Gépészet

A precíziós terményszárítás: költséghatékonyság és biztonság

Agrofórum Online

A precíziós terményszárítás segítségével forradalmasítható a terményszárítás folyamata. A technológiának köszönhetően számos szárítótorony energiahatékonysága, a szárítás hatásfoka növelhető, miközben a szárítótorony belsejében kialakuló - gyakran kedvezőtlen - hőmérsékleti viszonyok monitorozására, beavatkozásra, és a szárítótüzek elkerülésére is lehetőség nyílik. Következő videoriportunk egy palotabozsoki szárítótelepen készült, a DryerDoctor Kft. precíziós terményszárító vállalkozás szakembereivel, partnereivel tapasztalatokról, meglátásokról.

A precíziós szárítás élvonalában

A DryerDoctor Kft. mára vezető szerepet tölt be hazánkban és európai szinten is a terményszárítás energiatakarékos megvalósításában, annak optimalizálásában, a szárítótűz elleni védelem fokozásában. Saját gyártmányuk, a Videokontroll szárító-felügyeleti rendszer megadta az alapot a szárítási folyamatot zavaró, a terményt károsító hatások kiszűrésére, a szárítási folyamat minősítésére.

A precíziós terményszárítás koncepciója

A vállalati hitvallás értelmében elsődleges cél a betakarított, szárításra szánt magra gyakorolt káros hatások kiküszöbölése. A precíziós szárítás által biztosított diagnosztikai eszközök segítségével a folyamat optimalizálását helyezik fókuszba, hogy a legkíméletesebb módon valósulhasson meg a vízelvonás.

A precíziós terményszárítás ,,végeredménye" előtt, garmadában álló, magas beltartalmi értékű arany (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A precíziós terményszárítás ,,végeredménye” előtt, garmadában álló, magas beltartalmi értékű arany (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A gabona minőségét és tárolhatóságát nagy mértékben befolyásoló tényezők, hogy szimmetrikus legyen a szárítózónában a hőeloszlás és a terményen áthaladó szárítóközeg sebessége ne legyen túlzott, mert így lehet a száraz kukorica megfelelően homogén nedvességtartalmú, ÉRTÉK állítható elő a folyamat végén. Még azon terményszárítók esetében is, amelyeket annak idején energiatakarékosként vásárolt egy vállalat, gyakori, hogy a hőeloszlás nem harmonikus.

A precíziós terményszárítás (régebbi cikkünket itt olvashatja a témában) eszközeivel élve, a terményszárító toronyba felhelyezett beépített hőmérsékleti érzékelők azonban fényt vetettek az egyenetlen hőmérsékleti viszonyokra, és az azokból eredő kockázatokra egyaránt.

A precíziós szárítótorony árnyékában (Fotó: Dabis Balázs Silvius)
A precíziós szárítótorony árnyékában (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

A szárítótorony belsejében

A szárítótér belsejében kialakuló kedvezőtlen, magas, a gyulladást elősegítő hőmérsékleti viszonyok kiszűrésére nyílik lehetőség a precíziós terményszárító technológia bevezetésével. A megfigyelést a tizedpontossággal mérő beépített érzékelők támogatják. A szenzorok segítségével egyfajta térkép segíti a szárítókezelőt a döntések meghozatalában.

A precíziós szárítási technológia bevezetése előtt nem volt ritka a 80-90-100°C-os terményhőmérséklet, amelyet mára már a szárító-felügyeleti rendszernek köszönhetően sikerül 40°C alatt tartani a szakembereknek..    

Tanácsok a szakember részéről

Rendkívül fontos, hogy csak előtisztított terményt engedjünk betölteni a szárítótoronyba. A terményben lévő por és szemét is okozhat tüzet, de a legveszélyesebb, ha elakad a termény, mert akkor az biztosan begyullad.

Az időjárásnak kitett precíziós növénytermesztés, a precíziós növényvédelem az,  ahol eldől, hogy lesz-e termés, vagy sem az egész éves izzadságos munkából. Ha van termés, még mindig sérülhet, elveszhet az összes addig elért precíziós előny. A szárítással, a betakarítást követő nélkülözhetetlen, azaz posztharveszt technológiával ismerkedtünk meg, ahol, ha tudjuk követni, mi történik a szárítási folyamatban és kiszűrjük a kukoricát károsító hatásokat, akkor váltja be a magban rejlő érték a hozzá fűzött reményeket… 

További terményszárítási részletek az alábbi videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Extrém rendfelszedési kapacitás, egyedülállóan nagy kamranyomás, villámgyors bálaürítés

2025. március 26. 16:10

A John Deere a szálastakarmány-betakarítás terén is törekedett arra, hogy minden gazdasághoz igazodva ideális bálázót tudjon kínálni.

Gabonahűtés vagy -szárítás? Most pályázati forrásból fejleszthet!

2025. március 13. 16:10

A „Terménytisztítók, tárolók, szárítók, vetőmagüzemek fejlesztésére” kiírt pályázatokba bekerült a gabonahűtés technológiája is.

John Deere motorfelújítási akció fix áron!

2025. március 10. 11:10

A dízelmotorok fejlesztését az utóbbi 20 évben elsősorban a környezetvédelmi előírások egyre szigorodó rendszere határozta meg.

Valamelyest javul a helyzet a hazai pótkocsipiacon

2025. március 5. 16:10

Utoljára tavaly szeptemberben adtak el több mezőgazdasági pótkocsit, mint most februárban, akkor 68 talált gazdára.

Gáz nélkül szárítunk - költséghatékony megoldás a termények biztonságos tárolására

2025. március 31. 06:40

A mezőgazdasági terményszárítás hagyományosan fosszilis energiahordozókra támaszkodik, ami magas költségekkel és környezeti terheléssel jár. Azonban a gázköltség teljes kiváltása már lehetséges!

Raktározásnál fontos a rágcsálók távoltartása

2019. szeptember 23. 12:03

A rágcsálók komoly egészségügyi kockázatot jelentenek (ürülékük, tetemük veszélyes idegen anyag), ezért tárolás során a terménytől mindenképpen távol kell őket tartani.

Betárolt gabona költséghatékony hő és nedvesség csökkentése síktárolókban!

2018. november 5. 12:36

Sikeres megoldás egy mobil gabonaszellőztető (Tayfun) alkalmazása, amit akár csak egy kis körzetben történő gabona szellőztetésére (gócpont kezelésre), de akár az egész síktárolónk átszellőztetésére is használhatunk.

A biztonságosabb szárításért!

2020. június 16. 14:59

A terményszárítás a növénytermesztés befejező művelete, mely nélkül a terményeink java néhány nap alatt tönkremenne. Célja a szemesterményben zajló élettani folyamatok oly mértékű lassítása, hogy az a betakarítástól a felhasználásig jó minőségben tárolható legyen.