16℃ 8℃
október 6. Brúnó, Renáta, Renátó
Figyelmébe ajánljuk

Miért lett ennyire menő a tökmagolaj?

Agrofórum Online

A tökmagolaj évek óta egyre nagyobb figyelmet kap a gasztronómiában és az egészségtudatos táplálkozás hívei körében. Nemcsak jellegzetes dióra emlékeztető íze miatt különleges, hanem tápanyagtartalma, sötétzöld színe és rendkívüli beltartalma is egyedivé teszi.

Az osztrákok már régóta „zöld aranyként” tisztelik, de hazánkban is egyre többen fedezik fel – nem csoda, hiszen a magyar tökmagolaj minősége is kiváló.

Mit tud a tökmagolaj egészségügyi szempontból?

A hidegen sajtolt tökmagolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, különösen omega-6 zsírsavakban, emellett jelentős mennyiségű E-vitamint, cinket, szelént és más antioxidánsokat tartalmaz. Ezek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer védelméhez, gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak, és támogatják az immunrendszer működését is.

Kiemelten fontos szerepe lehet a prosztata egészségének megőrzésében, ezért különösen ajánlják férfiaknak 40 éves kor felett. A benne található fitoszterolok segíthetnek a húgyúti panaszok enyhítésében, míg a kúraszerű fogyasztása egyes vélemények szerint még a hajhullást is mérsékelheti.

Ízélmény és felhasználás a konyhában

Karakteres, pirított-diós ízvilágú. Sötétzöld színét magas klorofilltartalmának köszönheti. Mivel hidegen sajtolt termékről van szó, hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani, hogy megőrizze értékes összetevőit. Kifejezetten ajánlott salátákhoz, hideg mártogatósokhoz, krémlevesek tetejére csorgatva vagy akár túrókrémhez keverve. A klasszikus osztrák változat szerint vaníliafagylaltra öntve is rendkívül ínyenc különlegesség.

Hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani
Hőkezelés nélkül érdemes fogyasztani

Tökmagolaj-trendek és hazai lehetőségek

A nemzetközi törekvések mellett Magyarországon is erősödik a tökmagolaj előállítás és fogyasztás. A hazai gyártók jellemzően héj nélküli olajtökből sajtolják az olajat, amelyet sokszor kézműves technológiával, kisüzemi formában állítanak elő. A minőségi magyar tökmagolaj gyakran versenyez az osztrák vagy szlovén termékekkel, és egyre több vásárló ismeri fel a különbséget az ipari és a valódi, sűrű, aromás olaj között.

Érdemes mindig minőséget választani

A boltok polcain sokféle tökmagolaj található, de nem mindegy, mit választunk. A sötét üvegbe töltött, hidegen sajtolt, adalékanyag-mentes változatok jelentik az igazi értéket. Érdemes magyar termelőtől, kistermelőtől vásárolni. Ez nemcsak egészségesebb, hanem fenntarthatóbb alternatívát jelent, és még a hazai gazdaságot is támogatja.

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöldtakarmány: mikor és hogyan gyűjthető?

2025. október 3. 13:10

Szabad-e csak úgy zöldtakarmányt szedni a réten? A válasz sokkal összetettebb, mint elsőre gondolnánk.

Hogyan lett a vegyészből vadvirágkirálynő?

2025. szeptember 30. 16:10

A sarkkör, Peru és a Csendes-óceán után végül a magyar vadvirágoknál kötött ki. Így született meg a Vadvirágom projekt.

Mit üzen a fákon a zuzmó megjelenése?

2025. szeptember 26. 11:10

Kóros tünet vagy ártalmatlan szépség? A fákon élő zuzmók valójában többet árulnak el a környezetről, mint gondolnánk.

Mire figyeljen a homoktövis fogyasztásánál?

2025. szeptember 25. 11:10

Immunerősítő, szépségápoló és gasztronómiai csoda – ismerje meg a homoktövis feldolgozásának titkait.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

2021. augusztus 4. 06:51

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült.