Gép-show 2022
Fizetett tartalom
Gép-show 2022
Fizetett tartalom

Precíziós műtrágyaszórók üzemeltetése

Precíziós műtrágyaszórók üzemeltetése

KITE Zrt.

A mai műtrágyaárak mellett minden apróságra oda kell figyelnünk, amivel csökkenteni tudjuk a műtrágya-hasznosulási veszteséget és növelni tudjuk a kijuttatás pontosságát. Még jobban felértékelődik a differenciált műtrágya-kijuttatás szerepe. Akkor tudjuk biztosítani a műtrágyaszórás pontosságát és költséghatékonyságát, ha kiemelten foglalkozunk a gép, a munkagép és az AMS egységek tudásának kihasználásával. A legjobb tudáskihasználást akkor érjük el, ha magas szinten ügyelünk a helyes gépüzemeltetésre.

Lassan megkezdjük a tavaszi tápanyag-utánpótlási feladatokat. Fontos, hogy olyan géppel dolgozzunk, ami hibamentes, kifogástalan műszaki állapotú.

Elsőként tisztáznunk kell, hogy mikor tekintünk egy műtrágyaszórót precíziós műtrágyaszórónak. Egyszerűen fogalmazva, minden olyan műtrágyaszóró precíziós, amely előírás-alapú kijuttatásra alkalmas.

Ha elővesszük a műtrágyaszórót a téli tárolásból, mindig mosással kell kezdeni, hiszen el kell távolítani a konzerváló anyagot a gépről és minden olyan szennyeződést, ami a téli tárolás során a gépre rakódott. Óvatosan kell a mosást végezni az elektromos csatlakozóknál és a vezérlő motoroknál, hiszen nagynyomású mosás esetén a víz behatolhat az elektromos eszközök belsejébe és akár végzetes hibát is generálhat.

Mosás után össze kell csatlakoztatni a traktorral és ellenőrizni kell, hogy minden funkció megfelelően működik-e. Az összekapcsolásnál ügyelni kell a hidraulika csatlakozások helyes bekötésére és egyes típusok esetében a kardántengely biztonságos csatlakoztatására.

Következő lépés a fizikai méretek beállítása, hiszen csak a pontosan beméretezett műtrágyaszóró képes a megfelelő szakaszvezérlésre és az előírás-alapú kijuttatásra.

Ha kiválasztottuk, hogy milyen műtrágyát akarunk szórni, akkor következik  a műtrágyaszóró leforgatása, a megfelelő röpítőtárcsa kiválasztása. Nagyon fontos, hogy minden esetben forgassuk le a műtrágyaszórót, még akkor is, ha mérleggel is fel van szerelve, hiszen csak így érhetjük el az előírásoknak megfelelő pontos dózis kijuttatását.

A leforgatáshoz szükséges egy láda és egy mérleg. Elindítjuk a leforgatást és minimum egy percig csináljuk, majd megmérjük a lefolyt műtrágyát és a kapott mennyiséget beírjuk a monitorba. Így megkapjuk a folyási tényezőt, ami a pontos adag beállításához elengedhetetlen. A röpítőtárcsát mindig a műtrágyához és a munkaszélességhez kell igazítani.

Van még egy nagyon fontos tényező, amit mindig be kell állítani, ez pedig az OptiPoint. Ez a pont fogja meghatározni, hogy a műtrágyaszóró mikor kapcsoljon ki és be a szakaszvezérlésnél, és ez alapján fogja a zónák közötti dózisváltást elvégezni.

Látható, hogy egy egyszerűnek tűnő műtrágyaszórásnál is mennyi mindenre oda kell figyelni. Ügyelni kell a traktor-munkagép kapcsolat kialakításra, a megfelelő beállításra minden egyes műtrágyatípusra, kalibrálni és dokumentálni kell, majd az elvégzett munkák adatainak ellenőrzését követően felhasználhatók a következő műveletekhez. Így tudjuk a műtrágyaszórónk maximális tudását kihasználni.

Természetesen a KITE Zrt.  elkötelezett az iránt, hogy a partnerei számára legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa, ezért minden intelligens gép és munkagép mellé gépüzemeltetési szolgáltatást nyújt. A következő szolgáltatásokkal tudjuk támogatni a hatékony műtrágyaszórást:

  • Szezon előtti gépkezelői oktatás
  • Törzsadatbázis-kialakítás
  • Szezon előtti traktor-munkagép kapcsolat kialakítás
  • Dokumentációs oktatás és beállítás
  • Telefonos segítségnyújtás
  • Szezon közbeni gép-munkagép beállítás

A gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információért látogasson el weboldalunkra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető

www.kite.hu
www.pgr.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 10.

2022. április 23. 12:03

Az a tény, hogy ez az erős gumihevederes traktor győzött, azt mutatja, hogy a résztvevők az intelligens technológiára és a lenyűgöző vonóerőre összpontosítottak.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 9.

2022. április 20. 04:37

A sorozat kilencedik fejezetében a kombájn kategória döntőseit (Claas Trion, New Holland CH 7.70, Rostselmash RSM 161), de elsősorban győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 8.

2022. április 13. 08:04

A sorozat nyolcadik fejezetében az XXL nagytraktor kategória győztesét mutatjuk be.

FARM MACHINE 2022 - Az év mezőgépe 7.

2022. április 9. 04:36

Terveink szerint a győztesekről az olvasóink számára folyamatos tájékoztatást adunk. A sorozat hetedik fejezetében a permetezőgép kategória döntőseit (Amazone DirectInject, Hardi Aeon, Horsch Leeb CS), de elsősorban a győztesét mutatjuk be.

Kulcsot adunk az anyagi biztonságához

2021. augusztus 27. 09:26

A KITE munkatársainak partnerismeretére, agrár- és műszaki szakértelmére alapozva gazdaságra szabott, egyedi biztosítási konstrukciókkal segítenek a legjobb biztosítási ajánlat megtalálásában.

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

2024. február 16. 15:10

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással nem lehetett késlekedni.

Sarazás, savazás és drónozás a talajvédelemért

2021. szeptember 24. 11:03

„Olyan, mintha saraznánk, amit minden gyerek imád, nagyon jó” - mondja Dr. Dobos Endre, miközben kezével egy nedves agyaggolyót nyom szét. Valójában ez agyagos vályog.

RANGO – szuperszelektív egyszikűirtó a KITE Zrt.-től

2022. március 18. 07:35

A 2021-es év az egyik legszárazabb év volt az elmúlt 120 évben. Az ország nagy részében elmaradt a talajok téli nedvességgel történő feltöltődése, ami a repce fejlődését is jelentősen hátráltatta. Emellett egyre nagyobb mértékben jelenik meg a gabona-árvakelés a repcetáblákban. A gyomnövényként viselkedő árvakelés elvonja a vizet a repce által táplálkozásra használt talajrétegekből, ami még jobban súlyosbítja az eddig kedvezőtlenül alakult körülményeket. Ezért kiemelkedő szerepe van a gabona-árvakelés elleni védekezésnek.