmagolaj?

Agrofórum Online

A tökmagolaj évek óta egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómiában és az egészségtudatos táplálkozás hívei körében. Nemcsak jellegzetes dióra emlékeztető íze miatt különleges, hanem tápanyagtartalma, sötétzöld színe és rendkívüli beltartalma is egyedivé teszi.

Az osztrákok már régóta „zöld aranyként” tisztelik, de hazánkban is egyre többen fedezik fel – nem csoda, hiszen a magyar tökmagolaj minősége is kiváló.

Mit tud a tökmagolaj egészségügyi szempontból?

A hidegen sajtolt tökmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, különösen omega-6 zsírsavakban, emellett jelentős mennyiségű E-vitamint, cinket, szelént és más antioxidánsokat tartalmaz. Ezek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer védelméhez, gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak, és támogatják az immunrendszer működését is.

Kiemelten fontos szerepe lehet a prosztata egészségének megőrzésében, ezért különösen ajánlják férfiaknak 40 éves kor felett. A benne található fitoszterolok segíthetnek a húgyúti panaszok enyhítésében, míg a kúraszerű fogyasztása egyes vélemények szerint még a hajhullást is mérsékelheti.

Ízélmény és felhasználás a konyhában

Karakteres, pirított-diós ízvilágú. Sötétzöld színét magas klorofilltartalmának köszönheti. Mivel hidegen sajtolt termékről van szó, hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani, hogy megőrizze értékes összetevőit. Kifejezetten ajánlott salátákhoz, hideg mártogatósokhoz, krémlevesek tetejére csorgatva vagy akár túrókrémhez keverve. A klasszikus osztrák változat szerint vaníliafagylaltra öntve is rendkívül ínyenc különlegesség.

Hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani
Hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani

Tökmagolaj-trendek és hazai lehetőségek

A nemzetközi törekvések mellett Magyarországon is erősödik a tökmagolaj előállítás és fogyasztás. A hazai gyártók jellemzően héj nélküli olajtökből sajtolják az olajat, amelyet sokszor kézműves technológiával, kisüzemi formában állítanak elő. A minőségi magyar tökmagolaj gyakran versenyez az osztrák vagy szlovén termékekkel, és egyre több vásárló ismeri fel a különbséget az ipari és a valódi, sűrű, aromás olaj között.

Érdemes mindig minőséget választani

A boltok polcain sokféle tökmagolaj található, de nem mindegy, mit választunk. A sötét üvegbe töltött, hidegen sajtolt, adalékanyag-mentes változatok jelentik az igazi értéket. Érdemes magyar termelőtől, kistermelőtől vásárolni. Ez nemcsak egészségesebb, hanem fenntarthatóbb alternatívát jelent, és még a hazai gazdaságot is támogatja.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csúnyán visszaüthet, amit a fák ültetésénél évek óta csinálunk

A klímaváltozás és az új kártevők korában a városi faállomány jövőjét a genetikai sokféleség biztosítja. Enélkül gyors összeomlás várható.

Hungarikum, amit Európa kitiltana – mi lesz a libamájjal?

2025. november 11. 11:10

A hízott libamáj előállítása régóta a nemzetközi állatvédő szervezetek célkeresztjében áll. Több ország betiltotta a kényszeretetést.

Dísznövények szerepe a városi zajcsökkentésben

A városi zajterhelés nem csak mérhető, hanem a tudatos növénytelepítéssel is mérsékelhető – ismerjük meg a mechanizmusokat!

Erdőirtásmentes termékek: fontos változások az EUDR-t illetően

2025. november 8. 05:40

Az Európai Bizottság 2025 októberében nyújtotta be a javaslatait az EUDR könnyítésével kapcsolatban.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

2021. augusztus 4. 06:51

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült.