Gépészet
Gépészet

A Pöttinger Novacat A10 Cross Flow fűkasza Párizsban megkapta a „Machine of the year 2019“ elismerést

A Pöttinger Novacat A10 Cross Flow fűkasza Párizsban megkapta a „Machine of the year 2019“ elismerést

Agrofórum Online

A párizsi SIMA kiállításon a nezetközi újságírókból álló zsűri 17 kategóriában nevezte meg az év legjobb gépét.

A szálastakarmány betakarításban a Pöttinger Novacat A10 Cross Flow kaszakombináció lett a kitüntetett. Az elismerést az új technológiával érdemelte ki, amely közvetlenül a vágószerkezet mögött képes a rend egyesítésre. A keresztirányban dolgozó csiga képes a rendek mozgatására és egyesítésére, anélkül hogy kondicionálót használnánk. Ennek eredményeként komoly hajtóanyag megtakarítás érhető el. A díjat T.C. Truesdell (Head of Marketing Global), Pierre Reymann (Head of Marketing PÖTTINGER France) és Daniel Ratzberger (Head of Product Management) vette át.

Pöttinger Novacat A10 Cross Flow fűkasza

Az új fejlesztés a felhasználók igénye alapján készült, amely a rendegyesítés költséghatékonyságának növelésére irányult, egy megfelelő hátsó függesztésű kaszával. A Pöttinger cég válasza az új keresztirányú csigás szerkezet volt, amely a vágással egymenetben képes a művelet végrehajtására. A zárt kivitel csökkenti a vesztességet, a menet megtakarítás pedig a hajtóanyag felhasználást.

Az új egymenetes technológiánál a levágott anyag nem terül el a felszínen, ezáltal megakadályozza a szennyezőanyag rendbe kerülését.

Mivel elmarad a külön menetes rendegyesítés, ezért a betakarítás bálázóval vagy rendfelszedő kocsival közvetlenül végrehajtható. Viszont, ha az új géppel még egy menetet végzünk, akkor akár 13 méter széles területről készítünk egy rendet.

A Cross Flow csiga meghajtása

A Cross Flow csiga meghajtását a szélső tárcsáskaszáról egy hajtóművön, ékszíjhajtáson és kardántengelyen keresztül kapja. A nagy emelkedésű csiga folyamatosan szállítja oldalra a levágott anyagot és egyenletes rendet képez. A zárt csigaház biztosítja, hogy a levágott anyag teljes mennyisége a rendbe kerüljön. Keskeny rendképzéshez egy külön kiegészítő terelő lemez alkalmazható, széles rend képzés viszont a csigaház felemelésével valósítható meg.

A cég információja szerint a csiga által keresztirányba mozgóanyag gyorsítja a száradást. Ha viszont még intenzívebb száradást akarunk, akkor a csigaház felemelésével egy szélesebb, légjárta rendet kapunk.

A rendegyesítés lehetővé teszi, hogy harmadik, sőt negyedik kaszálásnál is megfelelő tömörségű rendet kapjunk.

A rendegyesítéssel egy 3,46 m széles kaszával annyi anyagot lehet betakarítani, mint egy 12 m széles kerekes rendsodróval.

Az új berendezéssel flexibilis rendképzés lehetséges:

Három azonos rend

 

Terített rendek

 

Vegyes rendképzés

 

3 az 1-ben rendképzés

Forrás: https://www.poettinger.at/de_at/Newsroom/; https://www.independent.ie/business/farming/machinery/watch-pttinger-mowers-swath-merging-without-conditioners-37718046.html; https://www.farmersjournal.ie/

ÚJDONSÁG: Megérkezett az 5D Keyline sorozat - Miért ne termelhetne még gazdaságosabban?

2019. október 14. 08:40

Sokoldalú és gazdaságos traktor, könnyebb szállítási feladatok és kisebb gazdaságok számára – az új 5D Keyline sorozat tagjai ideálisak a kisebb és idényjellegű munkák számára.

Skandináv technológia, skandináv minőség! - Új megoldás a köves területek javítására az ELHO-tól, Finnországból

2019. október 11. 16:33

Az ELHO közel 50 éve foglalkozik gépgyártással. A gyár által készített gépeket kezdetektől fogva a legkorszerűbb és legmagasabb szintű műszaki megoldások alkalmazása, valamint a kiváló anyag és gyártási minőség jellemezi. Ennek eredményeként biztosított a hosszú távú és megbízható működés.

Opall-Agri váltvaforgató ekék Csehországból - most szezonindító akciós áron

2019. október 10. 16:02

Természetesen a megfelelő minőségű szántáshoz jó eke is szükséges, amely az OPaLL-AGRI kínálatával megoldható.

„Földöntúli élmény” a lébényi réten - Fliegl nyílt nap

2019. szeptember 30. 14:48

A nagyszámú külföldi és hazai meghívottak számára a teljes gyártmány portfóliót bemutató monstre programot szervezetek.

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

2019. április 15. 10:25

Európa vezető szálastakarmány gépgyártói között számon tartott Pöttinger cég 2015-ben mutatta be teljesen új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázó családjának fix- és változókamrás változatát, amelyekkel újragondolták a körbálázás technikáját és a körbálázók műszaki felépítését.

Pöttinger mechanikus függesztett vetőgépek: VITASEM 302, VITASEM 402

2018. október 30. 17:02

A mechanikus VITASEM vetőgépet a pontos magadagolás, magvezetés, az egyenletes vetésmélység és a vetőgép kényelmes kezelése teszik különlegessé.

Új rendfelszedő kocsik a Pöttingertől

2018. március 21. 11:33

Az új 160 kW-os ürítési kapacitással rendelkező adagoló egységnek köszönhetően az ürítés nagyon lendületesen történik.

Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

2018. november 15. 05:48

A Magtár Kft., a Pöttinger prémium kategóriás szálastakarmány betakarító gépeinek forgalmazásán túl, a szerviz és alkatrészellátás hátterét is biztosítja.