Gépészet
Gépészet

A traktorok színes világa

A traktorok színes világa

Agrofórum Online

Az idők során a traktorgyártó cégek gyártmányaik számára kiválasztottak egy-egy jellegzetes színt és igyekeztek azt közismertté tenni. Ez hozzá segítette a vásárlókat, felhasználókat ahhoz, hogy a szín alapján gyorsan azonosítani tudják a gyártót.

Ezen a rendszeren, szokáson változtatott a Valtra cég, amikor széles szín választékot ajánlott a vásárlóknak. Az utóbbi időben marketing és reklám célból, más gyártók, forgalmazók is megkezdték a sorozatszíntől eltérő színezés alkalmazását. A következőkben ezekből mutatunk be néhányat.

A Valtra színes ajánlata

A traktorok széles színválasztékát először a dizájn iránt elkötelezett Valmet cég vezette be. Több mint húsz évvel ezelőtt öt színnel indultak, napjainkban a választék nyolcra bővült: metál fekete, narancs, ezüst, sárga, piros, metál piros, metál kék és metál zöld szín.

A Valtra speciális ajánlata

A fiatal farmerek kedvéért kiegészítették a Valtra színskálát egy rózsaszín változattal, amelynek egy példányát Angliában adománygyűjtésre is felhasználtak.

Valtra N163 rózsaszín traktor

A Valtra Unlimited szolgáltatása nem korlátozódik a színezésre, hanem igény szerint grafikákat és fotókat is képesek a traktor burkolatán megjeleníteni, annak érdekében, hogy a vásárló egyéni elképzeléseit megvalósítsák.

A vörös Zetor új színei

A Zetor traktorok tömeggyártása 1946-ban kezdődött a katonaságtól örökölt sötétzöld színben. Az 1960-as években a vörös és világoskék színek mellett döntöttek. A vörös színű traktorok Nyugati és Közép-Keleti exportra, a világoskékek a hazai piacra és a Keleti Blokk országai számára készültek. Az 1980-as években a színeket uniformizálták, azóta a traktorokat csak vörös színben forgalmazzák.

A ZETOR POLSKA Company vásárlói közül viszont többen a gyári színtől eltérő festést igényeltek. Arkadiusz Fułek, a ZETOR POSLKA Sp. z o.o. igazgatója 2018-ban bejelentette, hogy a legsikeresebb lengyel dílereknek egyedi színezésű FORTERRA HSX traktorokat készítenek. Azért választották ezt a típust, mert ezekben találhatók a legújabb innovációk: ECO 40 hajtómű, mellsőtengely rugózás, új fék rendszer stb.

FORTERRA HSX színes traktorok

Az Interwax társaság ezüstszínű FORTERRA HSX 140, az Agromasz társaság fehér színű FORTERRA HSX 130, a Kunert Sp. Jawna Company sötétszürke színű FORTERRA és végül Rolmech Sp. z o.o. fekete színű FORTERRA HSX 140 típusú traktort kapott. Egyelőre nincsenek hírek arról, hogy lesz-e a programnak folytatása.

A Case IH Quadtracs traktorok speciális festése

A Darin Burco által 1999-ben alapított családi vállalkozás arról ismert, hogy festéssel és művészi grafikával igyekeznek „feldobni” a traktorokat. Használt és új traktorokat egyaránt újrafestenek, de elsősorban a Case IH gyártmányokat főleg a Puma, Magnum és Quadtrac típusokat részesítik előnyben. Az évek során több mint száz példányt készítettek, amelyekből kiemelkedik az a 10 Quadtrac, amelyet az Independence (Iowa, USA) városban szokásos fesztiválra készítettek.

Fehér Quadtrac

Az STX traktorok átfestését 2008-ban kezdték, azóta készült egy fehér STX 380, egy rózsaszín 480, egy világoszöld 480, egy fekete 450, egy narancs és fekete 485 és végül egy katonai zöld 380.

Rózsaszín Quadtrac

Katonai zöld Quatrac

A szarvas vadász

Az elmúlt két évben nem készült újabb változat, de abban bíznak, hogy a gazdasági helyzet változásának eredményeként 2020-ra ismét megjelennek egy újabb színes Quadtrac alkotással.

Forrás: Steven Vale, https://www.profi.co.uk; https://www.fwi.co.uk/machinery/; https://www.zetor.cz

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

Növekvő piaci részesdéssel nyerte tavaly a traktorpiacot az MTZ

2018. április 25. 09:31

Összesen 4218 traktort helyeztek forgalomba 2017-ben Magyarországon, ez 19,4 százalékos bővülés 2016-hoz és 6 százalékos bővülés a 2015-ös esztendőhöz képest, derült ki a Datahouse adataiból.

Magyar traktor karácsonyra

2018. december 28. 10:51

A Renner traktor gyökerei 2013-ig, illetve dehogyis, jóval régebbre, egészen a valamikori magyar traktorig, a Dutráig nyúlnak vissza, amit az akkor még gyermek Dr. Renner Tamás is gyakran megcsodált. A vonzalom nem múlt el, hiszen ez inspirálta Tamást arra, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelő, de a formavilágában a nagy elődöt idéző konstrukciót tervezzen.

Továbbra is mélyrepülésben a traktorpiac

2018. augusztus 7. 08:09

Az év első hét hónapjában 1825 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 16 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

2019. január 15. 08:02

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.